Çandar: Kürtlerin, 1975’teki felaketi yaşama tehlikesi mevcut

Cengiz Çandar referandum sonrası Kürdistan Bölgesel Yönetiminde yaşananları, "Kürtler korkarım 1975te yaşadıkları felakete benzer bir durumla karşılaşabilirler" diyerek değerlendirdi. Çandar bunu bir tespit değil bir kaygı olarak ifade ettiğini söyledi.

Çandar: Kürtlerin, 1975’teki felaketi yaşama tehlikesi mevcut
23.10.2017 - 18:26
1674

 Cengiz Çandar referandum sonrası Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde yaşananları, "Kürtler korkarım 1975'te yaşadıkları felakete benzer bir durumla karşılaşabilirler" diyerek değerlendirdi. Çandar bunu bir 'tespit' değil bir 'kaygı' olarak ifade ettiğini söyledi.

 Medyascope.tv’nin “Referandum sonrası Irak Kürdistanı” konulu yayınına katılan gazeteci yazar Cengiz Çandar, “Kürtlerin 1975’deki felaketi yeniden yaşama tehlikesi olduğunu” söyledi.

Sedat Pişirici’nin sunduğu ve Gazete Duvar yazarı Aydın Selcen ile Kürdistan Amerikan Üniversitesi öğretim üyesi Arzu Yılmaz’ın da konuk olduğu Açık Oturum programına katılan Çandar, 1975’teki Kürt ayaklanmasını hatırlatarak, Molla Mustafa Barzani liderliğindeki bu isyanın, İran’ın Irak ile yaptığı Cezayir Anlaşması ile bastırılması sonrası yaşananlara değindi.

‘ORTADOĞU O KADAR KAYGAN BİR ZEMİN Kİ…’

İran’ın bu anlaşmayla desteğini çekmesi üzerine isyanın çöktüğünü ve binlerce Kürt’ün göç etmek zorunda kaldığını belirten Çandar, “Yaklaşık 1 ay önce, Voice of America’nın Kürtçe yayınında, o tarihte yaklaşan Bağımsızlık Referandumu’na ilişkin soruları yanıtladım. Orada konunun çeşitli yönlerini konuşurken gözlemle karışık bir kaygı olarak şunu söylemiştim: Irak’taki Kürtlerin ve dolasıyla bütün Kürt dünyasının 1975’teki felaketi yine yaşaması tehlikesi mevcut. Altını çizerek söyledim, bu ‘tespit’ değil bu bir kaygı. Çünkü yakın tarihe kadar, Birinci Dünya Savaşı sonrası Sykes-Picot ile kurulduğu düşünülen -ki bu da yanlış bir kanıdır- Ortadoğu’da, 4 ülkenin sınırları içinde parçalanan Kürtlerin ‘bir daha bunu yaşamayacağı ve tarih sahnesinde güçlü bir aktör olarak çıkmakta olduğu’ tespiti vardı. Ortadoğu o kadar kaygan bir zemin ki hiçbir şey o kadar kesin değil ve Kürtler korkarım 1975’te yaşadıkları felakete benzer bir durumla karşılaşabilirler. Şimdi geldiğimiz hal bence onu çok andırıyor” dedi.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums