Mülteciler için yeni vakıf ve dernekler kuruluyor

  • 28.01.2015 00:00

 Türkiye’de internet kullanıcı sayısı son on yılda 2 milyondan 35 milyona ulaşarak yüzde 1750 oranında bir artış göstermiş. Bu rakamın her geçen gün artacağı düşünülüyor... Haber siteleri, bloglar, sosyal paylaşım ağları, resmi ve özel kurumların siteleri, ulusal/ yerel gazeteler, sanal alışveriş mekanlarıyla nerededeyse yaşamımızın tümünü kuşatan bir ortamdan bahsediyoruz. Muazzam bir bilgi akışı söz konusu.

Hemen her gün aralıksız milyonlarca insan, resim, bilgi, belge, haber hatta günlük yaşamının hemen her kesitini sosyal paylaşım siteleri aracılığıyla anında diğer insanlarla paylaşma gereği hissediyor. Bu bakımdan sosyal medyanın sıklıkla araştırma ve eleştiri konusu edildiğine tanıklık ederiz.  Elbette bu alanda yapılmış sıkıcı verilerle vaktinizi almak gibi bir niyetim yok. Bugün önümüzdeki hafta yardım vakfına dönüşecek olan bir gruptan bahsedeceğim.

Bana gönderdikleri bilgilere göre grup, manifestosunda “Türkiye için verilen çabanın öznesi olurken diğer yandan da anında merhem olma adına, insanımıza sahip çıkma adına çeşitli projeleri gerçekleştirir” diyor. Bu niyetle kendi aralarında irili ufaklı bir takım faaliyetler yapmışlar. Önümüzdeki hafta kurumsal bir kimliğe bürünecek olan bu vakfın adı Birlik ve Dayanışma. Vakfın başında ise Şakir Altıntaş var.

Gülay Göktürk, Abdurrahman Dilipak,  Tuluyhan Uğurlu, Galip Ensarioğlu, Süleyman Özışık, Mustafa Öztürk,Cem Sancar,İlhami Işık,Faruk Aksoy gibi yazar, sanatçı ve siyaset dünyasından insanların katımıyla  8 Şubat günü Üsküdar Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapılacak bir törenle vakfın temelleri atılacak.. Vakfın kurucularından Şakir Altıntaş, vakfın misyonunu şöyle özetliyor; Tek amacımız insan kardeşimizin yardımına koşmak bu anlamda siyasi ve ideolojik bir formatla yola çıkmış değiliz. Ve asla öyle bir formatta olmayacağız. Biz mülteciler konusuna kilitlendik. Bu konuda uzmanlaştık ve bunun için çaba sarf edeceğiz. Mültecilik konusunun daha uzunca bir zaman ülkemizin gündeminde olacağını düşünüyoruz bu anlamda bir Mülteci Bakanlığı’nın kurulmasını öneriyoruz. Sadece mülteciler için de değil biz insan olan her yerde olacağız. Çünkü bizim için önemli olan insandır. Mülteciler için gösterilen bu çabaları olumlu buluyorum. Şakir Altıntaşı’da tebrik ederim.

Bilirsiniz Türkiye vakıf kültürüne yabancı bir ülke değildir. Geçmişte o denli zengin ve çeşitli vakıf türleri vardı ki örneğin parasını düşüren çocuklar için kurulan vakıflardan tutun da sokak hayvanlarına varana kadar çok zengin bir vakıf geleneğimiz vardı. “İnsanların hayırlısı insanlara hayırlı olandır” düsturuyla hareket edildiğinden insanlar yetim çeyizi donatan vakıflar bile kurmuşlardı. Ne var ki bu kültür Cumhuriyet yıllarında merkeziyetçilik anlayışıyla çıkarılan bazı kanunlarla tasfiye dilmişti.  Gelinen noktada eskisi kadar olmasa da vakıflar yeniden canlanmaya başladı. Bu sevindirici bir gelişme. Hangi ortamda olursa olsun mültecilere dönük  vakıf, dernek ve organizasyonlar çoğalmalıdır.

***

Bu arada güzel bir haber de Sultanbeyli’den geldi. Mehmet Ali Kılıç Başkanlığında “Sultanbeyli Mültecilerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği” kuruldu. Sultanbeyli’de faaliyetlerine başlayacak olan dernek, mültecilerin sorunları hakkında çalışan bir insan hakları ve insani dayanışma derneği. Dernek ilk iş olarak Sultanbeyli Belediyesi’nin de katkılarıyla “Mülteciler Koordinasyon Merkezini” hayata geçirdi. Bu anlamlı organizasyona verdikleri katkıdan ötürü Belediye Başkanı Hüseyin Keskin’i Belediye Başkan Yardımcısı Zafer Söğütçü’yü ve Strateji Geliştirme Müdürü Halil İbrahim Akıncı’yı tebrik ederim. Umarım bu samimi gayretleri ve duyarlılıkları diğer belediyelere de örneklik teşkil eder.  Suriyeli misafirlerimizin sorunlarını çözüm üretmek konusunda herkes üzerine düşeni yapmalıdır. Çünkü onlar bizim misafirimiz ve başımızın tacıdır.

ufukcoskunn@gmail.com

twitter.com/sivildemokrat

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yorumlar (6)

  • Dost
    Dost
    17.08.2012 11:52

    En güzel sarayların bile tuvaletleri vardır. Dünyanın en onurlu insanı şerefle tanışamamış insanlar her zaman olacaktır. Yanlış olan böyle insanların gazeteci olmasıdır. Enes kardeş, acizane tavsiyem sen bu gazetecilik sarayında misafir odası ol, ol ki seni tanıyan huzur bulsun, senin yazdıkların ışık olsun

  • ÇIPLAK KRAL
    ÇIPLAK KRAL
    4.08.2012 18:00

    ENES BEKTAŞ HARİKA BİR YAZI YAZMIŞSIN.YALNIZ İYİ GAZETECİNİN ESKİSİ YENİSİ OLMAZ.DOĞRULARI YAZAN ADAMLARDAN OL HER ZAMAN.KÖŞE YAZISI YAZIP, EDİTÖRÜ DE KENDİSİ OLUP, GERÇEK YORUMLAR GELDİĞİNDE YORUM BEKLETEN EDİTÖRLERDEN OLMA.GENÇ BİR KARDEŞİMİZE BENZİYORSUN. HANİ BİLGİ ALMANIZI BEKLEYEN ABİLERİNİZ VAR YA SAKIN ONLARDAN BİRİ GİBİ HABERE GİTTİĞİN YERLERDE KİMSENİN KIZINA KARISINA SARKMA.SONRA ONUN GİBİ YAZILARINDA "BEN ÇALIŞTIĞIM YERDEKİ BAYANLARA YAN GÖZLE BAKMADIM" DİYE AĞLARSIN.YOLUN AÇIK OLSUN

  • baran özdemir
    baran özdemir
    3.08.2012 16:45

    bence gazeteciler cemiyet başkanını değiştirmek ilk iş olarak yoksa böyleee gelmişşşşş böyle gider erol başkan yerini artık gençlere bırakma zamanı benceeee....

  • Şenol BENLİ
    Şenol BENLİ
    3.08.2012 10:08

    Gazeteci dediğimizde zaten tarafsız olmalıdır araştırmacı olmalıdır Düzcede çoğu basit habere kaçan gazetecilerde var uzaktan gördüklerini haber yapma alışkanlığı ve Enes kardeşim gazetecilik bu insanlar yüzünden yavaş yavaş yolundan sapmaya başlamış biraz gazetecilik anlayışının değişmesi lazım.

  • MUSTAFA POTUROĞLU
    MUSTAFA POTUROĞLU
    3.08.2012 10:08

    bu yazıyı yazan gazetecı kardeşimiz enes BEKTAŞ.cok dogru söylü iş yok eskilerimzde

  • Murat Canmaz
    Murat Canmaz
    3.08.2012 10:02

    Enes Kardeş herhalde bu meslekte yenisin. bu gibi kişi (ler) Düzcede çok. Adamım diyip ortalarda dolaşırlar, milletin karısına kızına yan gözle bakarlar. Bugünden itibaren herhalde bu insanlar gün yüzüne çıkmazlar. Belkide ellerinde foto makinesi ile çıkıp iş yaparlar

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums