Yunanistan üçüncüsünde kurtulacak mı

  • 14.07.2015 00:00

 Bildiğiniz gibi Avrupa Birliği beş aşamalı bir bölgesel ekonomik entegrasyon projesi oluyor. Bölgesel ekonomik entegrasyon için; birinci aşamada serbest ticaret bölgesi kuruluyor. İkinci aşama gümrük birliğiüçüncü aşamada sermaye ve diğer üretim faktörlerinin serbest dolaştığı genel piyasaya geçiliyor. Dördüncü aşamada para birliği kuruluyor. En son ya da beşinci aşama siyasal birlik oluyor. İşte Avrupa Birliği projesinin başarıya ulaşması için bu beş aşamanın başarıyla tamamlanması gerekiyor.

Gelelim bu kısa açıklamayı niye yaptığımıza…

Yaptık, çünkü, Yunanistan bölgesel entegrasyonun dördüncü aşaması olan Para Birliği’ne girdi. Ama asimetrik gelişmişlik düzeyi nedeniyle başarısız oldu. Oysa Yunanistan’ın ekonomisi güçlendirilip Para Birliği’ne alınsaydı böyle bir sorun çıkmayabilirdi. İşte ekonomisi güçlendirilmeden Para Birliği’ne alındığı için sorunlar yaşayan Yunanistan dün Avrupa’nın entegrasyon projesinden dışlanmadı. Avrupalı liderler maliye bakanlarının aksine siyasi bir karar alarak Yunanistan’ı Para Birliği’nin içinde tuttular. Böylece liderler Yunanistan’a üçüncü bir şans tanıdılar. Bu üçüncü kurtarma paketinde Yunanistan’a üç yıl içerisinde 86 milyar euro tutarında ilave finansal destek öngörülüyor.

 

50 MİLYAR EUROLUK ÖZELLEŞTİRME YAPILACAK

Bu desteğin karşılığında Yunanistan kamu harcamalarını kısacak, vergileri artıracak ve emekli maaşlarında tasarrufa gidecek. Bu arada 50 milyar euro tutarında daha önceki iki pakette öngörülen özelleştirmeleri tamamlayacak ya da fona devredilen sözkonusu kamu varlıklarının verimli yönetimi sağlanacak. Bir de unutmadan hemen belirtelim Yunanistan’ın toplam 310 milyar euroya ulaşan nominal borçlarında yeni bir indirim yapılamayacak.

Peki, Almanya’nın isteği doğrultusunda Yunanistan Euro Bölgesi’nden beş yıl süreyle geçici olarak çıkarılsa ne olacaktı? Bu dışlamanın maliyeti daha yüksek olacaktı. Çünkü Yunanistan Rusya’ya yakınlaşacak, belki de NATO’dan çıkabilecekti. İşte bu nedenle Avrupalı liderler Yunanistan’ı gözden çıkaramadılar.

YUNANİSTAN’A SİLAH SATIŞLARI DURMALI

Peki, Yunanistan üçüncü kurtarma paketini başarıyla uygulayabilir mi?

Hemen cevaplayalım, uygulayabilir. Her yıl 7,5 milyar euro tutarında silah alımı azaltılırsa Yunanistan ekonomisi güçlenir. Tabii bu arada Türkiye ekonomisi de güçlenir. Çünkü Yunanistan’a satılan silahlar Türkiye’ye de satılıyor. Ve Türkiye her yıl Yunanistan’ın iki katı askerî harcama yapmak zorunda kalıyor.

Bu askerî harcamalar örnek olarak hemen 214 sınıfı denizaltıları hatırlatalım. Almanya Başbakanı Angela Merkel hem Yunanistan’a hem de Türkiye’ye 214 sınıfı denizaltıları satmak için ziyarette bulunmuştu 2010 yılında. Ve bu ziyaretten sonra Türkiye parasını ödediği hâlde hâlâ bu denizaltıların inşasına başlanmadı. Neredeyse sözleşmeye göre denizaltıların teslim tarihi gelecek.

İşte böyle… Yunanistan’a gereksiz silah satışları durdurulursa Yunanistan kurtulur. Tabii bu arada Türkiye de kurtulur.

suleymanyasar26@gmail.com

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums