Dünyayı darbeyle dizayn etmek

  • 28.01.2019 00:00

 ABD emperyalizmi için bütün bağımsızlıkçı hareketler bastırılması gereken eylemler, bütün vatansever yöneticiler ise susturulması gereken insanlardır. Bugün Venezuela’da yaşanan da budur. Orada yaşanan olayları, ekonomik sorunları gerekçe göstererek ‘iyi ama Maduro da şunu yaptı veya yapamadı’ demek anlamsızdır ya da en hafifinden yaşanan müdahaleleri haklı göstermek isteyen anlayışa uygun davranmak olacaktır.

Bu durum tıpkı 15 Temmuz’da FETÖ yapılanmasının darbe girişimi sırasında ‘muhalefet etmek’ üzere mevcut hükümeti eleştirmeye kalkmakla eşanlamlı bir tavır olacaktır. Elbette demokratik yönetim sistemlerinde ülkeyi idare eden iktidarlara karşı meşru muhalefet hakkı vardır; tartışmasız olan bu hakkın kullanılmasının her şeyden önce ülkenin bağımsızlığına ve seçilmiş meşru iktidarın varlığına bağlı olduğudur.

YENİ DURUM

Hugo Chavez, yirmi birinci yüzyılın başında ülkesinin milli varlıklarına sahip çıkarak, onları ABD sömürüsünden kurtarıp kendi halkının hizmeti için kullanarak çok önemli tarihsel bir adım atmıştır. Bu yüzden birçok komploya, suikast girişimine maruz kalmasına rağmen demokrasi içinde vatanseverliğin emperyalizmi nasıl yeneceğinin de örneğini ortaya koymayı başararak bu dünyaya veda etmişti. Partisi ve dava arkadaşlarının bu yaklaşımı sürdürmekte kararlı olmaları elbette ABD’nin saldırılarının devam etmesi ve onların da buna hazır olmaları anlamına gelecektir.

Güney Amerika, emperyalizmin zulmüne maruz kalmış ülkelerin olduğu bir yerdir. Bu ülkeler sömürge yönetimlerinden bağımsızlıklarını kazandıktan sonra dahi sömürüden yağmadan kurtulamamış mazlum insanların yaşadığı topraklardır.

Bu coğrafyada ortaya çıkan bütün milliyetçi hareketler, hangi kılıkta hangi kimlikte olurlarsa olsunlar emperyalizmin düşmanıdırlar ve ABD onları yok etmek için her yolu denemeye hazır olduğunu defalarca göstermiştir. Dün Bolivar’ın yaşadıkları, Şili’de Allende’ye yapılanlar, Brezilya’da Lula’nın başına gelenler ve şimdi Maduro’ya yönelik iç savaş operasyonu ve darbe girişimleri hepsi bu anlayışın bir parçasıdır.

YA BAĞIMSIZLIK YA BAĞIMSIZLIK

Darbe ve müdahalelerle ülkelerin iç işlerine karışmak, demokratikleşme süreçlerini engelleyip askeri yönetimleri veya ‘kontrol altındaki siyasetçileri’ kullanarak, bağımlılık ilişkilerini sürdürmek, bunun için iç savaş çıkarmak, ülkelerin parçalanması dâhil her türlü girişimde bulunmak, yirminci yüz yıl boyunca Batı sisteminin çok sık kullandığı usullerdir.

ABD’nin doğrudan askeri güç kullanarak ülkeleri işgal edip, milyonlarca insan öldürüp, vatanlarını parçalayıp katliamlar yapmasına rağmen bugün ‘sistemin’ içine girdiği çıkmaz, düştüğü politik çaresizlik önemlidir. Bu vahşet tablosuna rağmen ABD’nin istediğini elde edememesinin arkasında yatanın, emperyalist mekanizmanın tıkanması olduğunu, düzeneğin artık eskisi gibi işlemediğini görmek gerekmektedir.

Bugün dünya sisteminin bunalımının temelinde yatan olay ekonomide, teknolojide ve uluslararası düzende ortaya çıkan yeni eğilimleri mevcut yapının taşıyamamasıdır. Burada soru şudur: Yeni bir dünya kurulurken yeriniz neresidir?

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums