Gıdada yeni sistem geliyor

Gıdada yeni sistem geliyor
12.02.2019 - 10:18
667

 Saray’a yakınlığıyla bilinen Hürriyet gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi son dönemde gıda fiyatlarında yaşanan artışın ardından iktidarın tanzim satışa başvurmasına değinerek, yeni bir paketin geldiğini yazdı.

Selvi, “Gıdada yeni paket geliyor” başlıklı yazısında 24 Haziran seçimlerine patates ve soğanın, 31 Mart yerel seçimlerine ise zam şampiyonu domates, biber ve patlıcanın damga vurduğunu hatırlattı.

SELVİ ŞAŞKIN: DOMATES, BİBER, PATLICAN ADAYLARDAN DAHA ÇOK KONUŞULUYOR

“Büyükşehir belediye başkan adaylarından dahi daha çok konuşuluyorlar. Siyasi mizahın güçlü olduğu dönemlerde olsa, gelinlere takı olarak domatesin, biberin takıldığı karikatürler çizilir, patlıcanlı esprilerden geçilmezdi” diyen Selvi, fakat durumun artık espriye gelir yanının kalmadığını belirtmekle beraber, açlık ve yoksullukla cebelleşen halkın seçim gündeminden daha fazla gıdayı düşünmesini garipsemesi dikkat çekti.

Gıdada yeni sistemin geleceğini yazan Selvi, söz konusu sistemin şöyle olacağını yazdı:

1-Sözleşmeli tarım: Büyük komisyoncular ve bazı büyük marketler önceden üreticiye avans vermek suretiyle ekim yaptırıyor. Nükleer santral, baraj, köprü ihalesine giren büyük şirketlerimiz olduğu gibi, sözleşmeli tarımla güçlü bir sermayenin sektöre girmesi amaçlanıyor.

2-Şahısların ve şirketlerin önceden avans vererek ekim yaptırmasına benzer bir kredi sistemi üzerinde duruluyor.

TERMAL TARIM

3-Termal tarım geliyor. Türkiye’nin termal su haritası çıkarıldı. Sıcaklığı 70-100 derece olan yedi yer kırmızı, 60-69 santigrat derecedeki kaynaklar yeşil, 20-40 derece olan yerler ise turuncu olarak işaretlendi. Dar bir coğrafyada yapılan seracılığın termal su kaynaklarının olduğu bölgelere yayılması amaçlanıyor. Bunun için termal su kaynaklarının paylaşımı ve Hazine arazilerinin kiralanması üzerinde çalışılıyor.

4-Sanayideki KOBİ’ler gibi, tarımda da TOBİ’lerin oluşması amaçlanıyor. Tarımın aile işletmeciliğinin yanı sıra orta ölçekli işletmelere çeşitlenmesi için çalışma yapılıyor.

PAKETİN AYRINTILARI

Paketin ayrıntıları da var. Uygulamanın başarısı bir anlamda bu ayrıntılara bağlı.

1- Seracılığın standardı yükseltilecek. Muşamba ya da naylonla yapılan seralar yerine sıfır faizli krediler verilerek modern seraların kurulması teşvik edilecek.

2-Seracılığın yaygınlaştırılıp Antalya dışındaki şehirlerimizde yapılması için teşvik verilecek.

3-Yaş sebze ve meyvede çürüme ve nakliye sisteminden kaynaklı kayıp oranının yüzde 25-30 civarında olduğu tahmin ediliyor. Bunun için yaş sebze ve meyvelerin nakliyesinin soğutma sistemine sahip araçlarla yapılması sağlanacak.

4-Yaş sebze ve meyvelerin, bir kısmı aile işletmesi olan ya da yeterli standarda sahip olmayan soğuk hava depolarında çürüdüğü tespit edildi. Bunu önlemek için bir ayağında da finans ve kredi kolaylığı getiren lisanslı depoculuk hızla yaygınlaştırılacak.

5-Hallerin standardı yükseltilecek. Bunun için başta Almanya olmak üzere Avrupa’daki modern hal binaları incelendi. Hem ürünlerin hallerden tüketiciye ulaştırılması sağlanacak, hem de haller büyük komisyoncuların tekelinden çıkarılacak. Hallere yeni sermayenin girmesine dönük bir düzenleme yapılacak. Böylece hal ve marketlerde tekelleşmenin önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Söz konusu sadece domates, biber, patlıcan değil. Ana hatlarını verdiğimiz paket yasalaşırsa gıdada yeni bir sisteme geçilmiş olacak.”

Yazının tamamını okumak için tıklayınız...

(EKONOMİ SERVİSİ)

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums