HDPli Gergerlioğlu: Erken önlem alınmamasının bedelini ödüyoruz

HDPli Gergerlioğlu: Erken önlem alınmamasının bedelini ödüyoruz
24.03.2020 - 05:19
1090

 Artı TV'de Ayşe Yıldırım ve Kemal Göktaş'ın sunduğu '7.Gün' programına katılan HDP İstanbul Milletvekili ve hak savunucusu doktor Ömer Faruk Gergerlioğlu, Türkiye'de yayıma hızı ve can alma oranı giderek hızlanan koronavirüse (Kovid-19) karşı cezaevlerinde yaşanan son gelişmeleri ve geciken infaz yasasını değerlendirdi.

'KORONAVİRÜS GELMESEYDİ İNFAZ YASASI GECİKECEKTİ'

Koronavirüs olamasaydı infaz yasasının geciktirileceğini belirten Gergerlioğlu, infaz yasasında siyasi mahpusların dahil edilmemesini kabul edilebilecek bir karar olmadığını belirtti:

"Koronavirüs gelmese infaz yasası geciktirilecekti. Mutlak suretle bir İnfaz Yasası gelmesi lazım ve yargı paketiyle de tutuklulara yönelik iyileştirilmeler yapılması lazım ama tabi beklediğimiz gibi bir infaz yasasında siyasi suçlular, ‘terör suçları’ denilerek düşünce suçları dışarıda tutuldu. Bu kabul edilebilecek bir davranış değil. Zaten bunun dışında bir çok kesim yine dışarıda tutuldu. Çocuklu anneler var, onlarla ilgili hiç bir mevzu yok. Anne-baba tutukluluklarla binlerce aile dramı yaşanıyor. Onunla ilgili bir şey yok. Hasta insanların Adli Tıp’a gitmesi çok büyük engellemelerle karşı karşıya."

'CEZAEVLERİNDEKİ KARANTİNA UYGULAMASI DÜZGÜN ÇALIŞTIRILMIYOR'

Cezaevlerinden ve tutuklu yakınlarından bir çok mesaj aldığını belirten Gergerlioğlu, karantina uygulamasının cezaevlerinde düzgün bir biçimde çalıştırımadığına dikkat çekti:

"Cezaevlerinden bir çok ileti geliyor. Tutuklu yakınlarından sosyal medya kanalıyla geliyor. Karantina uygulamasının düzgün bir şekilde çalışmadığını anlıyoruz. Ben bir doktorum, sonuçta karantina ne demektir, insanların belirli bir müddet izole edilmesi diğer insanlardan. Ama baştan beri bir kere cezaevleri karantina kelimesini ifade etmekten kaçındı.

İlk olarak ben Edirne Cezaevi’nde karantina uygulaması olduğunu söylemiştim. Hasta var demedik ama karantina uygulaması var ve ‘diğer cezaevlerindeki gibi yapılmaya başlandı’ dedik. Çok doğru bir sözdü. Hemen alelacele yalanlamaya çalıştılar. Ama hepimiz biliyoruz ki, Edirne Cezaevi’nde de var. Daha sonra müdürüyle de görüştüm, ‘Evet biz yeni gelen mahpusları 14 gün ayrı bir yere karantinaya alıyoruz’ dedi."

'ETKİLİ TEDBİRLERİN ALINMAMASININ FATURASINI ÖDÜYORUZ'

HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, cezaevlerindeki karantina uygulamalarının dikkatsizce ve acemice yapıldığına dikkat çekti:

"Silivri Cezaevi’nde yine ve bütün cezaevlerinde bu karantina uygulaması yapılıyor ama acemice, amatörce yapılıyor çünkü hazırlıksız yakalanıldı. Karantinaya alınan kişiler diyelim yemekhaneye çıkıyorlar, diğer mahpuslarla bir arada oluyorlar. Ne anladık biz bu karantinadan. Kolonya veya dezenfektan verilmiyor, ‘siz mahpussunuz kolonyayı içersiniz alkol niyetine veya yangın çıkarırsınız’ gibi nedenlerle verilmiyor."

Türkiye'de diğer ülkelere göre önemli bir gecikme yaşandığını belirten Gergerlioğlu, üç, dört aydır etkili tedbirler alınmamasının faturasını ödediğimizi söyledi.

Cezaevlerinin tahliye edilmesi lazım. Biz virüs salgını Türkiye’de başladığından itibaren bunu hep gündem ettik, bir an evvel olması gerektiğini söyledik ama ancak bu günlerde adım attılar. Biliyorsunuz bazı ülkeler bu konuda geç kalmadılar. İran 80 bin mahpusunu tahliye etti. Bahreyn, ABD’de üç eyalette tahliyeler geldi. Türkiye’de de aslında önemli bir gecikme var. Şu anda biz bunu görüyoruz

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums