AKÇAKOCA TURİZMİNİN GELİŞME DİNAMİKLERİ -1-

  • 29.11.2010 00:00

Akçakoca turizminin en büyük sorunu, vizyonsuzluk…

  İlçede turizmin genel gelişme dinamiklerini yeterince tahlil edemeyen sığ bir algılamanın hâkim olduğu görülüyor. Bunu doğrulayan en net örnek, Turizm Bakanlığı’nın 2006’da hazırladığı ‘’Strateji 2023’’ ve ‘’2013 Turizm Eylem Planı’’ nın ilçede hiçbir yankı bulmamasıdır.

  Turizm Stratejisi 2023; tarihimizin en kapsamlı turizm projesidir. Bu proje uyarınca Türkiye, birbirinden farklı turizm bölgelerine ayrılarak her bölgenin turizm potansiyeli ve turizm ölçekli gelişme dinamikleri üzerinden özgün nitelikleri öne çıkarılmış ve turizm haritasındaki yerine oturtulmuştur.

  Plan'a, "iyi yönetişim" kavramı hâkimdir. İyi yönetişim, günümüz kamu yönetim sistemlerini yönlendiren ve devlet yönetiminde temsil, katılım ve denetimin, etkin bir sivil toplumun, yönetimde açıklık ve hesap verme sorumluluğunun, rekabet ve piyasa ekonomisi ile uyumlu alternatif hizmet sunum yöntemlerinin mevcut olduğu bir siyasal ve ekonomik düzeni ifade eden yaklaşımdır. İyi yönetişim kavramının temel öğeleri olan katılım ve temsili sağlayabilmek için devlet; sivil toplum örgütleri, özel sektör ve mahalli idarelerle birlikte hareket etmelidir.

  Bu gereklilik sonucu gazetemiz Yerel Haber; plana uygun olarak, hem turizm sektöründe rol alan tüm aktörlerin bir buluşma noktası olacağı ve hem de plan uyarınca kurulması öngörülen ‘’İl Turizm Konseyi’’ ve İlçemiz bazında ‘’Noktasal Turizm Konseyleri’’nin oluşum çabalarına fikrî ve fiili bir destek verecektir.

  Turizm Eylem Planı’na dönelim…

  Türkiye Turizm Stratejisi’nin öngördüğü gelişmelere paralel olarak eylem planında 9 kültür ve turizm gelişim bölgesi, 7 turizm gelişim koridoru, 10 turizm kenti, 11 kruvaziyer liman, 9 yat limanı, 27 Balıkçı Barınağı ve Yat Limanı  ile 1 yeni havaalanı, yeni demiryolu ve karayolu hatları yer almaktadır.

  Bu çerçevede İlk defa Türkiye Turizm Stratejisi-2023 Belgesi ile yat turizminin Karadeniz kıyılarında, İğneada’dan Hopa’ya kadar geliştirilmesi öngörülmektedir. Bu noktada ilk etapta balıkçı barınaklarının bir kısmının yatlara da hizmet edecek şekilde yenilenmesi planı vardır.

  Öncelikle mevcut balıkçı barınaklarının yatlara hizmet verebilmesi amacıyla yasal ve idari

önlemler alınacaktır. Ülkemizde bulunan 200’ü aşkın balıkçı barınağı yat turizmi açısından önemli bir avantajdır. Bu nedenle, bu barınakların dip taramalarının yapılıp, elektrik, su ve telefon gibi hizmetlerin sağlanması durumunda bu barınaklarda en az 350 en fazla ise 600 yat kapasitesine ulaşmak mümkündür.

  Yani Akçakoca balıkçıbarınağının yenilenerek kısmen yat turizmine açılması önünde yasal ve pratik bir engel bulunmamaktadır.

  Turizm Stratejisinde öngörülen Akçakoca’yla ilgili bir diğer yan ise; Akçakoca’nın ‘’Turizm Gelişim Koridorları’’ndan biri olan ‘’Batı Karadeniz Kıyı Koridoru’’ içinde yer alan Şile –Sinop arasında uzanan takriben 500 km lik bir alanda yer almasıdır. Bu alana, özellikle Ankara ve İstanbul gibi metropollere hizmet edecek bir iç turizm gelişim koridoru olarak, geliştirilmesi öngörülen bir özellik atfedilmiştir.

  Bölgemiz kültür, kıyı ve doğa turizmi çerçevesinde geliştirilecektir. Bu koridordaki, Şile,

Akçakoca, Amasra, Cide, Çaylıoğlu ve Sinop yerleşmelerinde yer alan balıkçı

barınaklarının yatları kabul edebilecek şekilde yenilenerek marina/balıkçı köyü kavramı

çerçevesinde turizm gelişimi sağlanacaktır.

  Koridor boyunca yer alan orman içi dinlenme tesisleri gibi eko-turizmin gelişmesinde

odak noktası olabilecek koruma alanlarında oto karavan ve çadırlı campingi olanaklı

kılan düzenlemeler yapılacak ve planlama çalışmaları ile butik otel, pansiyonculuk,

kırsal turizm tesisleri geliştirilecektir. Bölgede, mevcut konaklama kapasitesi, kültür ve

ekoturizme yönelik yapılacak planlama ve uygulamalarla artırılacaktır.

  Turizm Stratejisi 2023 Projesi, Türkiye’nin turizm envanterini çıkarması, sürdürülebilir bir turizm kalkınmasını öngörmesi ve 2023’te Türkiye’nin turizm gelirleri açısından dünyanın ilk beş ülkesi içerisinde yer alması hedefleri açısından bakıldığında çok önemli bir projedir.

  Projenin Akçakoca’nın yerel turizm dinamikleriyle örtüşen yanlarını geliştirmek ya da İlçemiz yerelinden bakıldığında, projenin eksik bıraktığı konularla ilgili olarak, tespit ve öngörülere köşelerimiz elverdiği ölçüde yer vererek Akçakoca kamuoyuyla paylaşacağız.

  Dosyamızı bir kere açtık, her hafta devamını getireceğiz…

 

 

 

 

 

 

 

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums