2014 yılında ne olmadı?

  • 31.12.2014 00:00

 Ünlü bilim kurgu yazarı Isaac Asimov 1964 yılında New York’taki Dünya Fuarı’ndan hareketle New York Times gazetesine bir yazı yazar. Yazının başlığı şöyledir: 2014 Dünya Fuarı’nı ziyaret edin… http://www.nytimes.com/books/97/03/23/lifetimes/asi-v-fair.html

Asimov’un 50 yıl sonra 2014 yılı için yaptığı projeksiyonlarının gerçekleşmesi için son gün bugün.

Hâlâ 24 saati var ama endişeye mahal yok, çünkü pek çoğu zaten gerçekleşti.

Mesela “İletişim sesli ve görüntülü olacak. Telefonda duyduğunuz kişiyi aynı zamanda göreceksiniz.” Hâlâ bunca şeye rağmen göremeyen?

“Antarktika’daki hava istasyonları dahil dünyanın herhangi bir noktasını direkt telefonla arayabileceksiniz.” Tabii Antarktika’nın telefon kodu olan 672’yi başında çevirmek şartıyla.

“2014’te robotlar o kadar yaygın ve gelişmiş olmayacak” diyerek yine serinkanlı bir bilge olduğunu gösteren Asimov, kahve makinesinden, flat tv'lere, Google translate’den, 3D teknolojisinden, dünya ve ABD nüfusuna kadar pek çok şeyi 50 yıl önceden doğruya yakın tahmin etmiş.

Tabii tahmin edemedikleri de var. Mesela 2014 Dünya Fuarı’nda artan nüfus artışı yüzünden en ciddi sergilerden birinin Dünya Nüfusu’nu Kontrol Merkezi’ne ait olacağı, herhalde zamanın uzay keşifleri yüzünden fazla iyimserliğe kapılıp kurduğu Ay kolonileri hayalleri, Mars’a yolculuklar üzerine yaptığı tahminler…

Yine de ondan 40 yıl sonra 2004 yılında bir basın toplantısı düzenleyip “2015 yılına kadar Ay’da üs kuracağız, buradan da Mars’a gideceğiz” diyen ABD Başkanı George W. Bush kadar çuvallamış sayılmaz.

Eğer bu gece itibarıyla gerçekleşmezse Bush’a cevap veren Rus yetkililerin “Biz de 2014’e kadar Mars’a bir Rus kozmonotu indirmiş olacağız” vaadi de onunla birlikte bilim tarihinin değil, hamaset tarihinin sayfalarındaki yerini alacak.

1989’da Küba’yı ziyaret eden SSCB Lideri Gorbaçov’un Küba Lideri Castro’yla imzaladığı 25 yıllık iş birliği anlaşmasının süresi de bu gece itibarıyla doluyor. Tabii anlaşma 2014 yılının sonunda patlak veren ABD-Küba flörtüyle çoktan bozulmuş da olabilir. 5 Kasım 1979 günü ABD’yi Büyük Şeytan ilan eden Humeyni’den 35 yıl sonra İran-ABD flörtünü gören gözler için şaşırtıcı olmasa gerek.

Ölümlü dünya, daha neler göreceğiz.

Hâlâ ölümlü demek daha doğru. Çünkü 1997 yılında “2020’ye Doğru Dünya” projeksiyonu bütün gazetelerde haber olmuş bir Alman kuruluşuna göre 2014 yılında yaşlılığın sırrı da güya çözülecekti. Hadi o olmadı bari “Hidrojen arabalar kullanılsaymış” belki karbon salınımı azalır, dünyanın ömrü uzardı.

Ama korkarım, küresel ısınma meselesinde de kandırılmış olabiliriz. Al Gore’a göre 2014 yılında buzulların çoğunun erimesi gerekiyordu çünkü. Bu gece Al Gore elinde benzin bidonu Antarktika’ya uçan bir uçakta yakalanırsa telaşlanmayın yani…

2014 yılında "Mehdi" bekleyen Müslüman gruplar, İsa’yı bekleyen Hıristiyan cemaatler, Kıyamet kopması için tarih veren mesiyanik hareketler için de bu gece son…

2000’li yıllar boyunca motivasyon için Türkiye’ye 2014 için randevu veren bazı AB yetkilileri, 2004’te 2014’te Avrupa Birliği üyeliği hedefi  projeksiyonları yapan TÜSİAD’çılar için de bu gece uzun olabilir… Aslında onları önden alsalar, belki herkesin mutlu olacağı bir formül de bulunmuş olur…

Ama arşivleri tararken karşınıza çıkan 2005 yılındaki şu fikir jimnastiğini yapanlarla hemen tanışmak ve gelecek 10 yılı konuşmak lazım:

“O nedenle Erdoğan’ın henüz genç olduğu… AKP’ye yakın bir başkasını cumhurbaşkanı seçtirmesi…7 yıl aktif politika yapması… 2014’te Çankaya’ya çıkması” yolunda fikir jimnastikleri yapılıyor. Çok romantik… 9 yıl sonrasını kim görüyor ki? (Güneri Cıvaoğlu/Milliyet/ 11.11.2005)

9 yıl sonrasını görenler varmış demek. Hem de Türkiye’de.

Hatırlasanıza, 2014 yılına nasıl girmiştik;

“Erdoğan bitmiştir. Ya Yüce Divan'da yargılanacak ya da Sudan gibi bir ülkeye kaçacak!" (27 Aralık 2013)

“Fethullah Gülen 2014'te Türkiye’ye dönecek. Yazın bir kenara. Hırsızlar ülkeden kaçacak." (1 Aralık 2014)

“Yarının Türkiyesi'nde AKP'yle teması olan hiçbir kurum, kuruluş, yapı kalmayacak. Buna Türgev, Seta, E-5 üniversiteleri, havuz medyası dahil.” (10 Mart 2014)

“BB'nin önüne gelip kendisini çileden çıkaran anket” (AKP: %29) (18 Mart 2014)

Yani, eğer Isaac Asimov değilseniz, 2015’te kendinize bir iyilik yapın (ben de) ve böyle büyük laflar etmeyin…

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums