CHP Seçim Bildirgesi

  •  

 Öncelikle Ahmet Hakan’a adeta geliyorum diyerek yapılan saldırıyı şiddetle kınıyorum. Bu puslu ortamın oluşmasına katkıda bulunan hükümet yanlısı medyayı da kendilerini sorgulamaya davet ediyorum. Birilerine ölüm tehditleri yağdıranları aranızdan ayıklamazsanız olacak olan budur.

Ahmet Hakan’a geçmiş olsun diyorum. Ona ve Tarafsız Bölge’sine çok ihtiyacımız var. Ahmet Hakan,Levent Gültekin ve Hüda Kaya gibi isimler, İslamcıların ne olabileceklerini ama ne olamadıklarını göstermeleri bakımından baş tacı edilesi insanlardır. Onlara saldıranlar, aslında aynada gördükleri kendi suretlerinden rahatsızlar…

Haziran seçimlerinden önce hem CHP Seçim Bildirgesi’ni hem de kampanyasını ele alan yazılar kaleme almıştım. Yeni bildirgede epeyce emek harcanmış. 1 Kasım seçiminin ruhuna hitap etmeye gayret edilmiş.

Seçimlerin hemen ardından CHP yönetimi çok sayıda uzman, akademisyen ve partiliyle uzun görüşmeler yaptı. Bunların bazılarında ben de yer aldım ve önerilerimi paylaşma imkânı elde ettim.

Yeni seçime böyle hazırlanıldı. Kemal Kılıçdaroğlu ve ekibi, kesinlikle dinlemeyi biliyorlar. Bu ülkede öğrenen parti olmadan değişimin kilidi olmanız mümkün değil. Önce bilgiden istifade etmek öğrenilmeli.

Bunun için de “her şeyi bildiğiniz, çok eğitimli olduğunuz” yönündeki özalgıdan kurtulmanız lazım. CHP örgütü henüz bilgiden istifade edebilen, öğrenen parti kültürünü içselleştirebilmiş değil. Daha çok yol alınması lazım.

Geçen seçim kampanyasına iki genel eleştirim olmuştu: Kampanyada gençlik ayağının gölgede kaldığını gözlemlemiştim. Bu biraz da istemeden ortaya çıkan bir durumdu. Emeklilerle ilgili vaatler gündem yaratınca, CHP istemeden yaşılar partisi algısını derinleştirdi.

Gençler sadece söylem düzeyinde değil, kampanyanın aktif özneleri, görünen yüzleri olmalıydılar. Seçmenlerin yarısının 30 yaş altında olduğu bir ülkede böyle bir vurgu kaçınılmazdı.

Bu bildirgede iki ana vurgu var: Gençlik ve Ekonomi. Bu da demektir ki gençliği merkeze alan bir kampanya yürütülecek. Oy verme eğilimleri ebeveynlerinden giderek farklılaşan, rasyonel ve cesur söylemlere açık olduklarını düşündüğüm gençlere hitap edemeyen partiler, kısa ve uzun vadede kaybeder.

Geçen kampanyada bir diğer eksiklik, ekonomiyi fazlaca öne çıkarırken, demokrasinin refah ve güvenlik için ne denli önemli olduğu vurgusunun gölgede kalmasıydı.

Tamam, çatışmacı dilden uzak durulmak istenmişti ama yine de ekonomi ve demokrasi arasındaki ilişki, çok daha net ve anlaşılır biçimlerde ortaya konulabilirdi. Bu defa bu eksiklik fark edilmiş ve aşılmaya çalışılmış görünüyor.

CHP geçen seçimlerde iyi bir kampanya yürüttüğü hâlde istenen oy artışını gerçekleştiremedi. Bu elbette parti örgütünü olumsuz etkiledi. Ne var ki siyaset bir maraton ve umutsuzluğa kapıldığınız anın ortasında aslında aşılmaz sanılan surda bir çatlak yaratmış olabiliyorsunuz.

Bu defa CHP’nin oldukça lehine nesnel koşullar var. Örgütün bu imkânlarla ilgili hazırlanması, partililere umut aşılanması gerekiyor. Bu seçimde medya imkânlarının kısıtlı olacağı anımsandığında bu durum daha da önem kazanıyor. Bugün seçimleri kazandıran güç hâlâ ağırlıklı olarak örgütlerdir.

CHP’nin sözkonusu avantajlarını kısaca özetlemeye çalışayım: CHP söylemleri bakımından kimlik partisi algısını aşmaya başlamıştır. Kültürel kutuplaşma sürecinin bundan daha işe yarar bir buzkıranı yoktur.

Ama bu zaman alacaktır. Uzun zamanda oluşan algılar, kısa zamanda aşılamıyorlar. Ama aşılabilirler ve biz buna pozitif siyaset diyoruz.

CHP, kendi içerisinde kavgalı parti algısını aşmayı başarmıştır.

CHP, “ekonomiden anlamayan parti” algısını kırmış, ekonomi aktörlerine güven veren parti konumuna gelmiştir.

CHP, demokratikleşme sürecinde ve Kürt sorununun çözümünde kilit aktör hâline gelmiştir. 2000’lerin ortasında AK Parti bu avantaja sahipti. Artık değil. CHP, Kürt sorununun silahsız, barışçıl çözümü konusunda aktif olduğu sürece, sosyal demokrat parti kimliği sağlamlaşacaktır.

Koalisyon süreci topluma şunu gösterdi: Bugün Türkiye’de her partiyle ve meşru aktörle konuşabilen yegâne parti CHP’dir. İşte seçimlere giderken öne çıkarılması gerekenler bunlardır…

ytaskin@marmara.edu.tr

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums