İhracat altı aydır düşüyor, AKP ekonomiyi iyi yönettiğini söylüyor

  • 2.02.2015 00:00

 Dün Haziran ayı ihracat verileri açıklandı. Buna göre Türkiye’nin ihracatı geçen yılın aynı aynına göre yüzde 6,4 oranında gerileyerek 11 milyar 703 milyon dolar oldu. Tabii bu arada bu yılın ilk altı ayında toplam ihracat geçen yılın ilk ayına göre yüzde 8,1 oranında gerileyerek 73 milyar 263 milyon dolara düştü. Böylece yıllık ihracat tutarı yüzde 3,6 oranında gerileyerek 150 milyar 807 milyon dolar olarak gerçekleşti.

 

İHRACATTA YIL HEDEFİ 173 MİLYAR DOLARDI, HAZİRAN AYINDA YILLIK İHRACAT 150 MİLYAR DOLARA GERİLEDİ

Peki, bu yılın yani 2015’in ihracat hedefi neydi?

Hatırlayacaksınız 173 milyar dolar tutarındaydı. İşte bu yılın ilk yarısında yıllık ihracatın 150 milyar dolara gerilediğini görünce, bırakın 173 milyar dolarlık hedefi, 140 milyar dolarlık bir ihracat rakamı bile sevindirici olacak. Dolayısıyla yıllık ihracatın dört yıl öncesine gerilediğini belirtmekte fayda var.

Peki, niye Türkiye’nin ihracatı geriliyor?

Geriliyor çünkü AKP Hükümeti son bir buçuk yılda çıkarttığı antidemokratik yasalarla yatırım iklimini bozdu. Ve bu yılın ilk dört ayında tam 40 milyar dolar tutarında yabancı sermaye Türkiye’yi terk etti. Bu arada AKP Hükümeti’nin dış ticarete konu olmayan lüks AVM, lüks konut, lüks lokanta ve lüks otomobile ekonomik kaynakların kullanımını teşvik etmesi dış ticarete konu malların üretimini azalttı. Böylece azalan sanayi ve gıda ürünlerinin iç fiyatları yükseldiği için Türkiye rekabet gücünü artırmak için yüksek oranlı devalüasyonlar yapmak zorunda kaldı. Ama bu defa devreye ürün miktar ve kalitesi girdiğinden Türkiye ihracat yapacak pazar bulamadı. İşte bu nedenle ihracat azaldı.

 

KÜÇÜLEN EKONOMİ NEDENİYLE HEMEN VERGİ VE SGK AFFI ÇIKARTILMALI

Gelelim bütün bunları niye anlattığımıza…

Şundan anlattık AKP Hükümeti ihracatın altı aydır gerilemesine rağmen ekonomiyi iyi yönettiğini söylüyor. Tek parti iktidarının ekonomide istikrar getirdiğini ileri sürüyor. Demek ki AKP Hükümeti’ne göre ihracatın altı ay üst üste düşmesi istikrar anlamına geliyor.

Peki, Türkiye ekonomisini kurtarmak için ne yapmalı…

Yatırım iklimin bozan makul şüphe, çıplak arama, mal müsaderesi gibi antidemokratik yasalar hemen yürürlükten kaldırılmalı. Küçülen ekonomi nedeniyle girişimcilerin ödeyemediği vergi ve SGK primleri için hemen bir af çıkarılmalı. Kredi kartı borçlularının hapisten kurtarılması sağlanmalı. Ödenemeyen kredi kartı borçları yeniden yapılandırılmalı. Emeklilere Ramazan ve Kurban Bayramı öncesi iki maaş ikramiye verilmeli. Böylece iki çeyrek üst üste gerileyen ekonomi hızla canlandırılmalı. Aksi takdirde ihracattaki düşüşe paralel olarak daralan iç pazarın etkisiyle ekonomide küçülmenin devam edeceğini belirtelim.

Anlayacağınız ekonomide durum iyi değil acil önlem alınması şart.

suleymanyasar26@gmail.com

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums