Ekonomi durunca fiyatlar durdu

  • 4.02.2016 00:00

 Piyasada yaprak kıpırdamıyor. Konut satışları azaldı. Ekonomik güven endeksi dibe vurdu. Vatandaş önümüzdeki dönemde işsiz kalırım korkusuyla harcamalarını azalttı. Harcasa da zaten bütçesi yetmiyor. Fiyatlar epeyce yükseldi. Zorunlu harcamalar dışında alımlar durdu. İşte bu nedenle özellikle giyim ve ayakkabı fiyatlarında gerileme var. Bir de mevsim nedeniyle yapılan indirimler giyim ve ayakkabı fiyatlarını aşağıya doğru çekiyor. İşte bu ortamda Türkiye İstatistik Kurumu dün Şubat ayı enflasyon rakamlarını açıkladı.

 

ENFLASYON AYLIK ON BİNDE 2 GERİLEDİ, YILLIK YÜZDE 1,23 YÜKSELDİ

Buna göre; Şubat ayında tüketici fiyatları on binde 2 oranında geriledi. Ama yıllık enflasyon geçen yılın aynı ayında yüzde 7,55 düzeyindeyken şimdi yüzde 8,78 oldu. Yani geçen yıla göre 1.23 puan yükseldi yıllık enflasyon. Bu arada açıklanan enflasyon rakamının İstanbul Ticaret Odası’nın rakamlarıyla uyumlu olmadığını da söyleyelim. Çünkü İstanbul’da fiyatlar Şubat ayında yüzde 1,29 oranında arttı. Ve yıllık enflasyon yüzde 9,30 oldu. Hemen bilgi vermekte fayda var. Şubat ayında İstanbul’da sağlık fiyatları yüzde 4,92, ulaştırma yüzde 2,07, gıda yüzde 2,87 oranında arttı. Yine TÜİK verilerine göre Türkiye genelinde sağlık fiyatları yüzde 1,80, ulaştırma 0,77 oranında arttıGıda fiyatları ise İstanbul’da bir önceki aya göre yüzde 2,87 oranında artarken, Türkiye genelinde on binde 4 oranında geriledi. Bu arada petrol fiyatlarındaki gerilemeye rağmen ulaştırma fiyatlarının Türkiye genelinde artması, Türkiye’nin hâlâ dünya fiyatlarını iç piyasaya yansıtamadığını, bize gösteriyor.

Tabii bu arada gıda fiyatlarında İstanbul’daki aylık yüzde 2,87 oranında artış epeyce yüksek. TÜİK’in gıda fiyatlarında gösterdiği aylık on binde 4’lük gerilemenin ise Rusya’ya azalan gıda ihracatından artan ürünlerin iç pazara yönelmesinden kaynaklandığını söyleyebiliriz. Ama gıda ihracatının azalmasından artan ürünlerin, iç piyasa arzında yaratacağı fazlalığın, İstanbul’a yansımaması da ayrı bir sorun oluyor tabii.

 

YÜKSEK ENFLASYONDA DÜNYA DÖRDÜNCÜSÜYÜZ

Gelelim enflasyondaki yönü tayin eden çekirdek enflasyona…

Çekirdek enflasyon yıllık yüzde 9,49 oranında seyrediyor. Bu oran epeyce yüksek. Bu arada bir de hatırlatma yapalım yıllık en yüksek enflasyon artışı lokanta ve otel fiyatlarında yaşanıyor. Yıllık artış oranı yüzde 13,12 düzeyinde. Bu yüksek enflasyon oranı alkollü içeceklere yapılan yüksek vergi artışları ve gıda fiyatlarındaki artıştan kaynaklanıyor. Bu tür fiyat artışlarının istihdamı olumsuz etkileyeceğini belirtelim.

Niye böyle bir tespit yapıyoruz?

Yapıyoruz, çünkü; şehirlerarası yollarda pek çok benzin istasyonu ve lokantanın kapandığını görüyoruz.

Kısaca, dün açıklanan on binde 2 oranındaki aylık azalışa rağmen, Türkiye, yüksek enflasyonda Brezilya, Mısır ve Rusya’nın ardından yükselen ülkeler arasında dünya dördüncülüğünü sürdürüyor. Türkiye’de enflasyonun yükselen ülkeler için ideal olan yüzde 4 düzeyine gerilemesi gerektiğini belirtelim.

suleymanyasar26@gmail.com

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums