Lisans eğitimi üç yıl olmalı

  • 3.02.2016 00:00

 Bu yıl üniversite ve yüksek okullara girmek için 2 milyon 126 bin kişi başvurdu. Bunların yaklaşık 450 bini lisans programlarına alınacak. Halen dört yıllık lisans programlarında da 3 milyon 628 bin öğrenci bulunuyor. AKP Hükümeti üniversite sınavlarını kaldıracağını belirtmişti. İsteyen üniversiteye girebilecekti. Ama bunu hâlâ başaramadı. Daha önce de pek çok hükümetin benzeri önerileri olmuştu. Onlar da bir sonuç alamadılar.

Oysa daha çok öğrencinin lisans eğitimi alması mümkün.

Nasıl mı?

Şöyle; bildiğiniz gibi bu ülkede Avrupa Birliği müktesebatına uyum sürecinde ilk, orta, lise zorunlu eğitimi 12 yıla çıkarıldı. Daha önce aynı eğitim süreci 11 yıldı ve 8 yılı zorunluydu. İşte artan ve zorunlu olan bu eğitim sürecinin ardından lisans eğitiminin de Avrupa Birliği’ne uyması gerekiyor. Dolayısıyla lisans eğitimi üç yıla indirilebilir.

Niye bunu söylüyoruz…

Söylüyoruz, çünkü; Avrupa Birliği’ne üye ülkelerin pek çoğunda lisans eğitimi üç yıl oluyor. Örneğin; Fransa’da hukuk, iktisat, işletme ve diğerlerinin lisans eğitimi üç yılda yapılıyor. Türkiye’de de benzeri lisans eğitimi üç yıl olabilir. Böylece yaklaşık 1 milyon kişilik yeni lisans kontenjanı açılır. Bunun ekonomiye katkısı da büyük olur.

Peki, niye böyle bir öneriyi yapıyoruz…

Yapıyoruz, çünkü; bir yıl fazla lisans eğitimi almak hem aile bütçesine hem kamu bütçesine ilave yük getiriyor. Yani bir yıl fazla okumanın özel ve kamusal ilave maliyeti var. Bunun yanında üretime bir yıl geç katılan eğitimli elemanın milli gelire katkısı alternatif olarak hesaplandığında ekonomiye maliyeti daha da yükseliyor.

Anlayacağınız lisans eğitiminde ilave 1 yıl kaldırıldığında hem yüksek öğretim yapmak isteyenlere kontenjan açılır hem de kalkınma hızı artar. Gelin Avrupa Birliği’ni örnek alalım. İlave 1 yılın maliyetinden bu ülkeyi kurtaralım. Tabii bu arada, açılan kontenjan nedeniyle lisans eğitimine girmek isteyenlerin tamamının talebinin de karşılanabileceğini belirtelim.

suleymanyasar26@gmail.com

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yorumlar (1)

  • devran yılmaz
    devran yılmaz
    8.06.2014 14:26

    hocam siz diyorsunuz aileler bdp tarafından fiziki müdahale edilmiş yahu el insaf kendi gözünüzle görmeden böyle bir yorum yapmanız size hiç yakıştıramadım bir kere başka yer mi yok belediyenin önünde eylem yapılıyor

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums