Kürtler şimdi Şama dönüp onun desteğini alabilirler

  • 12.10.2019 00:00

 Türkiye'nin Kuzey Suriye’ye yönelik planladığı "Barış Pınarı" adı verilen askeri harekât, 9 Ekim saat 16.00 sularında F-16 savaş uçakları ve topçuların önceden belirlenmiş 181 hedefe "yumuşatıcı" saldırılarıyla başladı. Kara Kuvvetleri 22.30'dan sonra harekete geçti. Bir gün önce Suriye ile Irak arasındaki sınır kapısı, Irak'tan takviye ve malzeme tedarikini önlemek için Türk hava saldırılarıyla imha edildi.

Operasyon hazırlıkları, Türk ve Amerikan ordusunun bir ay önce, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyindeki güvenli bölgeler kurmak için sınır kasabası Akçakale'de ortak bir merkez kurmaya karar vermesiyle hızlandı. Çok sayıda müşterek hava ve kara devriyesi gerçekleştirildi ve Türkiye'nin talebi üzerine Halk Koruma Birlikleri'nin (YPG) Kürt savaşçılarını korumak için inşa edilen bir veya iki sığınak imha edildi. Görünüşteki bu işbirliğine rağmen, Türk tarafı bunların ABD'nin Türkiye'nin askeri operasyonunu mümkün olduğunca geciktirmek için kullandığı taktikler olduğuna inanıyordu.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, mesajı doğrudan ABD Başkanı Donald Trump'a taşıması ve Türkiye'nin askeri operasyonun başlaması için sabrının zayıfladığını söylemesi gerektiğini düşündü. 5 Ekim'de Trump'ı aradı. Türkiye ile ABD arasındaki ekonomik işbirliğinin çeşitli yönleri konusunda görüş alışverişinde bulunan Erdoğan, Türkiye'nin askerlerini Suriye'ye doğru hareket ettirdiğini söyledi. Bu detay, Erdoğan'ın acı hap öncesi tatlandırıcı olarak ekonomik işbirliği ile ilgili konuşmaya başladığı izlenimi uyandırıyor.

Amerikan The New York Times gazetesinin haberine göre, Trump Türkiye'nin askeri harekâtına itiraz etmese de Erdoğan'a PYD tarafından gözaltına alınan IŞİD teröristlerinin artık Türkiye'nin sorumluluğunda olacağını söyledi. Daha sonra ABD’nin 50 veya daha fazla askerini, Türkiye'nin askeri operasyon yapmayı planladığı alandan çekeceğini açıkladı.

Muhtemelen ABD'deki çeşitli güç merkezlerinden gelen tepkiler üzerine, ABD’nin pozisyonuna yeniden düzenleyecek başka tweetler yazma gereği duydu: “Türkiye, benim büyük ve eşsiz bilgeliğimle çizdiğim sınırların dışında bir şey yaparsa, Türkiye ekonomisini tamamen mahvedeceğim, yok edeceğim.”

Erdoğan risk alabilecek bir lider, ancak Trump'la yaptığı görüşmede bazı kırmızıçizgiler üzerinde anlaşmış olabilirler ya da Erdoğan siyasi sağduyusunu Trump'ın potansiyel tepkilerini ölçmek için kullanmış olabilir. Öyle ya da böyle riski aldı ve operasyonun başladığını açıkladı.

Şimdi kalıp döküldü. Askeri açıdan konuşacak olursak, NATO'nun ABD'den sonra en büyük ikinci ordusu olan Türk ordusunun savaşı kaybetmesi pek olası değil. TSK, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçlerinin de yoğun desteğini kullanacak. Suriye'nin kuzeyindeki çeşitli bölgelerde faaliyet gösteren Türkiye destekli ÖSO grupları geçtiğimiz hafta Şanlıurfa'da “Ulusal Ordu (Jaish Al-Watani)”adı altında birleşti. Bu birimlerin performansları, eğitim ve disiplin gibi çeşitli eksiklikleri olduğunu göstermişti. Ama bu sefer muhtemelen Türk ordusunun daha yakın gözetimi altında olacaklar.

Türkiye’nin ilan ettiği plan, ilk önce, kuzeydoğudaki Tel Abyad ve Ra’s El Ayn kentleri arasında bulunan 120 km uzunluğunda ve 30-40 km derinliğinde bir kuşağı işgal etmek. İşgalin Irak sınırına kadar 460 km'ye uzayıp uzamayacağı henüz belli değil. Erdoğan; bölgeyi YPG’nin Kürt savaşçılarından temizledikten sonra, burada Türkiye'den geri gönderilecek milyonlarca Suriyeli için evler inşa etmeyi planlıyor.

Akçakale ortak karargâhında ABD ile kararlaştırılan ilk bölge 7 ila 10 kilometre genişliğindeydi, ancak şimdi ABD askerleri geri çekildiğine göre, eski müzakereler artık geçerli sayılmayabilir. YPG'nin direnci daha önemli bir faktör olacaktır.

ABD tarafından ihanete uğradıktan sonra Kürtler şimdi Şam'a dönüp onun desteğini alabilirler. Kabul ederlerse, Suriye hükümeti onları Suriye ordusuna entegre edebilir. Bu durum Türkiye için ek bir zorluk yaratacaktır, çünkü Suriye topraklarında Rusya destekli Suriye ordusuyla savaşacaklar.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums