Yanlışlıkla kitlesel katliam

  • 7.02.2017 00:00

 CENTOM, ABD Merkez Kuvvetleri anlamına geliyor. Bu CENTOM Suriye’de koalisyon güçlerinin sivilleri öldürmesine dair bir rapor yayınladı. Koalisyon güçlerinin yanlışlıkla 369 sivili öldürdüğünü açıkladı.

ABD Merkez Kuvvetleri kuşkusuz derin bir üzüntü duyuyordur bu sonuçtan.

Ama bu ilk değil. ABD’nin tarihi yanlışlıkla işlediği katliamların da tarihi aynı zamanda.

Geriye doğru kısa bir bakış ABD’nin yanlışlıkla işlediği birçok cinayeti gösteriyor:

“ABD Suriye'de destek verdiği Suriye Demokratik Güçleri'ni yanlışlıkla bombaladığını SDG mensubu 18 personelin öldüğünü duyurdu.” Bu 13 Nisan 2017 tarihli bir haberden

10 Aralık 2016 tarihli bir haber ise şöyle: “Musul operasyonuna hava saldırılarıyla destek veren ABD savaş uçaklarının yanlışlıkla Irak askerlerini vurduğu ileri sürüldü.  90 Irak askerinin öldüğü saldırı Cuma günü gerçekleşti.”

Yemen. 2015 yılı. ABD ordusu tarafından yapılan açıklamada, "Yemen'de ABD komandoları tarafından yapılan saldırıda siviller ve çocukları da öldürmüş olabiliriz" ifadeleri kullanıldı.

4 Ekim 2015'te "Taliban ile mücadele" gerekçesiyle Afganistan'ın Kunduz eyaletinde bir hastaneyi vurarak katliam yapan ABD, tam bir yıl sonra aynı eyalette yine sivil katliamı yaptı. 33 kişiyi öldürdü.

ABD 4 Mayıs 2009'da B-1 bombalarıyla Afganistan'da düzenlediği saldırıda 140 kişinin ölümüne neden oldu.

ABD Afganistan’da 2007 yılında da 133 sivili öldürmüştü.

ABD 1999 yılında Belgrad’ı bombaladığında yanlışlıkla Çin Halk Cumhuriyeti büyükelçiliğini vurdu ve üç Çinli gazeteci öldü.

Burada altı vurgulanan kelime, “yanlışlıkla.”

Oysa ortada bir yanlışlık yok! Ortada emperyalist bir gövde gösterisinin kaçınılmaz sonuçları var. ABD, dünyanın istediği her hangi bir yerini istediği zaman istediği şekilde bombalayacak kudrette olduğunu düşünüyor. Bu yüzden “yanlışlıkla” diye açıklanmaya çalışılan ölümler, yanlışlıkla gerçekleşmiyor. Sistematik küresel askeri müdahalelerin kaçınılmaz, önceden tahmin edilebilir ve zaten tahmin edilip ABD tarafından tolere edilen kayıplar bunlar. Ortadoğuluların, ABD’nin çıkarları için kolayca öldürülebileceğinin ve bu cinayetlerin hesabının sorulmasının imkânsız olduğu fikrinin ürünü olan kibrin ürünü olan katliamlar.

Sadece ABD değil Rusya da. Bölgesel çıkarları için müdahale eden tüm alt emperyalist güçler de aynı. Ama aralarında sicili en bozuk olan ABD.  CENTOM’un son açıklamasından hemen sonra Airwars isimli güvenilir bir kurum gerçek sayıyı 3164 olarak düzeltti. Bu korkunç sayı bir kitle katliamının kanıtı. Hesap vermeyeceği konusunda hiçbir şüphesi olmayanların işlediği bir cinayetin ifadesi. Bu nedenle kitlesel ve küresel bir savaş karşıtı hareketin örgütlenmesi çok acil bir görev.

Yıldız Önen

yildizonen@gmail.com

(Sosyalist İşçi)

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Resmi İlanlar

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums