Depremden kaçış yok

Depremden kaçış yok
17.08.2018 - 09:49
952

Büyük Marmara depreminin yıldönümünde uzmanlar ‘Daha büyük felaket kapıda’ uyarısı yaptı. Ancak aradan geçen 19 yılda göz göre göre gelen yıkıma hazırlık yapılması gerekirken geriye gidiş yaşandı. Toplanma alanlarına AVM, kaçış yollarına binalar yapıldı.

Ağustos Gölcük depreminde 17 bin 480 vatandaşımız hayatını kaybetti, 23 bin 781 bin kişi yaralandı, 505 kişi sakat kaldı... İlk deprem dalgasıyla 133 bin 683 bina çöktü, 285 bin konut ve 43 bin işyeri hasar gördü, 500 bini aşkın kişi ise evsiz kaldı. 19 yıl önce bugün yaşanan bu acı tablo aradan geçen zamana rağmen Türkiye için ders olmadı. Sürekli uyarıların yapıldığı, can ve mal kaybı riskinin her geçen gün büyüdüğü muhtemel İstanbul depremi için alınan önlemlerin yetersizliği bir kez daha gündemimizde. Ancak en temel önlemler arasında gösterilen toplanma alanları ve acil ulaşım yolları bile hâlâ bir sorun olarak karşımızda duruyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından düzenlenen ‘İstanbul’un Afetlere Hazırlık Çalışmaları Çalıştayı’nda muhtemel depreminin etkileri bir kez daha gözler önüne serildi. Yıldız Teknik Üniversitesi Doğa Bilimleri Araştırma Başkanı jeolog Prof. Dr. Şükrü Ersoy “Yabancı ve yerli yerbilimcilerinin ortak fikri; gelecekte Marmara Denizi içerisinde 7’den büyük bir deprem olabileceği ve beraberinde yıkıcı bir tsunami dalgası oluşabileceği. En kötü senaryoya göre deprem büyüklüğü 7.7’ye bile varabilir. Elbette ülkemizde büyük deprem oluşturabilecek pek çok fay kuşağı bulunmaktadır. Ama nüfus, yapı, finansal yoğunluk açısından Marmara’yı daha çok konuşmamız gerektiği bir gerçektir. Bu yüzden Marmara’daki deprem sorunu bir milli güvenlik sorunu gibi el alınmalıdır” dedi.

BİNALARIN YÜZDE 27’Sİ ACİLEN YIKILMALI: Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB)’ne bağlı 5 oda tarafından hazırlanan deprem raporunda ise olası İstanbul depreminde, 625 bin insanın hayatını kaybedeceği belirtilirken alınan önlemlerin yetersizliği ortaya kondu. En kötü senaryo 1509 yılında yaşanan 7.7 büyüklüğündeki depremin tekrarla ihtimaline dikkat çekilen raproda, 470 deprem toplanma alanının 77 ‘ye düştüğü  acil ulaşım yollarının yetersizliğinin tam bir felakete davetiye çıkardıağı vurgulandı.

Rapora göre, İstanbul nüfusunun büyük bir kısmının birinci derecede deprem bölgesinde yaşıyor ve mevcut yapı stoğunun yüzde 50’si kaçak. Yüzde 40’ı ise deprem ömrünü tamamlamış, yüzde 27’si de deprem riskine bağlı olarak acilen yıkılmalı.

TOPLANMA ALANLARINA AVM YAPILDI: 1999 depreminin ardından İstanbul’da Afet Acil Eylemi Planı çerçevesinde belirlenen 493 boş alandan geriye 77 adet toplanma alanı kaldı. Bu alanların çoğuna AVM ya da gökdelen yapıldı.

İnşaat Mühendisleri Odası’nın tespitlerine göre, 1999 - 2003 arası belirlenen deprem toplanma alanlarından imara açılanların bazıları şöyle:

Torunlar’ın yükseldiği Ali Sami Yen Stadı

Üzerinde Zorlu AVM’nin yer aldığı Zincirlikuyu’daki Karayolları 17. Bölge Müdürlüğü’nün arazisi

Taş Yapı’nın gökdelenlerinin yer aldığı Kadıköy Meteoroloji binası ve alanı

Akasya AVM’nin yer aldığı Acıbadem’deki eski Otosan Fabrikası arazisi

Bakırköy’deki Marmara ve İstanbul Forum AVM’nin bulunduğu alan

Zeytinburnu’ndaki 16.9 kulelerinin yer aldığı arazi

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums