Hükümetin silah sevgisi

  • 19.03.2015 00:00

 AKP hükümeti 2002’de göreve başladığında eğitim harcamalarını artırıp askerî harcamaları kısmıştı. Ama birdenbire şimdi silaha sarıldı. Ve silahlanma harcamalarını çoğaltmaya başladı.

Niye böyle bir tespit yapıyoruz?

Yapıyoruz, çünkü önceki gün Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) Türkiye’nin 2010-2014 yılları arasında dünyanın en çok silah ithal eden 7. ülkesi olduğunu açıkladı.

İşte SIPRI’nın açıklamasına göre 2010-2014 döneminde en çok silah ithal eden ülkeler ve dünya silah ithalatındaki payları şöyle sıralanıyor;

Hindistan                  %15

Suudi Arabistan       % 5

Çin                             % 5

  1. Arap Emirlikleri % 4

Pakistan                    % 4

Avustralya                % 4

Türkiye                     % 3

ABD                           % 3

Güney Kore              % 3

Singapur                   % 3

Diğer ülkeler            %51

Bu sıralamanın ardından hemen bir tespit yapalım.

Sözkonusu 2010-2014 döneminde dünyada yaklaşık 290 milyar dolar tutarında silah ithalatı yapıldığı tahmin ediliyor. İşte bu tutardaki silah ithalatının 8,7 milyar dolarlık bölümünün Türkiye tarafından yapıldığını belirtelim.

Bir de unutmadan, yine SIPRI verilerine göre 2013 yılında Türkiye’nin cari fiyatlarla 19 milyar 85 milyon dolar tutarında askerî harcama yaptığını belirtelim. SIPRI verilerine göre; 2011 sabit fiyatlarıyla 2010-2013 yılları arasında yapılan askerî harcama toplamının 70,6 milyar dolar olduğunu söyleyelim.

 

120 BİN ÖĞRETMEN AÇIĞI VAR SİLAH İTHALATINDA DÜNYA YEDİNCİSİYİZ

Niye anlattık Türkiye’nin son yıllarda artan silah ithalatını?

Şundan anlattık. Bu ülkede okullarda 120 bin öğretmen açığı var. Ama hükümet silah ithalatında dünya yedincisi oldu. Tabii bu arada ülkelerin eğitim sistemlerinin öğrencileri ne kadar iyi yetiştirdiğini ölçmek için üç yılda bir yapılan PISA (The Programme for International Student Assessment) sonuçlarına göz atalım.

PISA 2012 yılı sınav sonuçlarına göre;

Toplam 65 ülke arasında Türkiye genel ortalamada 45. sırada,

Matematik’te 44. sırada,

Okuma- Anlama Becerilerinde 42. sırada,

Fen Bilgisi’nde ise 43. sırada yer aldı.

Bu sıralamaya göre Türkiye OECD ortalamasının çok altında kalıyor. Ve silah ithalatında dünyada yedinci olan Türkiye okuma anlamada 42. sırada bulunuyor.

Anlayacağınız hesap yapamayan, okuduğunu anlamayan ama sürekli silah ithal eden bir ülkeyiz.

suleymanyasar26@gmail.com

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums