Kaşıkçı meselesinde yeni bir kilometre taşı

  •  

 Suudi veliaht prensi Muhammed bin Salman (MBS), PBS’e verdiği röportajda, Cemal Kaşıkçı cinayetinin sorumluluğunu taşıdığını itiraf etti. Röportaj geçen yıl Aralık ayında PBS’ten Martin Smith tarafından yapılmıştı ve bu hafta içinde yayınlanması bekleniyor. Bu röportajda MBS’nin “Benim gözetimim altında, tüm sorumluluğu alıyorum” dediği bildirildi.

Bu açıklama Türk medyası tarafından cinayet emri verdiğini itiraf etmiş gibi algılanırken, MBS veliaht prens olduğu ülkede meydana gelen her şeyin genel olarak kendi sorumluluğunda olduğunu kabul etti. Bu açıklamayı, ABD Başkanı Donald Trump'ın simüle edilmiş desteğine sahip olduğu sonucuna vardıktan sonra yaptı. Başkan Trump aslında muğlak bir ifade kullanmıştı ve muğlaklık MBS’nin cinayet emrini verip vermediğinden emin olmadığı anlamına geliyordu.

Her şey, eskiden Arab News Channel’in genel müdürü ve genel yayın yönetmeni olan Suudi gazeteci Kaşıkçı’nın Suudi hükümetini eleştiren makaleler yayınlamasıyla başladı. Sözlerinin Suudi yetkilileri rahatsız ettiğini hissettiğinde, Amerika Birleşik Devletleri'ne taşındı ve Washington Post'ta yazmayı sürdürdü.

Eylül 2018'de, Türk nişanlısı Hatice Cengiz ile olan evlilik formalitelerini tamamlamak için Londra'daki Suudi Büyükelçiliği'ne başvurdu. Büyükelçilik, nişanlısının Türk vatandaşı olduğu gerekçesiyle onu İstanbul'daki Suudi Konsolosluğu'na yönlendirdi, oysa formaliteler Londra'da da tamamlanabilirdi. Bu da, onu öldürmekle görevlendirilen ekibin görevini İstanbul'da daha az şiddetle yerine getirebileceği için, kasıtlı olarak İstanbul'a yönlendirildiği yönünde spekülasyonlara yol açtı.

2 Ekim'de Kaşıkçı, İstanbul'daki Suudi Konsolosluğu'na girdi ve orada öldürüldü. Suikast haberinin güvenlik makamlarına ulaşmasından hemen sonra Türkiye'nin atabileceği birkaç adım vardı.

Cinayet ekibinde yer alan bir grup, cinayet haberi Türk güvenlik yetkililerine ulaştıktan on beş dakika sonra Türkiye'yi terk etti.

Yani Türk güvenlik güçleri, konsolosluğa girip başkonsolosluğun resmi ikametgahında bulunan tüm konsolosluk personelini tutuklayabilirlerdi. Suudi ekibinin ilk bölümünü taşıyan özel uçağın Türkiye'den ayrılmasını önleyebilirlerdi. Suudi suikast ekibinin geri kalanını taşıyan ikinci bir uçak, altı saat sonra Türkiye'den ayrılmıştı. Uçağın Ankara yakınlarındaki Nallıhan ilçesinin üstünde tur atması emredildi, ancak daha sonra yolculuğuna devam etmesine izin verildi.

Viyana Konsolosluk İlişkileri Sözleşmesinin 41. Maddesi “konsolosluk görevlilerinin ağır bir suç dışında tutukluluk veya tutukluluktan sorumlu olmayacağını” öngörmektedir. Cinayetten daha ağır bir suç olamayacağı için konsolosluk görevlileri tutuklanabilirdi. Aynı Sözleşmenin 42. Maddesi  “Bir konsolosluk görevlisinin gözaltına alınması veya tutuklanması durumunda, gözaltına alan devletin bunu konsolosluğun üst düzey yetkilisine ve daha sonra bağlı olduğu devlete diplomatik kanallarla bildirmek zorunda olduğunu” içeriyor.

Madde 43’e göre ise “Konsolosluk görevlileri, yalnızca konsolosluk işlevlerinin kullanılmasında hukuki dokunulmazlığa sahiptir.”

Türk makamları, yukarıdaki maddelere göre izin verilen hiçbir işlemi yapmadılar. Bu önlemlere neden başvurmadıklarını da henüz açıklamadılar.

Şimdi MBS her şeyin kendi kontrolü altında gerçekleştiğini ve sorumluluğu üstlendiğini kabul ettiğine göre, ifadesi meselenin bir bölümünü kapatıyor, ama yeni bir sayfa açıyor.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 29 Eylül'de Washington Post gazetesinde yayınlanan makalesinde; Kaşıkçı cinayetini, 11 Eylül 2011 saldırıları hariç “21. Yüzyılın en etkili ve tartışmalı olayı” olarak niteledi.

ABD ve İngiltere'de kamuoyunun tepkisine rağmen, Amerikan ve İngiliz hükümetleri herhangi bir eylemde bulunmaktan kaçınmıştı. Türk hükümetinin MBS'nin açıklaması sonrasında Suudi makamlarını harekete geçirip geçiremeyeceği henüz belli değil.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Resmi İlanlar

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums