Hükümet konuttan başka yatırım aracı bırakmadı

  • 26.02.2015 00:00

 Hükümetin birinci önceliği inşaat sektörü oldu.Hükümetin gözü inşaattan başka hiçbir şey görmüyor. Hattâ bu nedenle inşaat sektörünün adı inşaat sanayiine çevrildi. Güya bu sayede inşaat sektörü önemli gösterilecek. Sanki inşaat sektörü döviz kazandıran bir hava yaratılacak.

Oysa uygulamada durum farklı. İnşaata ağırlık verildikçe Türkiye’nin ihracatı azalıyor ve büyüme hızı geriliyor. Hattâ işsizlik hızla artıyor. Çünkü pek çok sanayici artık fabrikasını kapatıp kentsel dönüşüm yatırımına giriyor. İşte bu nedenlesanayi istihdamı hızla azalıyor. Böylece uzun süreli istihdam da azalıyor. En son açıklanan TÜİK verilerine göre sanayi sektörü istihdamı beş ayda 81 bin kişi azaldı. Tabii girişimci fabrikasını kapatılıp inşaat alanına yönelince fabrikada istihdam ettiği 300 kişiyi işten çıkartıyor. Onların yerine 15 kişiyle inşaat şirketi yönetmeye başlıyor. Böylece hem istihdamın yükünden kurtuluyor hem de kentsel dönüşümün teşviklerinden yararlanıyor. Çünkü sanayide teşvik yok sadece kentsel dönüşüme teşvik var son dönemde.

İşte sanayiden inşaata dönülünce bu defa yatırım yapılacak alan olarak karşımıza konuttan başka bir araç kalmıyor. Tabii bu arada Türkiye’de sermaye piyasası da adeta durduŞirketler halka açılmıyor artık. Bir ara halka arz seferberliği başlatanlar artık ortada yok. Şirketlerin halka kapanması adeta teşvik ediliyor. Böylece faizsiz fonlara ulaşıp yatırım yapmak mümkün değil artık.

Bir de halka açık şirketler sermaye artırımına gidemiyor. Dolayısıyla mali derinlik oluşamıyor. Yani sermaye piyasası çalışamaz hâlde. Görünen bu.

Bu arada bildiğiniz gibi halka arz yoluyla özelleştirmelere de son verildi artık. Dolayısıyla kamu kesiminden de hisse senedi arzıyla vatandaşa sağlanacak yatırım alternatifi ortadan kalktı.

Yine kâr-zarar ortaklığı belgesi, gelir ortaklığı senedi gibi faizsiz yatırım araçları da bu iktidar döneminde terk edildi. Dolayısıyla faiz lobisine sözde çatan iktidar faiz ve konut dışında alternatif yatırım aracı bırakmadı. Tasarruflar verimsiz lüks konut, lüks AVM yatırımlarına yöneliyor. İşte son durum bu.

suleymanyasar26@gmail.com

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums