Kamuda başörtüsüne destek büyük…

  • 15.10.2013 00:00

 Başbakan Erdoğan'ın açıkladığı demokratikleşme paketi toplumun büyük bir kesimi tarafından olumlu algılandı. Aslına bakılırsa bugüne kadarki demokratik reformların büyük bir kısmı halkın kabulüne mazhar oldu. Bu pakette de toplumu irrite eden ve rahatsızlık uyandıran bir düzenleme bulunmuyor. Sadece andımız meselesi MHP tarafından istismar edilse de bunun da ciddi bir gündem oluşturmadığı görülüyor.

CHP yönetiminin ikircikli tutumuna rağmen CHP'lilerin de önemli bir kısmı paketteki bir çok düzenlemeyi partisinden daha olumlu buluyor.

Örneğin kamuda başörtüsü konusunda bir CHP milletvekili iptal başvurusunda bulundu. Kemal Kılıçdaroğlu'nun açıkça karşı çıkmadığı bu düzenleme konusunda CHP'nin ulusalcı kanadında rahatsızlık olduğu biliniyor. Ancak kamuoyu araştırmalarına göre CHP tabanında bu konuda daha ılımlı bir algı var.

Demokratikleşme Paketinin açıklanmasından sonra Pollmark Araştırma'nın 12 ilde 2034 kişi üzerinde yaptığı araştırmaya göre kamuda başörtüsü yasağının kaldırılmasına destek yüzde 75.1. Bunu olumsuz karşılayanların oranı yüzde 21.5, fikir belirtmeyenlerin oranı yüzde 3.5.

Bu düzenlemeyi CHP'lilerin yüzde 37.7'si, MHP'lilerin yüzde 71.7'si, BDP'lilerin yüzde 93'ü olumlu buluyor.

Kendisini laik olarak tanımlayanların yüzde 41.8'i, hem dindar hem laik olarak tanımlayanların yüzde 73'ü de kamuda başörtüsünü olumlu bulduğunu belirtiyor. Bu verilere göre toplumun önemli bir kısmının bu uygulamayı desteklediği anlaşılıyor. Yani bazı CHP'liler yine yanlış rüzgarlara yelken açıyorlar…

Bu meseleyle ilgili diğer konularda da toplumsal destek çok yüksek görünüyor.

'Demokratikleşme Paketi'nde kişinin inançlarının gereğini yerine getirmesi dolayısıyla belli haklarını kullanmasını engelleyenlerin cezalandırılması öngörülmektedir. Siz bunu nasıl karşılıyorsunuz?' sorusunun cevapları: Olumlu yüzde 73.4, olumsuz yüzde 18.1, fikir belirtmeyen yüzde 8.6.

Araştırmada, 'Belirli suçların nefret saikiyle, yani kişinin dili, ırkı, milliyeti, rengi, cinsiyeti, engelliliği, siyasi düşüncesi, felsefi inancı, dini veya mezhebi nedeniyle işlenmesi durumunda cezalarının daha da artırılması öngörülmektedir. Siz bunu nasıl karşılıyorsunuz?' sorusuna yüzde 62.3 olumlu, yüzde 25.9 olumsuz, yüzde 11.8 fikrim yok şeklinde cevap vermiş.

Özel okullarda Kürtçe eğitim verilebilmesiyle ilgili düzenleme tüm olumsuz propagandalara rağmen önemli destek bulmuş görünüyor. Bu düzenlemeyi olumlu bulanların oranı yüzde 58.5, olumsuz bulanların oranı yüzde 33.8.

Özellikle BDP, hükümetin Kürtlerle ilgili attığı her adıma şiddetle karşı çıkıyor ve kötülüme kampanyası yapıyor. Kürtçe'nin seçmeli ders olarak yeterli rağbeti görmemesinde BDP'nin karşı propagandası etkili olmuştu. Bir yanda Kürtçe ile ilgili mevcut gelişmelerin neredeyse tümünü yapan bir iktidar var, diğer yanda yapılan hiçbir şeye pozitif katkı vermeyen ve her türlü karşıtlığı üreten BDP var.

Pollmark'ın araştırmasında köy, ilçe, il gibi yerleşim yerlerinin eski isimlerine dönebilmesine imkan sağlayan düzenleme sorgulanmış. Bu düzenleme yüzde 60.1 olumlu, yüzde 30.5 olumsuz bulunmuş, yüzde 9.4 ise fikir belirtmemiş. Vatandaşın yer isimleri konusunda da ciddi bir çekincesinin olmadığı anlaşılıyor.

Araştırmada bir soru da kurban derileriyle ilgili konu. Malum her sene sadece Türk Hava Kurumu'nun kurban derisi toplamada tek yetkili olduğu söylenerek vatandaşın derisini hangi kuruma vereceği tartışma konusu oluyor, arazide bir çok tartışma ve sıkıntı yaşanıyordu. Bu konuda yüzde 67.1 düzenlemeyi olumlu bulurken, yüzde 25.3 meseleyi olumsuz algıladığını belirtmiş.

YASİN DOĞAN

Yeni Şafak

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums