Suriyeli Kürtler ve Barzani, PKK'yı kızdırdı

  • 1.02.2012 00:00

KCK (PKK) önceki gün uzun bir yazılı açıklama yaparak Suriyeli Kürtlerin Kuzey Irak'ta gerçekleştirdiği konferansı yerden yere vurdu. Suriyeli Kürtlerin taleplerini içeren beş ayrı başlıkla başlayan konferansın açılış konuşmasını Bölgesel Yönetimin Başkanı Mesut Barzani yapmıştı. Suriye Kürtlerini Erbil'de bir araya getiren Barzani KCK'nın hışmına uğradı.

Barzani bu konuşmada özetle şu mesajları vermişti: "Suriye'de değişikliğe hazır olun", "Tek ses olun ve birlikte hareket edin", "Silahın ve şiddetin zamanı geçti", "Değişimi biz değil siz yapacaksınız, kararı da siz vereceksiniz", "Türk, Arap ve Fars kardeşlerinize dostluk elini uzatarak barışsever bir halk olduğunuzu gösterin"...

Barzani'nin itidal, birlik ve barış temalı mesajlarına ilk tepki, PKK'dan geldi. Konferansı "Kürt birliğini dinamitleyen girişim" olarak niteleyen KCK (PKK) açıklamasında bunun 'birliğe darbe', 'parçalı yapıyı derinleştiren girişim' olduğu vurgulandı. Kuzey Irak yönetiminin izlediği politikayı "birliğe ve çözüme hizmet etmeyen, parçalamayı esas alan tehlikeli bir girişim ve dış müdahale" olarak tanımlayan KCK, açıktan Barzani yönetimine karşı bir tavır takınmış oldu.

Hatırlanacağı üzere Kandil'in Kuzey Irak Yönetimi'ne verdiği mesajlar bugüne kadar sorun çıkarmamayı ve karşı karşıya gelmemeyi esas alıyordu. Türkiye ile Kuzey Irak arasındaki ilişkinin PKK'ya karşı güçlü bir işbirliğine dönüşmesinden rahatsızlık duyan terör örgütü, Kuzey Irak yönetimini kızdırmamaya çalışıyordu. Barzani'nin Suriye'ye yönelik başlattığı girişimi PKK kendi aleyhine bir hazırlık olarak yorumladı.

Barzani'nin Suriyeli Kürt grupları Kuzey Irak'ta toplamasından rahatsızlık duyan PKK, bu girişimi ABD'nin ve Türkiye'nin yönlendirmesi şeklinde okuyor olsa gerek. Çünkü PKK'nın Kuzey Irak Yönetimi'nin Suriyeli Kürtlere karışmaması tavsiyesinde bulunması hiç mantıklı değil.

PKK'ya göre Suriye, Irak ve İran'daki Kürtler arasında adı konulmamış bir birlik hedefi var ve PKK kendisini bu projenin ana dinamiği olarak görüyor. Buradaki rahatsızlık, diğer ülkelerin Kuzey Irak üzerinden bölgedeki Kürtleri manipüle etmeye çalıştığı düşüncesine dayanıyor.

'Birlik ve beraberliği parçalama' iddiası ise daha ciddi ve Barzani'yi kızdıracak bir suçlama...

PKK Suriye'deki Kürt unsurları da kendi parçası olarak görüyor ve bu toplantıya kendisine yakın olan çevrelerin çağrılmamasından dolayı kızgın. PKK içindeki Suriyelilerin bu açıklamayı yaptırdığı da düşünülebilir. Özellikle son dönemde Suriye üzerinden çıkış bulmaya çalışan terör örgütü, Suriyeli üyelerinin etkisi altında kalıyor.

Barzani'nin 'silah ve şiddetle bu iş olmaz' tavsiyesi de PKK'nın ezberine uymuyor. PKK, Suriye'deki muhaliflerin direnişine karşılık Esad rejimini destekleme veya zarar görmeden rejimin yıkılmasını bekleme eğiliminde. Kürtlerin uygun fırsatı beklemesi ve zamanı geldiğinde bir kalkışmayla özerkliğini ilan etmesi gerektiğini düşünüyor.

Suriyeli Kürtler Konferansı'na verilen tepkilerin sertleşmesi, PKK ile Kuzey Irak arasındaki ilişkiyi farklı bir mecraya sürükleyebilir. En azından uzun zamandır toplanmak istenen Ulusal Kürt Konferansı'na dönük farklı sıkıntılar oluşturabilir.

Bölgesel konularda Türkiye ile Kuzey Irak Yönetimi arasındaki diyalog ve işbirliği, PKK'-nın kimyasını daha çok bozacağa benziyor.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums