Türk parasında spekülasyon mu var

  • 12.01.2015 00:00

 Yılbaşından beri gelişmekte olan ülke para birimleri arasında olumlu ayrışan tek para birimi Türk Lirası oldu. Bu olumlu ayrışmanın nedeni brent petrol fiyatlarının gerilemesi oluyor. Petrol fiyatları gerileyince Türkiye’nin cari açığını kapatacağı ve enflasyonu aşağı doğru çekeceği düşünülüyor.

İşte bu nedenle Türk Lirası değerleniyor. Yıl başından beri Türk Lirası, dolar karşısında yüzde1,18 oranında değerlenirken, Güney Afrika Randı yüzde 0,51, Rus Rublesi yüzde 0,89, İsrail Şekeli yüzde 1,72, Polonya Zlotisi yüzde 2,69, Çek Kronu yüzde 3,4 oranında değer kaybetti. Türk parasının olumlu ayrışmasının iyi olduğu düşünülebilir. Ama euronun hızla değer kaybetmesi Türkiye’nin ihracatta rekabet gücünü azaltıyor. Dolayısıyla ekonomi yönetiminin Türk parasının değerlenmesine izin vermemesi gerekiyor.

Bir de bu durum her yıl başında tekrarlanan bir oyun olabilir. Türk parasını değerlendirip, sonra ucuz fiyattan döviz alıp, ardından dövizi yükseltip spekülatif para kazanma oyunu. Bu filmi her yıl başında görüyoruz. Dikkatli olmakta fayda var.

 

DOLAR BEKLENTİSİ DEĞİŞTİ

Gelelim Amerikan Dolarına…

Avrupa ekonomisinde yaşanan negatif enflasyon euronun dolar karşısındaki parite beklentilerini yine değiştirdi.

Peki, bu beklenti değişikliğine hangi açıklama neden oldu, sorusu akla gelebilir. Hemen cevaplayalım Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi’nin 500 milyar euro tutarında yeni devlet bonosu satın alınacağının ipuçlarını vermesi euronun değerine yeni bir beklenti getirdi. Tabii euronun başlıca rakibi olan Amerikan Doları bu durumda en önce dikkate alınan para birimi oluyor.

Niye yaptık bu kısa açıklamayı…

Şundan yaptık, önceki gün Goldman Sachs yatırım bankası euro/dolar paritesi tahminlerini değiştirdi. Yeni tahminlere göre; üç ay içerisinde euro/dolar paritesi 1.14’ e gerileyecek. Daha önceki tahmin 1.23 düzeyindeydi. Yine altı ay içerisinde euro/dolar paritesi 1.11 ve gelecek on iki ay içerisinde parite 1.08 düzeyine olabilecek. Hemen belirtelim Goldman Sachs’ın daha önceki tahminlerinde euro/dolar paritesi aynı dönemler için sırasıyla 1.20 ve 1.15 düzeyindeydi. Bu arada daha uzun vadede yapılan revizyona göre euro/dolar paritesi 2016’da 1.00, 2017’de 0.90 düzeyine gerileyecek. Daha önce aynı dönemler için tahminleri sırasıyla hatırlatalım,1.05 ve 1.00 olarak verilmişti.

Tabii Goldman Sachs yatırım bankası euronun sadece Amerikan Doları karşısında değil İngiliz Sterlini karşısındaki beklentilerini de revize etti. Buna göre önümüzdeki üç, altı ve on iki ay için euro/sterlin paritesini 0.75, 0.74 ve 0.73 olarak revize edildi. Türk parasının değerini doğru tahmin edebilmek için bu yeni parite beklentilerini dikkate almak şart.

suleymanyasar26@gmail.com

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums