Devlet lüks saray yaptırınca yoksulluk azalmadı

  • 3.12.2014 00:00

 Dün yoksulluk rakamları açıklandı. Buna göre son iki yılda yoksulluk oranında değişme olmadı. Hâlbuki 2002’den 2011’e kadar yoksullukta azalma olmuştu. Hatta 2008 kriz yılında bile yoksullukta azalma görüldü.

Hemen rakamları verelim; bu ülkede günlük satın alma gücü paritesine göre geliri 2,15 doların altında olan fertlerin toplam nüfusa oranı 2002’de yüzde 3,4 düzeyindeyken 2012’de 0,6 düzeyine geriledi.

Fakat o gün bugün son iki yılda bu oran aynı kaldı. Ve dün açıklanan Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre 2012 ve 2013 yıllarında günlük geliri satın alma gücü paritesine göre 2,15 dolar olanların oranı yüzde 0,6 düzeyinde kaldı.

Peki, böyle bir gelişme bize neyi gösteriyor?

Şunu gösteriyor; son iki yıldır zaten özel sektörde daha önceki yıllarda artan lüks tüketim düşkünlüğüne, bu defa devlet katılınca büyüme hızı geriledi.

Devlet lüks saraylar, lüks uçaklar yaptırınca üretime ayrılacak kaynaklar israf edildi. İhracata yönelik malların üretimine ayrılacak kaynaklar dış ticarete konu olmayan lüks saraylara, uçaklara, lüks AVM, lüks konut, lüks lokanta ve lüks otomobillere yatırıldı.

Tabii bu lüks yatırımların hem ihracatı hem de istihdamı artıracak bir yönü olmadığından ekonominin büyüme hızı yavaşladı. Ve 2012 ve 2013 büyüme hızları ortalaması yüzde 3,1 oldu.Bu büyüme hızı Türkiye için yeterli olmadığından işsizlik oranı çoğaldı. İşsizlik oranı Ağustos 2014’te yüzde 10,1 düzeyine yükseldi. Tabii işsizlik oranı artınca yoksulluk oranı da azalmadı.

İKTİDAR İSLAMİ DEĞERLERİ SAVUNUYOR AMA SOKAKTA AÇLIK VAR

Hatta 2014 yılı da dikkate alınınca son üç yılın ortalama büyüme hızının yüzde 3 düzeyinde olacağını unutmadan hemen belirtelim. Ve bu büyüme hızının Türkiye için yeterli olmadığının tekrar altını çizelim.

Bu arada 2013 yılında 10 bin 807 dolar olan fert başına gelirin 2014’te 10 bin 537 dolara gerilediğini hatırlatalım. Böylece bu ülkede her fert, piyasa fiyatlarıyla 270 dolar fakirleşti.

Tabii TÜİK’in yaptığı araştırma satın alma gücüne göre olduğundan piyasa fiyatlarıyla 2,15 doların alım gücü daha da azalacağından fakirlik oranının yüzde 0,6’nın çok daha üzerine çıkacağı açık bir gerçek oluyor.

Anlayacağınız lüks harcamaya alışmış özel sektörün yanında son üç yılda bir de devlet lüks harcamalarıyla katılınca işler karıştı. Açlık düzeyindeki yoksulluk bir türlü ortadan kaldırılamadı.İslam değerlerini savunduğunu sık sık tekrarlayan bir iktidarın olduğu bu ülkede hâlâ aç gezen insanlar varsa durup düşünmek gerekiyor.

suleymanyasar26@gmail.com

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums