Gıda fiyatlarında rekor artış

  • 15.01.2016 00:00

 Dün Türkiye İstatistik Kurumu tarım ürünleri üretici fiyatlarını açıkladı. Buna göre; 2015’in aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre fiyatlar yüzde 1,30 oranında arttı. Yıllık artış ise yüzde 14,02 oranına yükseldi. Bu arada balık üretim fiyatları Aralık ayında yüzde 11,73 oranında arttı. Balık üretici fiyatlarında yıllık artış yüzde 22,12’ye ulaştı.

DÜNYADA TARIM ÜRÜN FİYATLARI 2015’TE YÜZDE 19 GERİLERKEN TÜRKİYE’DE FİYATLAR YÜZDE 14 ARTTI

Bu aşırı fiyat artışı karşısında “Peki, dünyada tarımsal ürün fiyatları nasıl gelişiyor” sorusu hemen akla gelebilir.

Cevaplayalım; dünyada Aralık ayında tarımsal ürün fiyatları bir önceki aya göre yüzde 1 oranında geriledi. Yıllık fiyat gerilemesi ise yüzde 19,1 oranında oldu.

Hemen bir örnek verelim; dünyada et fiyatları Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 2,2 oranında geriledi. Et fiyatlarında yıllık fiyat gerilemesi yüzde 15,1’e ulaştı. Yani dünyada gıda bolluğu varÜretim hızla artıyor. Fiyatlar geriliyor. Hemen bir örnek verelim Rus ekmeklik buğdayının ton fiyatı 258 dolardan 186 dolara geriledi. Yıllık fiyat gerilemesi yüzde 28 oranında oldu. Yine Fransa buğdayının tonu 237 dolardan 176 dolara geriledi. Yıllık gerileme yüzde 26 oranında gerçekleşti. Almanya buğdayının tonu fiyatı ise 246 dolardan 187 dolara düştü. Yıllık fiyat düşüşü yüzde 24 oranında gerçekleşti.

Peki, dünyada buğday fiyatları bu şekilde gerilerken Türkiye’de ne oldu dersiniz?

Dünyanın tam aksine Türkiye’de buğday fiyatları arttı. Eskişehir buğdayının ton fiyatı 854 liradan 922 liraya yükseldi. Fiyat artış oranı yüzde 8 oldu. Yine Edirne buğdayının ton fiyatı 806 liradan 916 liraya çıktı. Yıllık fiyat artış oranı yüzde 14’e ulaştı.

LÜKS AVM’YE LÜKS KONUTA, LÜKS OTOMOBİLE AYRILAN KAYNAKLAR TARIMI ÇÖKERTTİ

Gelelim bütün bunları niye anlattığımıza…

Anlattık, çünkü dünyada tarım ürün fiyatları gerilerken Türkiye’de hızla artıyorArtmasının nedeni tarıma gereken kaynak aktarımının yapılmaması oluyor. Ekonominin kaynakları lüks AVM, lüks konut, lüks otomobile aktarılıyor. Dolayısıyla para yok gerekçesiyle tarımsal üretimi artıracak GAP ve Konya Ovası Sulama Projesi bitirilmiyor. AKP iktidarı 14 yıldır GAP’ı bitiremedi. Oysa sadece GAP’ın bu ülkenin tarımsal üretimini üç kat artıracağını hepimiz biliyoruz. Ama iktidarın umurunda değil. Varsa yoksa lüks AVM, lüks konut yapımına odaklanmışlar. Bir de lüks otomobil tabii.

DÜNYADA TARIM FİYATLARI DÖRT YILDIR ÜST ÜSTE GERİLİYOR, TÜRKİYE’DE DURMADAN ARTIYOR

Dolayısıyla tarım onlar için önemsiz bir alan. Çünkü tarım riskli ve emek gerektiriyor. İnşaatta risk yok. Durduğu yerde rant elde ediyor. Olmazsa gayrimenkulü bankaya verip işinden çıkıyor müteahhit. Banka beklesin diyor. Bankacılar da memnun bu işten. Nasıl olsa teminatı gayrimenkul diyorlar.

Bu arada dünyada petrol fiyatları ucuzladığı için tarımsal üretim ve nakliye giderlerinin hızla azaldığını belirtelim. Tabii Türkiye’de dünya petrol fiyatlarındaki gerileme iç fiyatlara yüksek dolaylı vergiler nedeniyle yansıtılamadığından tarım ürün fiyatları hızla artıyor.

Anlayacağınız “kendisine yeterli tarım ülkesiyiz” derken 14 yıllık AKP iktidarında yetersiz hâle geldik. Çünkü tarımsal üretim yeterli olsa ürün fiyatları bu hızla artmazHem de dünyada tarım fiyatları hızla gerilerken. Dünyada tarım ürün fiyatlarının dört yıldır üst üste gerilediğini unutmadan belirtelim. Nereden nereye…

suleymanyasar26@gmail.com

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums