En büyük risk yolda

En büyük risk yolda
5.06.2020 - 06:51
890

 Normalleşme döneminde en büyük tartışma konusu seyahat kısıtlamalarının kaldırılması oldu. Türkiye, Kovid’in bypass edilmesinde dönüm noktasındayken Prof. Dr. Mehmet Ceyhan kapıdaki büyük tehlikeye dikkat çekti: 1 Haziran’la birlikte açılmalar vakalardaki azalma hızını yavaşlatır. Kuluçka süresi var, bunun etkisini gelecek iki hafta içinde göreceğiz.


 Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mehmet Ceyhan “300 bin civarında virüsü taşıdığını düşündüğümüz insan var” deyip İstanbul’daki her 100 kişiden birinde koronavirüs olduğunu söyledi. “300 bin civarında virüsü taşıdığını düşündüğümüz insan var. Bu da giderek azalıyor. Şu anda bunun genel olarak yüzde 60’ının İstanbul’da olduğunu düşünmek durumundayız. Geri kalan Anadolu’nun değişik bölgelerinde. 160 bin 170 bin civarında İstanbul’da aktif vaka var. Tabi İstanbul’un nüfusuna göre düşünürseniz Her 100 kişiden 1’i anlamına gelir. 100 kişilik bir toplantıya gittiğinizde orada bulaştıracak bir kişiyle karşılaşma olasılığınız oldukça yüksek” uyarısı yapan Ceyhan,virüse karşı toplumsal bağışıklığın oluşmasının hayal olduğunu belirtti. Ceyhan “İstanbul’da yüzde 6.7 Türkiye’de yüzde 2 oranında kişi bağışık hale gelmiştir diye hesaplıyorum. Bizim yüzde 50’ye ulaşmamız için İstanbul’un en az 7, Türkiye geneli için 25 tane bu büyüklükte salgın geçirmemiz lazım” dedi. Ceyhan, bu tip virüslerin hiçbirinin 2 yıldan uzun sürmediğini belirterek “Yaz aylarında azalacak mı şu anda artıyor vakalar. Herkes ölüm oranlarına bakarak yanılıyor; ama gerçekten ölüm oranları düşüyor, bütün dünyanın ortak rakamlarında; ama vaka hızı giderek artmaya başladı” diye konuştu. Ceyhan, 1 Haziran’dan itibaren bazı kısıtlamaların kalkmasıyla sokaklarda oluşan yoğunluğun vaka sayılarına olan etkilerinin önümüzdeki haftalarda görülebileceğine dikkat çekerek “Henüz daha o dönemin yansımalarını görmek bir kuluçka süresi var çünkü. Onun etkilerini önümüzdeki haftadan başlayıp iki hafta içerisinde göreceğiz. Eğer rakamlar artarsa var diyeceğiz. Aslında sadece artma da olmayabilir. Artış hızını da yavaşlatabilir. Çok hızlı bir düşüşten sonra 19 Mayıs’tan beri 1000’li rakamlarda epeyce takıldık. Şimdi yeniden azalma yaşıyoruz. Açılmalar, tedbirlerin kaldırılması bazen de azalma hızı devam ediyorsa onu yavaşlatır. Ben 10’lu rakamların altına 4-6 haftada inebiliriz diye hesapladım; ama bu tip şeyler onu geciktirebilir” ifadelerini kullandı.

‘SONBAHARDA PİK’ UYARISI

 Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İlhami Çelik ise “Büyük piki yaşadık ve bundan sonra küçük pikler şeklinde devam edecek diye düşünüyoruz. Sonbaharda tabi pik olabilir. Kurallara uymamız lazım ki bu piki en az zararla atlatalım” dedi. Çelik, iyileşen bazı hastaların vücudunda hasarlar gördüklerini belirterek “Maalesef akciğerde kalıcı hasar olan vatandaşlarımız var. ‘Hipofiz’ dediğimiz kemikleşmeye doğru giden akciğer dokusunu kemikleşmiş şeklinde gösteren bir tablo ile karşı karşıya kalan vakalarımız var” dedi. 

BİLİM KURULU MESAFEYİ ÖLÇTÜ 

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Tezer (solda) lokantalarda alınması gereken tedbirleri Ankara’da yemek yediği restoranda uygulamalı gösterdi. Masalar arasındaki mesafeyi metre ile ölçerek, mesafenin 1,5 metre olması gerektiğini söyleyen Tezer, masaya yemek gelene kadar maske takılması ve çalışanların eldiven kullanması gerektiğini ifade etti. 

HASTA SAYISI 10 KAT AZALDI

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sait Gönen “İlk başvuru ve temaslı polikliniğimize günde ortalama 400’ün üzerinde hasta geliyordu. Şimdi 40-60 hasta geliyor” dedi. Hasta sayısında 10 katlık bir düşüş yaşandığını ifade eden Gönen “Mart’ın 10’undan itibaren Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ne 81 bin küsur hasta müracaat etti. Bunun 8 bin 500’ü koronavirüs nedeniyle ve biz bin 100 kişiyi yatırarak tedavi ettik. 180 kişiyi ise yoğun bakım ünitesinde takip ettik. O zaman her gün bir servisi Kovid servisi yaparak bugünlere geldik. 17 tane servis açmıştık. 220’nin üzerinde hastayı yatırarak takip ettiğimiz bir süreçten bugünlere geldik. Şu anda hasta sayımız azaldı. Bugün itibarıyla 9 tane yoğun bakım ünitesinde olmak üzere 38 hasta mevcut” diye konuştu. Gönen ayrıca pandemi hastanesi olmaktan çıkarılmayı beklediklerini de söyledi. 

 
 
Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums