Türkiye için 2016 kayıp yıl olacak

  • 22.12.2015 00:00

 Yeni yılda dünya ekonomisi büyüyecek. Piyasa fiyatlarıyla 2015’te 73,5 trilyon dolar olan dünya hâsılası 76,3 trilyon dolara yükselecek. Bu büyümeye zengin ülkeler yüzde 2,2, gelişmekte olan ülkeler yüzde 4,5 oranında büyüyerek katkı yapacaklar. Dolayısıyla dünyanın ortalama büyüme hızı yüzde 3,6 olacak.

 

TÜRKİYE’DE KİŞİ BAŞINA GELİR DÜNYA ORTALAMASININ ALTINA DÜŞECEK

Bu arada yeri gelmişken belirtelim dünya kişi başına ortalama geliri 10.445 dolar olacak.

İşte dünya ekonomisinin 2016’da genel çerçevesi böyle…

Peki, Türkiye ekonomisi için beklenti nasıl?

Beklenti şöyle; 2016 için AKP hükümeti yüzde 4 oranında büyüme bekliyor. Hâlbuki Türkiye ekonomisi IMF’nin tahminine göre yüzde 2,9 oranında büyüyecek.

 

DÜNYADA ORTALAMA KİŞİ BAŞINA GELİR 10.445 DOLAR, TÜRKİYE’DE 8.570 DOLAR OLACAK

Hemen hatırlatalım “The World in 2016”ya göre Türkiye’de kişi başına gelir 8.570 dolar olacak. Yani bu ülkede kişi başına gelir dünya kişi başına gelir ortalamasının epeyce altında kalacak.

Peki, niye Türkiye dünya kişi başına gelir ortalamasının altında kalacak?

Çünkü Türkiye ekonomisi son üç yıldır yeterli oranda büyümüyor. Hattâ dolar bazında milli gelir küçülüyor. Yeri gelmişken unutmadan hatırlatalım; 2016 yılında sansürlenen Orta Vadeli Program’a göre milli gelir 693 milyar dolara gerileyecek.

Gelelim gerilemenin sebebine…

Gerilemenin sebebi şu; Türkiye hukuk devleti ve demokrasiden uzaklaşınca yabancı sermaye ülkeyi terk etmeye başladı. Dolayısıyla 2015’in ilk 10 ayında 53 milyar dolar tutarında yabancı sermaye bu ülkeyi terk etti. Yine kaçan yerli sermaye 4 milyar dolara ulaştı. Dolayısıyla büyüme hızı geriledi. Ülke fakirleşti. Ve yapılan seçimlerin ardından kurulan tek parti hükümeti reform diyerek ortaya ciddi bir ekonomik yeniden yapılanma programı koyamadı. Yapısal reform adı altında “çeyiz hesabı” türünden tuhaf bir takım formüller geliştirildi. Eylem planında bilim, teknolojik yenilik, eğitimin kalitesi, küçük işletmelerin geliştirilmesi ve istihdama katkı için hiçbir önlem alınmadı. Hattâ önümüzdeki dönemde dünyada kullanılacak düşük karbon enerjisine geçiş yönünde bir açıklama bile yapılmadı. Yine ısınan dünyada kuraklaşan Türkiye toprakları için sulama ve gıda güvenliğine dair hiçbir önlem alınmadı.

Niye böyle bir tespit yapıyoruz?

Yapıyoruz, çünkü dünyada gıda fiyatları yüzde 18 oranında gerilerken Türkiye’de tarımsal üretim fiyatları yüzde 12,5 oranında arttı. Bildiğiniz gibi dünya petrol fiyatları yüzde 68 oranında geriledi. Bu gerileme tarımda maliyetleri düşürdü. Ama Türkiye’de 95 oktan benzinin litre fiyatı bir yıl önce 4,3 liraydı, şimdi yine 4,3 lira. Yani benzin fiyatı Türk parasında yaşanan devalüasyonun iki katından daha yüksekte seyrediyor. Yani devalüasyon oldu fiyatlar gerilemedi söylemi mazeret değil. Tabii bu durum gıda fiyatlarını hızla yukarıya çektiğinden Türkiye dünyada enflasyonu en yüksek beş ülke arasında yer alıyor.

Gelelim bütün bunları niye anlattığımıza…

Anlattık, çünkü 2016 yılının ilk üç ayı bütçe görüşmeleriyle geçecek. Zaten AKP hükümetinin bir ekonomik reform programı da yok ortada. Bir de Amerikan Merkez Bankası’nın beklenen faiz artırımları gelişmekte olan ülkelerden net sermaye çıkışına neden olacağından Türkiye iç şoklara ilave olarak dış şoklar yaşayacak.

 

BORÇLARINIZI ÖDEYİN, YENİ BORÇ ALMAYIN

Anlayacağınız Türkiye’de 2016’da ortalama kişi başına gelir azalacak. İşte bu nedenle borçlarınızı azaltmaya bakın. Yeni borç almayın. Bakın dün açıklanan verilere göre; tüketici güven endeksi yüzde 4,6 oranında geriledi. Yani önümüzdeki 12 ay içerisinde genel ekonomik durumun daha iyi olacağı yönünde beklentisi olan tüketicilerin sayısı bir önceki aya göre Aralıkta yüzde 5,6 oranında azaldı.

İşte bütün bu belirttiğimiz nedenlerle 2016 Türkiye ekonomisi için kayıp bir yıl olacak.

suleymanyasar26@gmail.com

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums