Otoriter devletçi ekonomiye geçtik

  • 28.10.2015 00:00

 AKP seçim beyannamelerinde hep piyasa ekonomisinin destekleneceği, mülkiyet hakkının, girişim hakkının engellenmeyeceği belirtildi. Oysa AKP’nin, beyan ettiğinin tam aksine otoriter devletçi bir parti olduğu ortaya çıktı. Ve AKP iktidarı özel sektörü daraltmaya başladı. Önce sağlık hizmetlerini devletleştirdi. Bu arada ağır koşullar getirerek doktorların kendi başlarına çalışma özgürlüğünü kısıtladı yani muayenehane açmalarını zorlaştırdı.

KAMU BANKALARI 4603 SAYILI YASAYA RAĞMEN ÖZELLEŞTİRİLMEDİ

Ardından AKP iktidarı özelleştirilmeleri için çıkartılan 4603 sayılı yasayı gözardı ederek üç kamu bankasını özelleştirmeyip devletin elinde tuttu. Hâlbuki Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu’nun yani bankacılık regülatörünün olduğu bir ülkede devlet bankasının bulunması rekabeti bozar. Çünkü sermayesi vergilerle finanse edilen ve zararları vergilerle kapatılan devlet bankalarıyla özel bankaların rekabet etmesi mümkün olmadığı için faizler yükselir. Dolayısıyla yatırımlar azalır. Büyüme hızı düşer. Bildiğiniz gibi bu saydıklarımız Türkiye’de gerçekleşti. Son üç yıldır bu ülkede ekonomi yeterli oranda büyüyemiyor.

 

LÜKS AVM’LER YOLUYLA TİCARET DEVLETİN KONTROLÜNE GEÇTİ

Yine AKP hükümetleri kamu bankaları kredilerini lüks AVM yapımı için iktidara yakın duran müteahhitlere yönlendirerek küçük esnafı ve küçük girişimciyi yok etti. Böylece iktidara yakın duran müteahhitlerin yaptığı AVM’ler aracılığıyla AKP iktidarı, ticareti, devletin kontrolüne geçirdi. Durum böyle olunca iş yapamayan esnaf ve küçük girişimci AVM’lerde işçi olmak zorunda kaldı. Yine AKP’li belediyeler pek çok şirket kurarak belediye KİT’leri yaratıp vatandaşa rakip oldular. Yine tarım kesimine ekonomiden pay ayrılmayarak yoksullaştırılan köylü, devlet yardımlarına muhtaç edildi. Böylece nüfusun büyük bir kısmı devlete bağımlı hâle getirilip AKP iktidarının kontrolü altına alındı.

SAĞLIK DEVLETLEŞTİRİLDİ, EĞİTİM DEVLETLEŞTİRİLDİ

Bu arada eğitim devletleştirilerek öğretmenlerin özel ders vermesi ve öğretmenlerin dershane kurarak işletmesi yasaklandı. Dolayısıyla aynı doktorlar gibi öğretmenlerin girişim özgürlüğü engellendi. Piyasadan eğitim hizmeti almak yasaklandı. Bütün bunlar olurken basın yayın hizmetleri de devletleştirildi. Özellikle yayın altyapısı ve uydu sistemi devletleştirildi. Yine devlete çeşitli sebeplerle intikal eden basın ve yayın kuruluşları özelleştirilmeyerek devlet işletmesine dönüştürüldü. Ve son olarakİpek- Koza isimli şirketler topluluğuna el konularak bu şirketlerin televizyonları, radyoları ve gazeteleri devletin kontrolüne aktarıldı. İşte bütün bunlar bize piyasa ekonomisinden otoriter devletçi ekonomiye geçtiğimizi gösteren uygulamalar oluyor. Dolayısıyla devletin ekonomideki payı hızla artıyor.

AKP’NİN ZARAR EDEN ŞİRKETLERİNİ FİNANSE ETMEK İÇİN VERGİLERİN MİLLİ GELİRE ORANI SON ÜÇ YILDA YÜZDE 37,8’DEN YÜZDE 41,1’E YÜKSELDİ

Devletin ekonomideki payının arttığını gösteren verilere gelince… Hemen bu verileri sıralayalım 2012 yılında vergilerin milli gelirdeki payı yüzde 37,8 düzeyindeyken bu pay 2015’de 41,1’e yükseldi.

Peki, ne anlama geliyor bu?

Şu anlama geliyor; AKP iktidarı, vatandaşın alın teriyle kazandığı parayı dolaylı vergiler aracılığıyla yani ekmek, peynir, zeytin, doğalgaz, elektrik, giysi gibi temel tüketim maddeleri üzerinden yüksek oranlı vergilerle topluyor. Sonra bu paraları devletleştirdiği işletmelerin giderleri için kullanıyor. Çünkü devletin eline geçen ticari işletmeler zarar ettiğinden zararları vatandaşın sırtına yüklenip vergiler sürekli artırılıyor. Dolayısıyla vergilerin milli gelire oranı sürekli artıyor.

VATANDAŞA ARTHUR LAFFER’İ HATIRLATMAKTA FAYDA VAR

Kısaca otoriter devletçi ekonominin göstergesi özel sektörün el konulan mal varlıklarının devlet işletmesine dönüşmesi ve artan vergiler olarak karşımıza çıkıyor. Bu konuda vergi artışının sonunda nereye ulaşacağını anlatan iktisatçı Arthur Laffer’i hatırlatmakta fayda var. Laffer’e göre; vergiler AKP’nin yaptığı gibi bu şekilde artırılırsa sonunda vergi ödeme kapasitesi kalmayacağı için tüm ekonomi devletin eline geçer. Ve vatandaşın vergi oranı uygulanacak bir geliri olmadığından vergi oranı sıfıra iner. İşte AKP’nin izlediği yol haritası bu. Bu yol haritası herkesin elindeki mal varlığını devlete aktarıp vatandaşı devletin yardımına muhtaç edilmesinin planı oluyor. AKP böylece iktidarını sürdürmeyi planlıyor. Aman dikkat.

suleymanyasar26@gmail.com

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums