Türkiye ekonomisi AKP hükümetine on beden büyük geliyor

  • 6.02.2015 00:00

 Bugün Brüksel’de Avrupa Birliği’ne üye 28 ülkenin tek dijital pazarda birleştirilmesi için yasal düzenlemelere başlanacak. Böylece 503 milyon nüfusa sahip Avrupa Birliği’nde mallar ve hizmetler artık hiçbir yasal engel olmadan 28 ülke arasında dolaşmaya başlayacak. Çünkü şu anda her ülke farklı dijital mevzuata sahip olduğu için internet üzerinden e-ticaret yapmak, hizmet satmak ve satın almak için yasal pek çok engel var. O hâlde Avrupa bu işi yasallaştırmak için şimdi adım atıyor. Böylece tek bir e-ticaret pazarı kurulacak.

AVRUPA E-TİCARET DÜZENLEMESİ 4 MİLYON YENİ İSTİHDAM YARATACAK

Peki, bunun ne faydası olacak?

Şu faydası olacak; şirketlerin ya da girişimcilerin internet üzerinden mal ve hizmet satışları artacak. Böylece tam dört milyon kişiye yeni istihdam sağlanacak.

Peki, Avrupa Birliği’nde bütün bunlar olurken Türkiye ne yapıyor? Hiçbir şey yapmıyor. Bu yeni gelişmelerden adeta habersiz. Üstelik hükümet, internet yasakları getirip dijital alanı sürekli kısıtlıyor. Oysa dijital alan şirketler ve girişimciler için şart. Yine ekonomik büyüme için şart. İstihdamı artırmak için şart. Çünkü artık ticaret dijital alandan yapılıyor. Malınızı ve hizmetinizi e-ticaret yoluyla satabiliyorsunuz.

TÜRKİYE, AVRUPA’YA ONLINE HİZMET SATABİLİR

Böylece hem istihdam artıyor hem büyüme hızı yükseliyor. Hemen bir örnek verelim; Türkiye’de yerleşik bir firma internet üzerinden AB ülkelerinde yerleşik bir şirketin muhasebe hizmetlerini online vermek istiyor. Ya da bir tekstil firması ürünlerini AB üyesi ülkeye internet üzerinden satmak istiyor. Bir başka firma AB üyesi ülkelere hazırladığı sinema filmlerini izletmeyi, romanları online okutup para kazanmayı istiyor. İşte bütün bunların yapılabilmesi için bugün Brüksel de yapılacak yasal düzenlemenin kapsamına Türkiye’nin de girmesi şart. Ama bizim hükümetten hiç böyle bir girişim duydunuz mu? Hayır. Oysa Türkiye Avrupa Birliği’ne üye değil ama Gümrük Birliği’ne üye. Ve Gümrük Birliği’nin 29. üyesi oluyor bu ülke. O hâlde Türkiye sözkonusu dijital pazara girebilir. Fakat hükümetten ve sorumlu bakanlardan ses seda yok. O hâlde Türkiye’nin ekonomik ve ticari çıkarlarını koruyacak, geleceği tasarlayacak bir hükümete ihtiyaç var. Bu ülkenin gelişmesi için dijital Avrupa’ya girmemiz şart.

TURGUT ÖZAL’IN İLK İŞİ DİJİTAL OYUNLARIN İTHALATINI SERBEST BIRAKMAK OLDU

Demek ki hükümet, internet kullanan hane oranı yüzde 60,2’ye ulaşmış bu ülkenin gelecek tasarımını yapamıyor.

Kısaca bu ülkenin ekonomik ufuklarının bu hükümete epeyce büyük geldiğini söyleyebiliriz. Bu arada hemen hatırlatalım Turgut Özal başbakan olduğunda ilk icraatı atari araç ve oyunlarının ithalini serbest bırakmak oldu. “Niye” diye sorulduğunda Özal’ın cevabı; “Çünkü çocuklar bu atari oyunlarını oynayabilirse ancak o zaman bilgisayarları ve dijital teknolojiyi kolayca kullanabilirler” oldu. İşte böyle.

suleymanyasar26@gmail.com

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums