Ne ekonomi biliyorlar, ne dış politika…

  • 22.05.2013 00:00

 Salı gününün siyasi gündemi, partilerin grup konuşmalarıyla şekilleniyor. Bizim muhalefetin siyaseti şekillendirme kabiliyeti düşük olduğu için eğer Başbakan konuşma yapmıyorsa gündem de sönük kalıyor.

Dünyanın her yerinde muhalefet iktidarı kovalarken, Türkiye'de iktidar muhalefeti kovalıyor. CHP ve MHP'nin grup konuşmaları kendilerini savunmayla geçiyor.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun dünkü konuşması Brüksel'de yaşanan siyasi rezaleti temize çıkarma konuşması gibiydi. Swoboda görüşmesini nasıl kahramanca iptal ettiğini anlattı, Başbakan'ın 'diktatör' olduğu iddiasını ispatlamak için çırpınıp durdu.

Mosmor kesilen suratı, asabi ve hırçın hali, yaşadığı hezimetin kimyasını nasıl bozduğunu gösteriyordu.

Bağırdıkça bağırdı, konuştukça konuştu, ama düştüğü kuyudan kendisini çıkaramadı…

Başbakan için yine 'katil' dedi, 'yalancı' dedi, hakaretlerle acziyetini kapatmaya çalıştı… 'Yalancıdan başbakan olmaz' sözünün ardından yaptığı Swoboda görüşmesini kendisinin iptal ettiği açıklaması, tam da kendisinin niçin başbakan olamayacağının göstergesi gibiydi.

Türkiye-ABD ilişkileri tarihinde belki de en olumlu ve önemli görüşme olan son ziyaretin büyüklüğü yanında muhalefetin konuya yaklaşım biçimi yine içler acısıydı.

MHP de, CHP de, dar kapsamlı Obama-Erdoğan görüşmesine takılmış… Ne konuşulmuş, ne tavizler verilmiş, ne talimatlar alınmış vesaire…

Kılıçdaroğlu bu konuda şöyle diyor: 'Türkiye için yüz kızartıcı bir durum yaşandı. Dışişleri müsteşarı yok, büyükelçi yok… Devletin arşivine hangi bilgiler girecek. Kendi ülkesini kendi malı gibi gören bir anlayıştır bu.'

Aynı gün büyükelçinin de olduğu 10'ar kişilik heyetlerarası görüşmeler yapılmış, ardından daha dar kapsamlı bir toplantıya geçilmiş. Biraz diplomasi okuyan veya devlet tecrübesine sahip herkes bilir ki, tüm ziyaretler de hem heyetlerarası, hem başbaşa (veya dar kapsamlı) görüşmeler yapılır.

Dünya tarihi boyunca devam eden bu uygulamayı bilmemek için diplomasinin cahili olmak gerekir.

Dışişleri Bakanı ile Dışişleri Müsteşarı çoğu zaman aynı anda ülkeden ayrılmazlar, birlikte hareket etmezler. Devlet/hükümet başkanları arasındaki başbaşa görüşmelere ise büyükelçiler katılmazlar. Dışişleri bakanının bulunduğu bir ortamda ise hiç birinin esamesi okunmaz. Bunun gizli kapaklı iş yapmakla veya devlet arşivinden bilgi kaçırmakla bir ilgisi yoktur.

Devlet Bahçeli'nin grup konuşması ise yine evlere şenlikti…

IMF borcunun kapanmasını önemsiz gören, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının not artımlarını danışıklı dövüş diye nitelendiren, yine hakaretlerle bezenmiş bir konuşma…

Özel sektör borcunu hükümetin borçlanması gibi lanse eden ve Türkiye'nin büyümesine rağmen borçların artmaması gerektiğini vurgulayan bir konuşma…

MHP'nin içinde bulunduğu koalisyon hükümeti IMF'den 44 milyar dolar para çekmiş, bunun 20 milyar dolarını ödemiştir. 24 milyar dolara yakın borç devralan AK Parti ise çektiği diğer paralarla birlikte hepsini ödemiştir.

Özel/devlet borç stokunun GSYH'ye oranı 2002'de yüzde 56.2 iken 2012 sonunda yüzde 42.8'e gerilemiştir.

Kamu net borç stoku oranı 2002'de yüzde 61.5 iken 2012 sonunda yüzde 17'ye gerilemiştir. Net dı ş borç stokunun GSYH'ye oranı eksi 3.1'e düşmüştür. Bu tarihi bir rekordur.

230 milyar dolar milli gelirin 786 milyar dolara çıktığını düşünmeden borcun arttığından bahsetmek ekonomi bilmemektir.

Maalesef ekonomi bilgisiz yetersiz, dışpolitika bilgisi sorunlu bir muhalefetimiz var… Ak'a kara demeye şartlanmaları ise tüm inandırıcılıklarını yok ediyor.

 

YASİN DOĞAN

Yeni Şafak

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums