Öcalan'la görüşmeden umutlanmalı mıyız?

  • 29.09.2016 00:00

 Umut mu umutsuzluk mu?

Her köşeye, her gazeteciye, her muhalife kadar hakim hale getirilmeye çalışılan bir umutsuzluk propagandasının içindeyiz. Üstümüze boca ediliyor.

Anlamadığım ve sanırım hiç anlayamayacağım nokta şu: Birbirimize işlerin ne kadar kötü olduğunu anlatıp durmak ne işe yarayacak? Kötü giden işleri “şu adımı atarsak düzeltebiliriz” vurgusuyla konuşmadıktan sonra, kapkara bir propagandanın basıncına neden maruz bırakırız ki etrafımızdakileri?

Bu umutsuzluğu yayma eğilimini, sokak eylemlerinin azaldığı, eylemlere katılımın da bütünüyle gerilediği koşullarda sosyal medyayı tek politik etkinlik yapılacak mecra olarak görenlerin tercih ettiği çok açık. Bunun son örneği, Abdullah Öcalan’la bayramda yapılan görüşme. Kendisinden 18 aydır haber alınamayan, ondan önce iki buçuk yılda barış sürecinin en etkili ismi olarak öne çıkan Abdullah Öcalan, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra daha fazla merak ediliyordu. Sağlığı, koşulları Kürt hareketi tarafından daha sık gündeme getirildi. Öcalan’ın sağlığı hakkında bilgi almak amacıyla 50 Kürt siyasetçi süresiz açlık grevine başladı. Ve grevin sekizinci gününde Öcalan’la görüşme gerçekleşti. Görüşmeyi kardeşi Mehmet Öcalan yaptı.

Burada önemli olan görüşmede Abdullah Öcalan’ın neler söylediği değil. Kardeşinin aktardıklarını hepimiz dinledik. Yine hepimiz, konuşulanların aktarılanlarla sınırlı olmadığını da biliyoruz. Önemli olan, devletin küçük de olsa Kürt sorununda atacağı olumlu bir adımın, hatta bu adım en sıradan bir insan hakkının uygulanması bile olsa, Kürt halkında hemen karşılık bulacağının açığa çıkmış olması.

Fakat görüşmenin önemi başka bir yerde gizli. Bunu Mesut Yeğen çok iyi özetledi: “Öcalan’la görüşmenin etkilerinin bu ilk etkilerden fazla olabileceğini düşünmek için bütün bu sebeplerin ötesinde daha makro bir sebep var. Öcalan’la görüşme son zamanda Kürd Meselesi’nin seyrinde arka arkaya yaşanan gelişmelerin şimdilik sonuncusu. Malum, Kürd hareketinin hem yasal hem de illegal kanatları son zamanlarda görüşme sürecinin canlandırılmasını talep eden, alttan alır açıklamalar yaptı, Suriye ve Rojava işlerinde kısmen Türkiye’yi rahatlatan önemli gelişmeler gerçekleşti, Mesut Barzani Ankara’ya geldi vs. Bütün bunlar hem Suriye hem Irak’ta önemli gelişmelerin eşiğinde olduğumuzu ve hem Irak hem Suriye Kürdistanı meselesiyle iç içe geçmiş Türkiye’nin Kürd Meselesi’nin de bu gelişmelerden ciddi biçimde etkileneceğine işaret ediyor” (Öcalan’la görüşme, Bas Haber, Mesut Yeğen, 18 Eylül 2016).

Birbirimize umutsuzluk yayacağımıza, Kürt sorununda yaşanan en küçük olumlu gelişmeyi büyütmek için harekete geçelim. Olumluluğu büyütelim, umudu büyütelim ve barışı kazanalım.

Yıldız Önen

yildizonen@gmail.com

(Sosyalist İşçi)

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums