New York Borsası yine çökebilir

  • 25.11.2014 00:00

Amerikan hisse senedi piyasasından olumsuz sinyaller geliyor.

 

Niye böyle bir tespit yapıyoruz?

 

Yapıyoruz çünkü ünlü yatırımcı Warren Buffett Göstergeleri’ne göre New York Borsası’nda işlem gören hisse senetlerinin toplam değeri ile Amerikan milli geliri arasındaki oran, hisseleri sat uyarısı veriyor.

 

Sözünü ettiğimiz oran, yani hisse senetlerinin toplam piyasa değeri/ milli gelir oranı her an borsada bir çöküş olabileceğini sinyalini veriyor. New York Borsası Composite Index’inde 1867 şirket yer alıyor. Ve bu şirketlerin 1518’i Amerikan, 349’u diğer ülke şirketleri. İşte bu 1867 şirketin hisse senetlerinin toplam piyasa değeri 16,6 trilyon dolara ulaştı. Dolayısıyla hisselerin toplam piyasa değeri, 16,2 trilyon dolar olan Amerikan milli gelirini geçti.

 

Şimdi gelelim hisse senedi piyasasında çöküşün olasılığına...

 

Bu çöküş olasılığı Warren Buffet Göstergeleri’ne göre yüzde 50 düzeyinde, yani oldukça yüksek bir çöküş olasılığı var.

 

Bütün bunların yanında ünlü fon yöneticisi Marc Faberfinansal varlık fiyatlarında çok büyük bir balon olduğunu ileri sürüyor. Yine Faber bu büyük fiyat balonunun nedeninin Obama’nın aşırı devlet harcamaları ve Amerikan Merkez Bankası’nın riskli düşük faiz politikasından kaynaklandığını söylüyor.

 

Anlayacağınız ünlü yatırımcılara göre hisse senedi piyasasında görünüm iyi değil. İşte bu nedenle dikkatli olmakta fayda var. Çünkü New York Borsası çökünce bir anda tüm varlık fiyatları donabiliyor.

 

 

PERŞEMBE GÜNÜ VİYANA’DA NE OLACAK

 

OPEC üyeleri perşembe günü Viyana’da, düşen petrol fiyatlarını tartışacak. Bildiğiniz gibi 14 Kasım 2014’te brent petrolün varil fiyatı 76.76 dolara kadar gerilemişti. İşte bu nedenle OPEC karteli üretimi kısıp varili 80 dolar düzeyindeki fiyatları yukarı çekmek için anlaşmış görünüyor. Ve OPEC üyelerinin üretimi kısıp günlük 30 milyon varil düzeyinde üretime karar verecekleri bekleniyor. Tabii bütün bunlar tahmin. Karar perşembe günü verilecek.

 

Bu arada unutmadan belirtelim, Rusya Maliye Bakanı ülkesinin petrol fiyatlarındaki gerileme nedeniyle yıllık kaybının 100 milyar dolar olduğunu açıkladı. Yine ABD ve Avrupa yaptırımları nedeniyle Rusya’nın 40 milyar dolar zarara uğradığını söyledi Maliye Bakanı Anton Siluanov. Dolayısıyla Rusya’nın toplam zararının 140 milyar dolara ulaştığını belirtmekte fayda var.

 

Niye anlattık bütün bunları?

 

Şundan anlattık, Rusya Devlet Başkanı Putin 1 Aralık 2014’te Türkiye’ye gelecek. Petrol ve yaptırımlardan zarar eden Rusya’nın Türkiye ile ekonomik ilişkilerini geliştirmesi kaçınılmaz oluyor.

 

Bu arada Rusya, Türkiye ve diğer Karadeniz ülkelerinin ekonomilerini canlandırmak için bu ziyaret bir fırsat olabilir.

 

Nedir bu fırsat, diyerek sorarsanız.

 

Bu fırsat şu; bildiğiniz gibi Turgut Özal’ın büyük umutlarla kurduğu, 12 ülkenin üye olduğu Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü’nü canlandırmakta fayda var. Bildiğiniz gibi ABD ve Avrupa, Karadeniz’in canlanmasını pek istemiyorlar. Oysa bu birliğe üye olan ülkelerin hemen hepsi gelişmekte olan ülkeler. Ve zengin ülkelerin yaşadığı ekonomik durgunluktan kurtulmak için Karadeniz’in gelişen ekonomilerinin işbirliği büyük bir fırsat oluyor.

 

suleymanyasar26@gmail.com

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums