Charlie Hebdo’nun son sayısı 600 dolar

  • 9.01.2015 00:00

 Saldırıya uğrayıp 12 yazar ve çizerinin öldürüldüğü haftalık karikatür dergisi Charlie Hebdo’nun bayilerde 3 eurodan satılan bir nüshası 600 dolara yükseldi. Bu dramatik olayın ardından, internet üzerinden satış yapan eBay sitesinde derginin nüshalarına 190 dolarla 595 dolar arasında fiyat teklif edenler var. Derginin bundan sonra devam edip etmeyeceği henüz bilinmiyor. Çünkü dergiyi satan bayiler tehdit ediliyor. Hattâ dergiyi alanların da tehdit altında olduğu ileri sürülüyor.

 

PUTİN’İN YENİ EKONOMİK PLANI: UCUZ EKMEK VE UCUZ VOTKA

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kırım’ı işgalinin ardından pek de hesaplamadığı ekonomik yaptırımlarla karşılaştı. Ve 2014 yılında tam 120 milyar dolar tutarında yabancı sermaye ülkeyi terk etti. Her ne kadar Rusya’nın 400 milyar dolarlık döviz rezervi olsa da bu rezervlerin rubleyi korumak ve ithalatı sürdürebilmek için ne süre yeterli olacağı pek belli değil.

Bu arada Batılı ülkelerin ekonomik yaptırımları nedeniyle Rus Rublesi yüzde 50’nin üzerinde değer kaybedince Rus halkı zor durumda kaldıGıda ve günlük tüketim malının fiyatı birdenbire yüzde 20 oranında zamlandı. Yine pek çok küçük işletme yükselen faizler nedeniyle kepenklerini kapatmak zorunda kaldı. İşte bu durum 2016’da yapılacak seçimlerde Putin’in yerini koruyamayacağı tahminlerini şimdiden güçlendiriyor.

Tabii kamuoyu sonuçlarını gören Putin tercihleri kendine yönlendirebilmek için yeni bir ekonomik plan hazırladı. Buna göre küçük firmaları yüksek faizden korumak için kredi desteği verilecek. Bu arada Rusların vergi cennetlerinde bulunan paralarını Rusya’ya getirmeleri için vergi affı çıkartılacak. Veyüksek teknolojili ürünlere yatırım için devlet destek verecek. Bu arada Putin kamuoyu yoklamalarını dikkate alıp ekmek fiyatlarını düşük tutmak için buğday ihracatına yeni vergi ve kısıtlama getirdi. Yine votkanın fiyatının düşük tutulması için talimat verdi. Çünkü Putin yüksek votka fiyatlarıyla düşük kamuoyu reytinglerinin bağlantısı olduğunu iyi biliyor.

Yine Putin, Lenin’in, Çar II. Nikola’yı “barış, toprak ve ekmek” sloganıyla yıktığını unutmuyor. VeMikhail Gorbaçev’in buğday kıtlığı nedeniyle iktidarını kaybettiğini iyi hatırlıyor. İşte bu nedenle Putin ekonomik planını ucuz ekmek ve ucuz votka üzerine kuruyor.

Tabii bu planın tutup tutmayacağı henüz belli değil. Ama Putin’in işinin 2016 seçimlerinde zor olduğu bugünden belli oluyor.

 

DÖVİZ MEVDUATLARI 130 MİLYAR DOLAR OLDU

Dün Merkez Bankası’nın Haftalık Para ve Banka İstatistikleri yayınladı. Buna göre Türkiye’de yerleşiklerin bankalardaki toplam yabancı para mevduatları son bir yılda 123,9 milyar dolardan 130,1 milyar dolara yükseldi.

Peki, ne anlama geliyor Türkiye’de yerleşiklerin döviz mevduatlarının çoğalması?

Döviz mevduatlarının çoğalması yani dolarizasyon ekonomiyi yönetenlere güvenin azaldığını bize gösteriyor. İşte böyle.

suleymanyasar26@gmail.com

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums