Cizre direndi

  • 22.09.2015 00:00

 Cizre’ye dokuz gün boyunca saldırdı devlet. Dokuz gün boyunca, evler tarandı, sokağa çıkamadı insanlar, susuzluk çekti, ölen çocuklar, yaşlılar defnedilemedi, günlerce. 21 kişi öldü günler süren kuşatmanın sonucunda.

Evet, kuşatma. Başka türlü tarif etmek mümkün değil.

Devletin kendi vatandaşını bombalamasına alışmıştık ama devlet ilk kez kendi vatandaşının yaşadığı bir şehri kuşatıyor.

İsrail’in Gazze kuşatması, Nazilerin Stalingrad kuşatması, IŞİD’in Kobanê kuşatması gibi.

Keskin nişancılarıyla, şehre yönelik top atışlarıyla Cizre’nin nezdinde Kürt halkı yıldırılmak istendi.

Günlerce süren kuşatmayla, peki, devlet neyi başardı?

• Cizre halkının devlete bir gram sempatisi kalmıştıysa eğer, o sempati de koptu gitti.

• HDP’ye %90 oranında oy veren Cizrelilerin bu siyasi eğilimi değiştirilmek isteniyorduysa, tam tersi gerçekleşti, artık Cizre’deki polis ve özel harekatçılar dışında herkes HDP’ye oy verecek.

• Şehirde YDGH’a duyulan sempatiyi kırmak istediyse devlet, sonuç tam tersi olacak.

• Kürtlerin bir arada yaşama isteği daha da azalacak.

• Kürt halkı yeni bir barış sürecine, yeni bir çözüm sürecine daha da büyük bir şüpheyle yaklaşacak.

• Cizre’yi kuşatarak Kürt halkının arasına duvar öreceğini düşünenlerinin tersine, Kürt halkı daha keskin bir siyasi bilinçle ve daha birleşik davranacak.

Cizre kuşatması, devlet aklının, çoğu kez olduğu gibi akılsızlıkla işlediğini gösterdi. Politik bir ruh birliğine sahip ve son derece örgütlü, kararlı bir halkın, kuşatmalarla, bombalamalarla dize getirilemeyeceğini bir kez daha görmüş olduk.

Öte yandan Cizre’de sokağa çıkma yasağı hepimize şunu gösterdi: O beğenilmeyen, her adımı eleştirilen çözüm süreci ne kadar kıymetliymiş.

Çözüm süreci günlerinde, bazı Tük aydın ve gazeteciler, yutkunmuşlar, seslerini çıkartmamışlar, her şeye rağmen süreci desteklemişler. Böyle iddia ediyorlar.

Bu yalan!

Çözüm süreci başladığından beri, Kürtlerin etrafında sinek vızıltısı gibi gürültü yaptılar ve süreç aleyhine tartışmalar sürdürdüler.

Kürtlerin AKP’yle işbirliği içinde olduğunu ima ettiler.

AKP ile çözüm mü olur dediler.

PKK’yi çözüm masasını devirmeye davet ettiler.

Çözüm sürecinde PKK’yi masayı devirmeye çağıranlar, masa devrildikten sonra PKK’yi ateşkes ilan etmeye çağırıyorlar.

Önümüzdeki günlerde barış için verilen mücadele, Kürtlere akıl vermeyi hastalıklı bir meslek haline getirenlere karşı da verilecek bir mücadele olmalı.

Yıldız Önen

yildizonen@gmail.com

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums