SYRİZA Ankara’yı sıkıştıracak

  • 29.01.2015 00:00

 Yunanistan’da yeni hükümeti kuran SYRİZA Türkiye’yi sıkıştıracak.

Peki, niye sıkıştıracak Türkiye’yi? Çünkü, SYRİZA askerî harcamaları azaltmayı istiyor. Ve seçim bildirgesinde askerî harcamaların azaltılacağınıtaahhüt etti. Aksi hâlde SYRİZA yüksek düzeydeki askerî harcamalarla ekonominin sürdürülemeyeceğini biliyor. Hatta Yunan ekonomisinin borç stokunun çoğalıp krize girmesinde askerî harcamaların rolünün büyük olduğunun farkında.

Hemen belirtelim Stockholm Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) verilerine göre 2011 yılı sabit dolar kuruyla Yunanistan 2003-2013 yılları arasında toplam 92 milyar 643 milyon dolar tutarında askerî harcama yaptı. İşte bu askerî harcamalar üretken harcamalar olmadığından ekonomiye fayda sağlamadı. Hattâ ekonomiyi küçülttü.

Gelelim bu kısa açıklamayı niye yaptığımıza…

Yaptık, çünkü Yunanistan’da olduğu gibi Türkiye de 2003-2013 yılları arasında toplam 187 milyar 278 milyon dolar tutarında askerî harcama yaptı. Yani Türkiye, Yunanistan’ın tam iki katı askerî harcama yaptı. Ve bu iki NATO ülkesinin on bir yıllık askerî harcama toplamı 279 milyar 921 dolar tutuyor. Bu arada iki ülke milli gelirlerine göre en çok askerî harcama yapan NATO üyesi ülkeler oluyor. Çünkü bu iki ülkenin toplam milli geliri 2013 yılında 1 trilyon 61,7 milyar dolar tutuyor.

 

TÜRKİYE VE YUNANİSTAN ON BİR YILDA 280 MİLYAR DOLARLIK ASKERÎ HARCAMA YAPTI

Hâlbuki NATO üyesi olan İspanya, milli geliri 1 trilyon 358 milyar dolar tutarında olduğu hâlde on bir yılda 174 milyar 806 milyon dolar askerî harcama yaptı. Yine NATO üyesi olan Kanada, milli geliri 1 trilyon 827 milyar dolar olduğu hâlde on bir yılda 215 milyar 193 milyon dolar tutarında askerî harcama yaptı.

O hâlde Türkiye ve Yunanistan milli gelir toplamlarına göre oldukça fazla askerî harcama yaparak adeta kendi ekonomik kaynaklarını yok ettiler ve etmeye devam ediyorlar.

İşte bunun farkına varan SYRİZA şimdi askerî harcamaları azaltacak.

Bu arada unutmadan Türkiye’nin üç yıldır askerî harcamalarını artırdığını belirtelim. Şöyle ki, askerî harcamalar 2011’de 17,1 milyar dolar, 2012’de 17,8 milyar dolar, 2013’te 18,6 milyar dolar oldu. Yani her yıl artış var. O hâlde şimdi SYRİZA askerî harcamaları azaltırken Türkiye niye artırıyor, sorusu gündeme gelecek.

Anlayacağınız SYRİZA Türkiye için de fayda sağlayacak. Ve SYRİZA Türkiye’yi, silaha para yatırma gel birlikte bu paraları ekonomiyi büyütecek yatırımlarda kullanalım teziyle sıkıştıracak. İki komşu NATO ülkesinin yılda toplam 26 milyar dolar askerî harcama yapması ekonomik akla uymuyor. Gerginlik yaratıp silah tacirlerine para kazandırmanın anlamı yok.

suleymanyasar26@gmail.com

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums