Halk iradesine tek parti ablukası...

Halk iradesine tek parti ablukası...
25.09.2020 - 08:25
3861

TBMM Başkanlığı’na verilen 3 bin 66 yasa teklifinin içinden yalnızca altında AKP’li milletvekillerinin imzası olanlar Meclis komisyonlarını aşabildi. MHP de muhalefetle aynı akıbeti yaşadı.

 TBMM Başkanlığı’nın 27. Dönem, üç yasama yılı içinde sunulan yasa tekliflerinin verileri, Meclis’in tek bir kişi ve tek bir partiye çalıştığını ortaya koydu. TBMM’ye sunulan yasa tekliflerinin partilere göre dağılımları ve komisyonun sonuçlandırma oranlarını göre Meclis Başkanlığı’na verilen 3 bin 66 teklifin içinden yalnızca altında AKP’li milletvekillerinin imzası olanlar komisyonu aşabildi. Yani, muhalefet partileri ve MHP’nin verdiği 2 bin 817 yasa teklifinden hiçbiri yasalaşmadığı gibi henüz TBMM gündemine bile alınmadı.

CHP‘NİN SORU ÖNERGESİ ÜZERİNE ORTAYA ÇIKTI

CHP İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir, 27. Dönem’in 3 Yasama Yılı’nda, TBMM Başkanlığı’nca işleme alınan ve komisyonlara havale edilen yasa teklifleri ile rapora bağlanan tekliflerin partilere göre dağılımlarını TBMM Başkanlığı’na sordu.

Cumhuriyet'ten Sena Yaşar'ın haberine göre TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç tarafından yanıtlanan önergede, 24 Ağustos 2020 tarihine kadarki yasama dönemi verileri verildi. 3 Yasama Yılı’nda dikkat çeken bilanço ise şöyle:

- TBMM’de bulunan partiler iki yasama döneminde toplam 3 bin 66 yasa teklifi verdi.

- Meclisteki 5 parti de TBMM Başkanlığı’na ortak imzayla yalnızca bir tane yasa teklifi verdi. Teklif, komisyonlarca rapora bağlandı.

- AKP ve MHP’nin oluşturduğu Cumhur İttifakı bloku, Meclis’e 5 tane yasa teklifi sundu, bunlardan 4’ü komisyonlarca rapora bağlandı.

- AKP, Meclis’e toplamda 249 yasa teklifi sundu. Bunlardan 100’ü komisyonlarca rapora bağlandı.

- CHP ise 2 bin 148 yasa teklifi sunarken, bu tekliflerden hiçbiri komisyonlar tarafından rapora bağlanmadı.

MUHALEFETİN TEKLİFLERİ KOMİSYONDAN GEÇEMEDİ, MHP DE AYNI AKIBETİ YAŞADI

- Muhalefet partilerinin tekliflerinin tamamı komisyonda beklerken, AKP’nin ittifak ortağı MHP’nin teklifleri de aynı akıbeti yaşadı. MHP’nin verdiği 264 yasa teklifi komisyonu aşamadı. Tekliflerden hiçbiri komisyonlarda rapora bağlanmadı.

- Millet İttifakı bileşenleri CHP ve İYİ Parti hiç ortak yasa teklifi vermezken, İYİ Parti 264 adet yasa teklifi verdi. Bunların hepsi komisyonda bekliyor. TBMM Başkanlığı’nca, tekliflerin hangi komisyonlara havale edildiğinin bilgisi de verildi.

EN ÇOK VE EN AZ TEKLİFİN HAVALE EDİLDİĞİ KOMİSYON

En çok teklifin havale edildiği komisyon bin 256 sayısı ile Plan ve Bütçe Komisyonu olurken, en az teklif İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’na gönderildi.

İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’na toplamda 2 yasa önerisi havale edildi. İkinci sırada 446 ile Adalet Komisyon yer alırken, üçüncü sırada ise 439 yasa önerisiyle İçişleri Komisyonu aldı.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums