İktidarın enflasyonda gizli ajandası mı var

  • 4.02.2015 00:00

  AKP hükümeti 13 yıldır enflasyonun nedenini enerji fiyatlarına bağladı. Petrol fiyatları arttığından enflasyonun ve cari açığın yüksek olduğunu söyledi durdu. Oysa petrol fiyatları son 14 aydır geriliyor. Ve dün açıklanan üretici fiyatları endeksine göre enerji fiyatları son bir yılda yüzde 3,3 oranında geriledi. Ama enerji fiyatlarındaki bu gerilemeye rağmen üretici fiyatları aylık olarak yüzde 0,98, yıllık olarak yüzde 6,21 oranında arttı. Demek ki enerji fiyatlarının gerilemesine rağmen üretici fiyatları artıyor.

 

SU FİYATLARI YÜZDE 21,56 ARTTI

Peki, niye üretici fiyatları artıyor?

Çünkü bu defa su fiyatlarında hızlı bir artış var. Ve yıl başından bugüne su fiyatları yüzde 16,09, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 21,56 oranında arttı. Demek ki 13 yıldır anlatılan masalda olduğu gibi “küresel enerji fiyatları arttığı için enflasyon arttı” söyleminin fiyat artışlarıyla pek alakasının olmadığı ortaya çıktı.

Gelelim tüketici fiyatlarına…

Ağustos ayında tüketici fiyatları aylık olarak yüzde 0,40 oranında arttı, yıllık enflasyon yüzde 7,14 oldu. Tabii bu oran hedefin üzerine çıktı. 2015 için yüzde 5,5 olan enflasyon hedefi bildiğiniz gibi en son yüzde 6,9 oranına yükseltilmişti. Bu arada dün açıklanan verilere göre; çekirdek enflasyonun yüzde 7,83’e yükselmesi dikkat çekiyor. Yine üretici fiyat enflasyonun artması tüketici fiyatlarının önümüzdeki dönemde artacağını bize gösteriyor.

 

EKONOMİDE BÜYÜME YOK AMA PARA ARZI YÜZDE 22,4 ORANINDA ARTTI

Gelelim enflasyonda hükümetin niye tutarsız açıklamalar yaptığına…

Hükümet ve onun bizzat yönettiği Merkez Bankası enflasyon düşmeyince sürekli tutarsız açıklamalar yaptı. Ve enflasyon artışını enerji fiyatlarına bağladı. Oysa bu ülkede enflasyon son yıllarda enerji fiyatlarından ziyade su ve gıda fiyatlarındaki hızlı artıştan kaynaklanıyorBunun nedeni su üretimi, dağıtımı, kullanımı ve tarıma yatırım yapılmaması oluyor. Yine ekonomide büyümenin durduğu son yıllarda para arzı hızla artıyor. İşte rakamlar son bir yılda geniş tanımlı para arzı (M2) 973 milyar liradan 1 trilyon 191 milyar liraya yükseldi. Ve yıllık artış yüzde 22,4 oldu. Bildiğiniz gibi üretim artmadan para arzı artarsa fiyatlar yükselir. O hâlde büyüme durmuşken böyle yüksek oranlı para arzı artışının enflasyonu hızlandıracağı güneşin doğudan doğduğu gibi açık bir gerçek oluyor.

 

PARA POLİTİKASI DA İSLAMCILIKTAN TURANCILIĞA GEÇİŞ GİBİ SAVRULUYOR

Anlayacağınız sürekli mazeret üreten, hep haklı olan hükümet ve ona bağımlı Merkez Bankası ya ne yaptığını bilmiyor ya da aklınca konut satmak için enflasyonu artıran bir para politikası yürütüyor. Anlaşılan iktidarın sürekli davamız dediği ve bir anda İslamcılıktan Turancılığa dönüşen ne olduğu bilinmeyen davası gibi ekonomide de gizli bir ajandası var. Çünkü Başbakan Davutoğlu, Erbakan’ın mezarına ibrikle su dökerken birden yön değiştirip bu defa Türkeş’in mezarına ibrikle su dökmeye başladı. İşte bu politik tutarsızlık para politikasına da yansıyor. Enflasyon hedefiyle para arzının yüzde 22,4 oranında artışı arasında benzer bir tutarsızlık ortaya çıkıyor. Bakalım iktidar bu tutarsızlığı nasıl açıklayacak?

suleymanyasar26@gmail.com

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yorumlar (4)

  • ******************************* 300. 250 milyar
    ******************************* 300. 250 milyar
    25.01.2013 19:13

    Oyuncaklarımı iyi sakla . Birleştiremediklerim sana amanet . HOŞ ÇAKAL cingöz abla . TV de açıktı bu arada nedir bu atışmalar? satışmalar ? komşum bile beni bu kadar rahatsız etmedi.

  • Emekli
    Emekli
    24.01.2013 21:56

    Ben bu yazıyı okuyalı çok yıllargeçti . ( aradan). BEYNİNİZDEKİ şifreler zekanızı geliştirmeye engel mi oluyor? İnsan kendi dönerken ,olanı döndürdüğünün farkında değil! NOT : Çok mu döndürücü oldu? Üç beş kuruş emekli maaşımla kıt kanaat geçinirken , böyle yazılara yorum yapmaktan beynim yoruldu. ? : . , ; ! ( ......._ ^^) = + 300 çarpı 250 milyarlar mattım çok zayıf .

  • Cakar, Esref
    Cakar, Esref
    23.12.2012 01:30

    Hic oldu mu ya? Hic bir sey zeka gelistirmiyormus? Eger varsa bir zekaniz kesinlikle gelisir. Bunu anliyabilmek icin , yapilacak tek sey, kendi bildigimizi sandigimiz seylerin, o kadar da kesin olmadigini kabullenmek. Ya da daha bilgilerimizi daha da pekistirmek icin ugrasmak. Yaziniz ne kadar eglenceli gidiyordu. Zeka gelismez dediginizde bir cuval incir mundar oldu. Hadi zekanizi gelistirmeye bakin. Saglik ve sevgiyle.

  • Cakar, Esref
    Cakar, Esref
    23.12.2012 01:30

    Hic oldu mu ya? Hic bir sey zeka gelistirmiyormus? Eger varsa bir zekaniz kesinlikle gelisir. Bunu anliyabilmek icin , yapilacak tek sey, kendi bildigimizi sandigimiz seylerin, o kadar da kesin olmadigini kabullenmek. Ya da daha bilgilerimizi daha da pekistirmek icin ugrasmak. Yaziniz ne kadar eglenceli gidiyordu. Zeka gelismez dediginizde bir cuval incir mundar oldu. Hadi zekanizi gelistirmeye bakin. Saglik ve sevgiyle.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums