Yüzde 60 uyarısı

Yüzde 60 uyarısı
3.04.2020 - 04:35
823

 Sağlık Bakanı’nın “Vakaların yüzde 60’ı İstanbul’da” sözleri 16 milyonluk metropolün salgının merkez üssü olduğunu gösterdi. Diğer illerdeki yansımalar da ‘Türkiye’nin bu işi çözmesi için İstanbul’a özel önlem şart’ yaklaşımının gerekliliğini ortaya koydu. Uzmanlar, etkili izolasyonun yayılmanın önlenmesinde belirleyici olacağını vurguladı. En kritik günlerde ‘İpin ucu kaçmadan sıkı bir bölgesel karantina şart’ çağrıları arttı.

 Sağlık Bakanlığı’nın önceki gün verilerine göre ilk vakanın görüldüğü 11 Mart’tan bu yana Kovid-19 testi pozitif çıkanların sayısı 18 bin 135’e yükseldi. Bu süreçte 356 vatandaş hayatını kaybederken, 1101 kişinin de yoğun bakımda tedavi gördüğü açıklandı. Vaka ve vefat sayılarını ilk kez şehir bazında duyuran Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, vakaların yüzde 60’ının İstanbul’da bulunduğını söyledi. Yani 8 binden fazla teşhis konulan vatandaş İstanbul’da ikamet etmekte. Salgınla mücadelede ise atılan adımlara hemen her gün yenileri ekleniyor. Sosyal teması kesmek adına alınan kararlar hayata geçirilirken, Türkiye’de salgınının yayılma hızı, koronavirüsü felaket boyutunda yaşayan ülkelerle karşılaştırılıyor. Hastalığın yayılmasına karşı daha sıkı tedbirlerin alınması çağrıları da birçok kesim tarafından dile getiriliyor. Bilim insanları ve siyasiler, şehir bazında sokağa çıkma yasağının ilan edilmesini talep ediyor. Önceki gün açıklanan verilere göre ‘salgının merkezi’ olduğu teyit edilen İstanbul’un Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da çağrısını yineledi. İmamoğlu “En azından İstanbul’a özel bir sokağa çıkma kısıtlaması kararı gecikmeden alınmalıdır” paylaşımında bulundu. Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. İlhami Çelik ise amaçlarının hızlı pikin (vaka sayısındaki artış ivmesi) oluşmasını önlemek olduğunu kaydetti. 

Bilim Kurulu üyesi, Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan da “Artış hızını bu zamanlarda düşüremezsek daha sonra kontrol etmek çok daha zor olur” uyarısı yaptı. 

İBB Başkanı İmamoğlu, Sağlık Bakanı’nın şehir bazında vaka sayılarını duyurmasının ardından “Sağlık Bakanımız Sayın Koca, bizim de daha önce belirttiğimiz gibi salgının Türkiye merkezinin İstanbul olduğunu açıkladı. Toplam hasta sayısının %60’ının İstanbul’da olduğunu paylaştı. En azından İstanbul’a özel bir sokağa çıkma kısıtlaması kararı gecikmeden alınmalıdır” paylaşımında bulundu. İmamoğlu, pazar günü toplu taşımada 450 bin civarı yolu bulunurken, pazartesi bunun bir milyon 150 bini aştığına dikkati çekerek “Bu demek oluyor ki biz mobiliteyi azaltamıyoruz. ‘İnsanlar kendi kendine sokağa çıkma yasağı koysun, kendi karantinasını ilan etsin’ denmesi... Tamam, vatandaşa bu bilinci aşılayalım ya da söyleyelim, ama bunun kuralı koymadan yapılınca tüm insanların bunu içselleştirmesi mümkün gözükmüyor. Kural olmadığı sürece de bu işin yaygınlaşmasını engelleme şansımız yok. Dolayısıyla İstanbul’un en önemli konusu, İstanbul’a sokağa çıkma yasağının uygulanmasıdır. Türkiye’nin başka hangi şehirlerine yasak gerekiyor bilemem, ama eldeki verilerimize dayanarak şunu söyleyebilirim: İstanbul şu anda koronavirüs salgınını yüzde 60’ın üzerinde yaşayan bir şehir. Dolayısıyla böyle bir kentte bunu engelleyemezsek, bu salgının yayılmasının önüne set kuramazsak, bu ciddi bir sorun yaratacaktır. Şu anda İstanbul’un en önemli konusu bu” dedi. Bunun hükümetin alacağı bir karar olduğunu ifade eden İmamoğlu “Biz bu kararın alınması için yaklaşık 12 gündür ısrar ediyoruz. Pandeminin üremesi ve bulaşma sürecine baktığınızda, karar alınmadığı takdirde her geçen gün, geciken bir karara dönüşüyor ve anlamını yitiriyor” yorumunu yaptı. İmamoğlu, ulaşımda getirilen kısıtlama ve alınan kararlara da değindi. İstanbul’da bir buçuk milyon insanın hareket halinde olduğunu dile getiren İBB Başkanı “Bu, minibüslerin başına adam dikerek, ya da otobüsleri tek tek kontrol ederek yönetilebilecek bir süreç değil. Yüzde 80-85’e varan yolcu azalmasına rağmen, araç sayısını yüzde 20 azaltarak İstanbul’a hizmet etmemize rağmen, sokağa çıkma yasağı ilan edilmeden bu pandemi sorununu çözemeyiz” ifadelerini kullandı. 

‘BU ZAMANLAR ÇOK KRİTİK’

 Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Ceyhan ise virüsle mücadelenin uzun soluklu olacağını ifade etti. “Önümüzdeki bir-iki hafta kritik” veya “Bu hafta çok önemli” şeklindeki uyarıların hastalığa ömür biçmek şeklinde algınlanmaması gerektiğini ifade eden Ceyhan, şöyle devam etti: “Vaka sayısı henüz kontrol edilebilir düzeyde. O yüzden bu aşamada hatta önümüzdeki birkaç günlük süreçte alınan tedbirlere, yapılan ikazlara halkımız titizlikle uyarsa, hem vakaların temaslarıyla birlikte tespiti hem de bu vakaların izole edilerek kontrol altına alınması kolaylaşır. Belirtilen, altı çizilen zaman dilimleri bu açıdan çok önemli. Vaka sayısı kontrol edilebilir düzeyde olduğu için bu zamanlar çok önemli ve kritik diyoruz. Artış hızını bu zamanlarda düşüremezsek daha sonra kontrol etmek çok daha zor olur. Testler arttıkça da vaka tespiti çoğalıyor ve hızlanıyor. Halkımızın bu sebeple mutlaka ve mutlaka sosyal teması en aza indirmesi gerekiyor.”

Prof. Dr. Çelik de insanların yaşadığı endişeye değindi. Korona korku sendromu oluştuğunu ve bunun yenilmesi gerektiğini bildiren Çelik, sosyal izolasyonun önemine dikkat çekerek şöyle devam etti: “Şu anda altından kalkamayacağımız bir hasta popülasyonumuz yok. Süreci daha rahat götürebiliyoruz. İnşallah bu daha da artmaz. Bizim için önemli olan, hızlı pikin oluşmasını önlemek.”

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Necmettin Ünal da önceki gün yaptığı sosyal medya paylaşımında kritik bir uyarda bulunmuştu. Ünal “Görünen o ki bu salgın durumu 1-2 ayda bitecek bir olay değil. İpin ucunun kaçtığı yerler var, o illerde il bazlı sokağa çıkma yasağı şart. Başka türlü salgını önlemek mümkün değil” ifadelerini kullanmıştı.

KAHRAMANLAR HOCALARINA AĞLADI 

Koronavirüs testi pozitif çıkan İstanbul Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Genel Dahiliye Bilim Dalı Profesörü Cemil Taşçıoğlu (67) önceki gün hayatını kaybetti. Türkiye’de Kovid-19’a yakalanan ilk hastaya bu teşhisi koyan ve 16 Mart’ta ateş, öksürük ve nefes darlığı şikayetleriyle uzun yıllardır çalıştığı Çapa Tıp Fakültesi’nde tedavi altına alınan Taşçıoğlu için Türk Tabipleri Birliği’nin çağrısıyla dün saat 12.00’de tüm hastanelerde bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Salgına karşı fedakarca mücadele veren sağlık çalışanları hocaları Taşçıoğlu’nun anmasında gözyaşlarını tutamadı. Taşçıoğlu, Nakkaştepe Mezarlığı’nda kılınan cenaze namazının ardından  koronavirüse karşı özel kıyafet giyen görevliler tarafından defnedildi. Oğlu Onur Taşçıoğlu kaşkol merakıyla bilinen babasının mezarına kaşkolunu bağladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Taşcıoğlu’nun eşi Didem Taşcıoğlu’nu telefonla arayarak başsağlığı diledi.

Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan taziye mesajında da “Kıymetli hocamızı her zaman saygıyla, hayırla ve duayla yad edeceğiz. Bugüne kadar binlerce hastanın şifa bulmasında, binlerce öğrencinin yetişmesinde büyük emeği olan Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu’nu müşfik bir hekim, fedakar bir hoca, iyi bir insan olarak hatırlayacağız” ifadelerine yer verdi. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da aileyi arayarak başsağlığı diledi. Taşçıoğlu ile aynı odayı paylaşan mesai arkadaşı İstanbul Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kerim Güler ise Taşçıoğlu’nun görev şehidi olduğunu söyledi. 12 yıl Taşçıoğlu ile çalışan hastane personeli Yıldız Gedik de “O bizim her şeyimizdi, çınarımızdı, babamızdı. Her şeyi ondan öğrendik” diye konuştu. Öte yandan tıp dünyası koronavirüs salgınında bir hocasını daha yitirdi. Dünyaca ünlü Türk patolog Prof. Dr. Feriha Öz yeni tip koronavirüs nedeniyle 87 yaşında hayatını kaybetti. 1960-2011 yılları arasında 100’den fazla bilimsel çalışma ve yayın yapan Öz’ün eserleri, yurt içi ve yurt dışında faaliyet gösteren birçok dergide yayımlanmıştı.

İNGİLTERE’DEN UMUTLANDIRAN HABER

Salgının ilk günlerinde ‘sürü bağışıklığı’ stratejisini yürüten ancak ölümler artınca tedbirleri sıkılaştıran İngiltere’de kısmi sokağa çıkma yasağı etkisini göstermeye başladı. Ada’da yapılan çalışmada, insanlar arası etkileşimin yüzde 70 azaldığı, buna bağlı olarak yeni vaka hızında da düşüş kaydedildiği belirtildi. Sokağa çıkma yasağı ilan etmeden, kısmi bir karantinayla gelinen nokta Türkiye için de dikkat çeken örnek bir tablo oluşturdu. 

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums