Şimdi altın alınır mı

  • 11.11.2014 00:00

 Bildiğiniz gibi altın bir savunma aracıdır.

 
Niye altın bir savunma aracıdır?
 
Çünkü altınenflasyona karşı yatırımcıyı korur. Yine çatışma, savaş, rezerv paranın işlemez durumunda altın yatırımcıya destek olur.
 
İşte bu nedenle insanlar tasarruflarının bir kısmını altına yatırırlar. Tabii bu arada altının faiz, kira, temettü gibi benzer getirisi olmadığından nasıl fiyatlanacağı pek bilinemez. Yani hisse senedi, bono, tahvil, gayrimenkul gibi fiyatlanamaz altın. Daha doğrusu altının fiyatının ne olacağını bilmek zordur.
 
Hatırlayacaksınız Amerikan Merkez Bankası Eski Başkanı Ben Bernanke, bugüne kadar altının fiyatının ne olacağını doğru bileni görmedim, demişti.
 
Niye anlattık bütün bunları?
 
Anlattık çünkü altının ons fiyatı (31,1 gram) cuma günü 1.130 dolara kadar geriledi. Sonra birdenbire 1.170 doların üzerine çıktı.
 
Tabii “bu hızlı fiyat hareketleri nerede istikrar kazanacak” sorusu hemen akla geliyor.
 
Altın fiyatları konusunda doğru tahmin yapmanın pek mümkün olamadığını yukarda belirttik. Bildiğiniz gibi 2014 yılının ocak ayında altının ortalama ons fiyatı 1.249 dolar oldu. Ardından 2014’ün mart ayında altının ons fiyatı 1.337 dolara kadar yükseldi. Bu arada aynı tarihlerde sırasıyla Cumhuriyet Altını’nın fiyatı 594 lira ve 631 lira oldu.
 
Gelelim asıl sorumuza...
 
Şimdi altın alınır mı?
 
Bu soruya şöyle cevap verebiliriz. Yurtdışında 30 uzmanın katılımıyla yapılan altın fiyat tahminine göre altının ons fiyatının 2015’te ortalama 1.225 dolar olacağı düşünülüyor. Citigroup gibi bazı küresel bankaların altın fiyat tahminleri de bu fiyat düzeyinde oluşuyor.
 
O hâlde dün altının ons fiyatı 1.166 dolar olduğuna göre bu fiyatlardan altın alınabilir. Tabii bu arada Türkiye’de altın fiyatları Türk parasının dolar karşısındaki değişimine göre belirlendiğinden dolar/ Türk parası değişiminin fiyat farklılaşmasına yol açtığını unutmayalım.
 
Dün Cumhuriyet Altını 574 liradan işlem gördü. Eğer dolar/ Türk parası paritesini sabit kabul ederek, gelecek yıl altının ons fiyatı 1.224 dolar olursa, Cumhuriyet Altını 602 liraya yükselebilir. Bu arada Türk parası dolar karşısında değer kaybederse Cumhuriyet Altını fiyatları daha da artabilir. Aksi durumda fiyatı gerileyebilir. Kısaca altının ortalama ons fiyatının gelecek yıl 1.224 dolar olacağı tahmin edildiğine göre halen geçerli fiyatlardan altın alınabilir. Bu arada Türkiye’de yaşanan yüksek enflasyon nedeniyle Türk parasının aşırı değerlenmesi pek mümkün görünmüyor. Tabii bu durum yine ibreyi altına doğru çeviriyor.
 
suleymanyasar26@gmail.com

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums