Ekonomiyi kim öldürdü

  • 30.05.2015 00:00

 Türkiye’nin finans kesimi hızla büyüdü. 2006’da bankaların dış borçları 40 milyar dolar düzeyindeydi 2014’te bankaların dış borçları 172,7 milyar dolara yükseldi. Ve alınan bu kredilerin sanayi ve tarımsal üretim yerine lüks konut, lüks AVM, lüks lokanta, popülist kamu yatırımları ve lüks otomobile yöneltilmesi büyüme hızını düşürdü. İşsizliği ve enflasyonu artırdı. Emekliler ve işçilerin yaşam standardı geriledi. Çünkü önceki gün Merkez Bankası, işlenmemiş gıda ürünlerinde enflasyonun yüzde 18,88’e yükseldiğini açıkladı.

Peki, niye anlattık bütün bunları?

Şundan anlattık; Nobelli iktisatçı Joseph StiglitzThe Great Divide isimli yeni kitabında “Who killed the economy” ya da “Ekonomiyi kim öldürdü” diye soruyor. Ve ekonominin kuralsız aşırı finansallaşması, özellikle finans kesiminde şeffaflığın olmaması ve doğru bilgi alınamamasının ekonomide kaynakların yanlış dağılmasına neden olduğunu söyleyip ekonomiyi kim öldürdü sorusuna cevap arıyor. Bu cevaptan yola çıkarak neo-liberal politikaların ekonominin ölümüne neden olduğunu söylemek mümkün tabii.

Ama “Türkiye’de ekonomiyi kim öldürdü” diyerek soruyu tekrarlarsak sadece neo-liberal politikaları göstermek pek de yeterli olmaz. Çünkü Türkiye’de son 13 yıldır iktidarda olan neo-İslamcıların ekonomiye bakışını ele almak gerekiyor. Hemen belirtelim eski İslamcı kesimde sanayi üretimine önem veren, fabrika üreten fabrikalardan bahseden bir Necmettin Erbakan varken, bugünün neo-İslamcıları sanayiye ve tarıma sırt çevirip ekonomiyi ihracata konu olmayan ürünlerle büyütmeye çalıştılar. Tabii olmadı. Ekonomi krize girdi. Vatandaş fakirleşti.

Anlayacağınız Türkiye ile gelişmiş ülkeler arasında “ekonomiyi kim öldürdü” sorusunun cevabı bu nedenle farklı oluyor.

***

H.Engin Ardıç dava açmış

Sakın isminin başındaki H’yi Cem Uzan’ın yanında çalışırken 2002’de Star gazetesinde Engin Ardıç’ın siyasetçilere sıfat olarak kullandığı hibino zannetmeyin. Halil oluyor. Meğer Engin Ardıç’ın gizli ismi Halil’miş. Herhâlde sinema sanatçısı Halil Ergün ile Halil Engin karışır diye düşünüp kullanmadı. Bu ismini dava tutanağı gelince öğrendim.

Gelelim davaya…

H.Engin Ardıç satılmayan gazetesinde, okunmayan yazılarını okutabilmek için herkese saldırıyor. Herkesin karısına kızına taciz yazıları yazıyor. Hakettiği cevabı alınca bu defa mahkemeye koşuyor. Para istiyor. Bakın H.Engin Ardıç niye dava açmış; ben diyor saygın bir köşe yazarıyım. Süleyman Yaşar bana alkolik ve geri zekâlı diyerek şeref ve haysiyetimi zedeledi diye ağlayıp bu yarayı ancak para kapatır diyor. Yahu sana alkolik ve geri zekâlı diyen ben değilim. Tarihçi İlber Ortaylı söylemiş. Kendin anlattın.

Bakın şöyle; H.Engin Ardıç; 9 Nisan 2015’te “Eli maşalı” başlıklı yazısında ; “Sağ olsun İlber Ortaylı bana cevap vermiş. Bir tane herif var, eski solcu, alkolik ve geri zekâlı. O da konuşuyor. Git başka tarih kitabı oku hayvan… demiş bana. Kendisini mahkemeye verip parasını almayacağım, korkmasın,” diyor. Ve “Ayıp olmuyor mu kız abla,” deyip yazısını bitiriyor. Üstelik Halil Engin, yazısında ben alkolik ve geri zekâlı değilim. Benim şeref ve haysiyetimi zedeledin demiyor Ortaylıya. Sadece “ayıp olmuyor mu kız abla” diyor.

Hâl böyleyken İlber Ortaylı’ya açmadığı davayı dönüp bana açmış. Anlaşılan Halil Engin 7 Haziran sonrası maaş alamayacağını düşündüğü için maaşını benden çıkartmak istiyor.

Bu arada saygın köşe yazarı olduğunu söyleyen Halil Engin Ardıç, 23 Mayıs 2015 tarihli köşe yazısında, Merkez Türkiye için kurulacak Mega Kent sunumunu yapan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na “Mega Kent’te genelev olacak mı” diye sordu. Şimdi bu soruyu sorabilen bir şahsın dava açma ehliyeti olur mu diye biz de hukukçulara soruyoruz.

suleymanyasar26@gmail.com

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums