Balıklıgöl, imar çalışmalarına kurban gitmesin!

  •  

 MÖ yaklaşık 2000’li yıllarda bugünkü Balıklıgöl mevkiinde şehrin her tarafından görülen büyük bir ateş yakıldı. Emri veren; Nemrud idi. Tepeye kurulan büyük bir mancınıkla Hz.İbrahim’i ateşe attılar. Suçu, Sin Tapınağı’ndaki tüm putları parçalamış ve baltasını da en büyük putun boynuna asmış olmasaydı. 

Öyle ki insanlar bunu kimin yaptığını sorguladıklarında, Hz. İbrahim, büyük putu göstererek “O yapmış olmasın” dedi. Putperest halk ise “O bunu nasıl yapsın, konuşamaz ve hareket bile edemez” deyince; İbrahim “ O halde kendisini bile korumaktan aciz bir puta nasıl taparsınız” diyerek ezber bozdu ve hakikati tüm çıplaklığıyla gözler önüne serdi. 

Peygamberler, tarih boyunca ezber bozan insanlar oldu. Bu yüzden kâfirler tarafından asla sevilmedi ve onlara büyük bedeller ödetildi.

Bu hadise Enbiya Suresi 69. ayette anlatılır. Allah, ateşe “Ey ateş! İbrahim’e karşı serin ve selamette ol” diye emredince Hz. İbrahim yanmaktan kurtuldu ve ateş için hazırlanan çukur havuzlu bir bahçeye, yanan odunlar ise balığa dönüştü.

O günden sonra buradaki havuz ve içindeki balıklar kutsal sayıldı. Günümüzde Balıklıgöl adıyla bilinen bu yerin bir diğer ismi de Hz. İbrahim’e ithafen “Halilürrahman” olarak da anılır. 

Hz. İbrahim için ağlayan Nemrud’un kızı Zeliha’nın gözyaşlarından oluşan gölün ismi “Ayn-ı Zeliha”dır ve Zeliha’nın gözü manasına gelmektedir.

Metin Külünk, geçenlerde tam da bu mübarek yeri kastederek “Ateş ile sınanan, su ile kutsanan şehrin imar ile imtihanı” başlıklı çok önemli bir paylaşımda bulundu. “Urfa’nın değerler dünyasını besleyen Balıklıgöl su havzası ve de Balıklıgöl’ün yaşamına zarar verecek en ufak bir girişim intihardır. Balıkgöl havzasının ardından sıra Fırat’a mı gelecek?” diye soruyordu Metin Külünk. 

Öncelikle siyasetçilerimizde pek alışık olmadığımız bu duyarlı yaklaşımından ötürü Metin Külünk’e çok teşekkür ederim. Peki, Balıklıgöl/ Halilürrahman’da neler oluyor?

Şanlıurfa’nın Karaköprü ilçesinde yer alan ve Balıklıgöl’ü besleyen su havzasına da denk gelen Kaşmer Dağı’nın imara açılacağı iddiaları son zamanlarda bazı endişelere neden oldu. 8 Ekim’de belediye meclisine geleceği iddia edilen alana imar izninin verilmesi halinde Balıklıgöl’ün suyunun kirleneceği öne sürülüyor.

Balıklıgöl havzasını besleyen alan, Şanlıurfa'nın batısında yükselen Kaşmer Dağı ve çevresidir. Konu ile ilgili daha önce Balıklıgöl'de kuruma ya da kirlenme nedeniyle, ilgili kamu kuruluşları bu muhit ve çevresindeki pompaj kuyularını kapatarak önlem almıştı. Bununla ilgili resmi gazetede 2006 yılında Balıklıgöl havzasını besleyen su kaynaklarını koruma amacıyla yasal mevzuat yayımlanmıştır. 

Balıklıgöl’ün kirlenmesi ile ilgili yapılan araştırmalarda Kaşmer Dağı çevresindeki bölgede su kaynaklarının heba edildiği, kentleşme çalışmalarının buradan olumsuz etkilendiği zaten tespit edilmiş bir durumdu.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, tam da bu konuların hassasiyet içerdiği, ulusal kamu kurumları tarafından beyan edildiği halde, bu havzanın beslendiği Kaşmer Dağı’nın yanı başındaki Aşık ve Öğütçü adlı bölgelerdeki arazileri imara açarak, bir bakıma gerek dünya mirasının önemli bir eseri olan ve gerekse biz Müslümanlar için çok kıymetli ve kutsal bir yer olan Balıklıgöl’ü riske etmektedir. 

Dokuz bin dönümün imara açılacağı beyan edilen bölgedeki bu arazinin beş bin dönümü Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’ne, üç bin altı yüz dönüm arazi hazineye, dört yüz dönüm arazi ise özel şahsiyete aittir. 

Daha önce imara açılmasına ve alt yapı hizmeti götürülmediği için atıl duran başka alanlar olmasına rağmen Balıklıgöl havzasının dibinde olan bir alanı imara açmak bana pek mantıklı gelmedi. Burada bir vakıf üniversitesi vaadinde bulunularak bu alanın yatırımcılara cazip bir hale getirilmeye çalışılmasını da doğru bulmadığımı ifade etmeliyim.

Bakınız Balıklıgöl sadece Şanlıurfa ve Türkiye'nin değil, dünyanın kültürel mirasıdır. Hem turizm açısından hem de İbrahimî dinler açısından önem arz eden bu alanı koruyup kollamak görevimizdir. Burada bu alanı riske edecek en ufak bir imar girişimi intihardır. Bu konuda yetkilileri duyarlılığa davet ediyorum. Bu imar planından vazgeçin.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums