AKP seçimleri niye kaybetti

  • 7.02.2015 00:00

 AKP, 7 Haziran genel seçimlerinde yaşadığı hezimetin nedenini, Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) üzerine yıkmaya çalışıyor. Ama gerçek öyle değil.

Hatırlayacaksınız AKP 2011 genel seçimlerinde yüzde 49,9 oranında oy almıştı. Peki, AKP nasıl ulaştı bu oy oranına? Şöyle ulaştı, 2011yılında Türkiye ekonomisi yüzde 8,8 oranında büyüdü. Ve kişi başına gelir 10 bin 22 dolardan 10 bin 469 dolara yükseldi. Bu arada dolar kuru 1 lira 80 kuruştu. Oysa 7 Haziran genel seçimlerine gelindiğinde büyüme hızı yüzde 2 düzeyine geriledi. Kişi başına gelir 10 bin 822 dolardan 10 bin 200 dolara düştü. Yani kişi başına gelir 2011 yılının gerisinde kaldı. Ve 2015 yılı için ortalama 2 lira 28 kuruş olarak tahmin edilen dolar kuru 2 lira 75 kuruşa yükseldi.

AKP, EKONOMİDE GERİLEMEYE KİMİN NEDEN OLDUĞUNU SORGULAMALI

İşte bu iki dönemin ekonomik verileri karşılaştırıldığında AKP’nin 7 Haziran 2015 seçimlerinde niye 9 puan oy kaybettiğini anlıyoruz. Dolayısıyla AKP hezimetin nedenini kendi içerisinde aramalı. Ve ekonomide bu türden bir gerilemeye kimin ya da kimlerin neden olduğunu sorgulamalı.

BU EKONOMİK TABLOYLA ERKEN SEÇİME GİDİLİRSE AKP’NİN OYLARI AZALIR

Gelelim erken seçim ihtimaline…

Bir erken seçim olursa AKP’nin bu ekonomik tabloyla oylarının hızla düşeceğini şimdiden söyleyelim. Çünkü erken seçim kararı açıklandığında, yatırımcılar, yavaşlayan yatırımlarını seçim sonuçlarını görene kadar durduracaklar. Nakitte kalmayı tercih edecekler. Ve yine dövize yönelecekler. Böylece döviz fiyatları daha da yükselecek. Bir de tam bu sırada Amerikan Merkez Bankası’nın faiz artırımı gerçekleşirse işler iyice karışabilir. Çünkü eylül ayında Amerikan Merkez Bankası’nın faiz artırımı olasılığı artıyor. Faiz artırımıyla birlikte kategorik olarak yükselen ülkelerden para çıkışı olacak. İşte böyle bir durumda Türkiye’de bu defa derin bir kriz olabilir. Dolayısıyla böyle bir ekonomik ortamda yapılacak erken seçimden, AKP’nin beklediği oyu alması mümkün olamayacak. Çünkü bu ekonomik tablonun sorumlusu milli iradeyi yansıtmayan AKP hükümeti oluyor.

KÜRTLER ARASINDA AKP’NİN POPÜLARİTESİNİ SURİYELİLER AZALTTI

Bu arada unutmadan belirtelim; AKP yönetimi yaşadığı yenilgiye doğru teşhis koymalı. Kürtler arasında AKP’nin popülaritesinin azalmasının nedeni de ekonomi oluyor. Çünkü son iki yıldır özellikle Güney Doğu’da ve diğer bölgelerde Suriyeliler, Kürtlerin ekonomik yaşam alanlarını olumsuz etkilediler. Kürtler bu ekonomik yaşam alanı kaybının sorumlusunun AKP yönetimi olduğuna inanıyorlar. Haksız da değiller. İşte bu inancı AKP’nin kısa sürede değiştirmesinin mümkün olmadığını belirtelim. Dolayısıyla bir erken seçimde AKP’nin Kürt oylarını yeniden toparlaması oldukça zor görünüyor.

Anlayacağınız AKP’nin seçimleri kaybetmesinin asıl nedeni ekonomi oluyor.

suleymanyasar26@gmail.com

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums