Önce Türkiye

  • 12.08.2015 00:00

 AKP- CHP büyük koalisyonu için son görüşmenin Perşembe günü yapılacağı açıklandı. Buna göre CHP adına basına bilgi veren Haluk Koç “Siyasi çıkar ülke çıkarının önüne konamaz, kişi ve parti çıkarı gözetmeden sorumluluk yüklenmek gerekir. Birçok uzlaşılan nokta ortaya çıktı. Sorunlar konusunda siyaset kurumu sorumluluk yüklenmeli. Önce Türkiye” diyerek CHP’nin ülkenin içinde bulunduğu bu olumsuz ortamdan çıkarılması için gereken fedakârlığı yapacağını belirtti.

Yine AKP adına Ömer Çelik “Bütün seçeneklerin Türkiye’yi hükümetsiz bırakmamak için görüşüldüğünü, iki büyük siyasi damarın biraraya gelmesinin bir kazanım olduğunu, hangi reformlar üzerinde anlaşılacağının belirleneceğini” basına açıkladı. Böylece AKP ve CHP’nin koalisyon görüşmelerinde önemli bir yol alındığı ortaya çıktı.

Peki, böyle bir koalisyon yürür mü?

Evet yürür.

İçinde bulunulan durum hangi nedenle olursa olsun Türkiye’yi tehdit ediyor. Terörü ve ekonomideki kötüye gidişi hemen durdurmak şart.

O hâlde AKP ve CHP’nin acilen;

terörün durması için Kürt sorununun çözülmesi,

yatırım ikliminin düzeltilmesi,

resesyona giren ekonominin canlandırılması için para ve maliye politikasının yeniden tasarlanması,

iş barışı için dar gelirlilere yeni mali olanakların sağlanması, ana başlıklarında anlaşmaları gerekiyor.

SİYASETNAMECİ VE NASİHATNAMECİLERİN HEPSİ BİRBİRİNE BENZEYEN ÖĞÜTLERİNİ BİR KENARA BIRAKALIM

İşte bu ana başlıklarda anlaşmak Türkiye için hayati bir önem taşıyor. Ve saydığımız bu başlıklar üzerinde hemen anlaşma sağlanması mümkün. Mevcut koşullarda iki parti bu ana başlıklar üzerinde uzlaşmadan kaçamaz. Yine bu ana başlıklar üzerinde anlaşma sağlandığının açıklanması hâlinde Türk Lirası hemen değer kazanmaya başlar. Zaten dün AKP- CHP koalisyon görüşmelerinin umut vermesi üzerine Türk parası değerlenerek bu sinyali verdi. Yine Türk yatırım araçları bu kapsayıcı koalisyonla talep göreceğinden 2014’ün Mayıs ayından beri gerileyen tüketici beklentisinin hemen olumluya döneceğini söylemek herhalde yanlış olmaz.

Böylece siyasetin ve ekonominin üzerindeki gerginlik kısa sürede atıldıktan sonra “Önce Türkiye” ilkesini dikkate alarak hazırlanan koalisyon hükümeti programını partiler görev aldıkları bakanlıklarda dönüşüm ya da reform tasarımlarını uygulamaya geçerler. “Önce Türkiye” ilkesini benimseyen bir kapsayıcı hükümetin başarılı olamaması için ortada hiçbir neden yok. Hattâ bu hükümet uzun süreli olabilir. Ve dört yıl görev yapabilir. Çünkü içinde bulunduğumuz koşullar bunu gerektiriyor.

Gelelim kapsayıcı AKP- CHP hükümeti kurulamadığı takdirde olacaklara…

Hükümetin kurulamadığı açıklandığı an Türk parası hızla değer kaybeder. Ardından erken seçim açıklaması yapılırsa Türk Lirası ilave değer kaybeder. Böylece ekonomi daha da daralırTürk varlıklarına talep azalır. Sermaye çıkışı artar. Bu arada kapsayıcı özelliğini kaybeden düşük AKP hükümetiyle terörün çoğalması ülkeyi kaosa götürür.

O hâlde “siyasetnamecilerin” ve “nasihatnamecilerin” hepsi birbirine benzeyen öğütleri yerine yeni bir alternatifi hayata geçirmekte fayda var. Yani “Önce Türkiye” diyerek AKP- CHP kapsayıcı hükümetini kurmak şart.

suleymanyasar26@gmail.com

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums