BİR FESTİVALİMİZ BİLE OLMAYACAK MI…

  • 18.02.2011 00:00

Akçakoca Belediye başkanı Fikret Albayrak, bu yıl festival yapmayı düşünmediklerini söyledi. Doğalgaz çalışmalarının yaza denk gelmesinin yanı sıra ekonomik sebepleri de gerekçe gösteren Başkan, muhtemeldir ki önümüzdeki yıl ve onu takip eden yıllarda da festival düzenlemeyecek. Böylece ’Parlayan Kent Akçakoca’, en önemli turizm performanslarından birini kaybedecek.
Bir festivali düzenlemenin maddi boyutu şüphesiz çok önemlidir. Yeterli bir festival bütçesine sahip değilseniz iki tehditle karşı karşıyasınız demektir. Birincisi, festivalinizin fonunu oluşturmak için iş ve esnaf çevrelerinden para talep etmenin dayanılmaz zorluklarını yaşarsınız; Can-ı gönülden festivale maddi katkı sunanların yanı sıra üç kuruş para için burun kıvıran ya da başka türlü kaprisler yapan insanlara katlanmak zorunda kalırsınız.
İkinci tehdit de şudur; İlçe halkının beklentilerine yanıt verecek bir festival düzenleyemezseniz bütün bir yıl boyunca eleştirilen ve yer yer dalga geçilen bir Yönetici olarak kulaklarınız çınlatılır.
Komşu ilçe Ereğli Belediyesi’nin, ülkenin en popüler sanatçılarını konuk etmesine karşılık, sizin getireceğiniz sanatçıların niteliği karşısında, aslında bu festivallerden vazgeçmenin daha doğru olacağını düşünmeden edemezsiniz tüm yıl boyunca.
Belediye Başkanı Fikret Albayrak, anladığımız kadarıyla hem para istemekten rahatsız olduğundan ve hem de kamu kaynaklarından hatırlıca miktarda bir parayı her gün TV’lerde gördüğümüz şarkıcılara vermeyi doğru bulmadığından olsa gerek, festival fikrinden vazgeçti, aslında iyi de yaptı.
Öteden beri her yıl kendini tekrar eden klasik festival anlayışlarına karşıyımdır. Adam oğlusu, her gün radyo ve TV’lerde zangır zangır kulağımızı götürecek, yetmezmiş gibi festivalimizdeki birkaç saatlik programına karşılık kendisine 80-100 bin lira da para vereceğiz.Yazık bu paralara ve bu uğurda harcanan çabaya.
Bu tarz festivallerden artık vazgeçmenin zamanı geldi. Biz, bize özgü ve bizden olan festivaller yapalım. Bizim festivalimiz, hem Akçakoca halkının sosyal ve kültürel dokusuna uygun festival olsun, hem de para-mara gerektirmeyen türden olsun.
Bu koşullar altında önerebileceğim bir festival var aslında; ‘’Akçakoca Deniz Festivali’’
Bu yıl Kabotaj bayramı Cuma gününe denk geliyor, arkası hafta sonu. Cuma’dan itibaren üç gün sürecek bir festivali düzenleyebiliriz pekâlâ. Üç gün boyunca öğleye kadar deniz yarışları, öğleden sonra mahallî kültürel ve sanatsal faaliyetler ve gece saatlerinde de tiyatro ve sinema gösterimlerinin olacağı bir festival olur bu.
Öğle saatlerine kadar, deniz sporları; yüzme yarışları, kayık ve yelken yarışları, plaj sporları ve her gün yağlı direk yarışları yaparız. Öğleden sonra, Akçakoca’da yaşayan farklı kültürlerin temsilcisi kişi ya da grupların şarkı-türkü performansları ve yemek yarışları olur. Halkoyunları ekiplerini izleriz. Çeşitli yazar ve çizerlerin imza günleri ile festivalimizi renklendirmelerini sağlarız. Akçakoca’nın tüm köylerini içine alan, Köylerimizi, farklı dallarda hünerlerini gösteren ve tatlı bir rekabet havasında yarıştıran bir program hazırlarız. Gece saatlerindeyse, ilçede var olan yerel sanatçı ve müzik topluluklarını dinleriz, yerel tiyatro gruplarını izler, tematik sinema filmleri ve belgeseller izleriz. Bunlar için kimseye para vermek zorunda kalmaz, imece yoluyla kendi işimizi kendimiz görürüz.
Akçakoca Kent Konseyi bünyesinde oluşturulacak bir tertip komitesi eliyle bu işleri yürütürken, başta Valilik olmak üzere, Kaymakamlık, Belediye, Su Ürünleri Kooperatifi, Halkeğitim Merkezi Müdürlüğü, Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü vb. gibi kurumlar ile Akçakoca’daki Yöre dernekleri, Sivil Toplum ve Meslek örgütleriyle de paydaş bir çalışma yürüterek, festivali taçlandırmış oluruz.
Bir düşünelim…
Akçakoca’nın tüm farklı renk ve dokusunu içine alan ve 3 gün boyunca sürecek bir festival düzenlersek, bu festival geçmişte yaptığımız festivallerden daha nitelikli ve ses getiren bir festival olur ve turistler gelecekse asıl böyle bir festivali yaşamak için ilçemize gelirler.
Başlıkta sorduğum soruyu tekrar sormak isterim.
Akçakoca’da bir festivalimiz bile olmayacak mı?
Bana göre bunun tek bir yanıtı var; Akçakoca’da istenirse festivalin kralı bile olur. Çünkü Akçakoca halkının bunun üstesinden gelecek bir birikimi ve kapasitesi var.


NOT : Bu konuyla ilgili olanların, Akçakoca Kent Konseyi Sosyal Hizmetler ve Kültür-Sanat Çalışma Grubu bünyesinde oluşturmayı düşündüğümüz Festival Düzenleme Komisyonu’na dahil olmalarını tavsiye ederim.


 


 

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums