Bu ortamda parası olan ne yapmalı

  • 5.11.2014 00:00

 Çin ekonomisindeki yavaşlama ve Amerikan Merkez Bankası’nın para politikasındaki belirsizlik elinde küçük ya da büyük tutarlarda tasarrufu olanların kafasını karıştırdı.

Tabii bu arada uzun dönemli yatırım yapmak tehlikeli hâle geldi. Çünkü Amerikan Merkez Bankası, hazine bonosu ve konut senetlerinden satın alarak varlık fiyatlarının yani hisse senetlerinin, borçlanma senetlerinin ve gayrimenkul fiyatlarının oluşmasına destek veriyordu. Ayrıca Amerikan Merkez Bankası piyasaya likide sağladığı için bir güven unsuru oluyordu. Ama şimdi Amerikan Merkez Bankası’nın dolar basımını durdurması ekonomide belirsizliğe neden oldu. Bu arada piyasaların farklı bölümlerinin tepkisi de farklı oluyor tabii dolar basımının sonlandırılmasına. Fakat sonsuza kadar dolar basarak varlık fiyatlarına destek vermenin de mümkün olmadığını belirtelim.

Peki, niye anlattık bütün bunları?

Şundan anlattık, varlık alımlarının sonlandırılması ve dolar basımının durmasıyla bono, gayrimenkul, hisse senedi ve diğer emtialar yeniden fiyatlanacak. İşte bu fiyatlama sürecinin ancak gelecek yılın sonuna doğru tamamlanacağını ileri sürenler stratejistler var. Dolayısıyla varlık fiyatları yeniden oluşmadan yeni yatırım yapmak zorlaşıyor.

O hâlde ne yapmalı?

Dünya ekonomisindeki yavaşlama ve Amerikan Merkez Bankası’nın para basmaya son vermesi nedeniyle bu belirsizlik döneminde uzun vadeli yatırımlar yapmak hatalı olur tabii.

Ama bu yeni durum gelişmekte olan ülkelere de farklı yansıyor. Ham madde ihraç eden ülkeler zor duruma düşerken, dünya ticaret hacmi daraldığından diğer gelişmekte olan ülkelerin ihracatı da bundan olumsuz etkileniyor. Bu defa iç pazarlar devreye giriyor. İşte bu noktada yaniiç pazarın canlılığı konusunda Türkiye özellikle gıda, gayrimenkul, tarım, ilaç, sağlık, eğitim türünden hizmet veren alanlarda iyi durumda. O hâlde yatırımcı bu türden sektörlerde yatırım yapabilir. Bu arada faizler Amerikan Merkez Bankası’nın faiz artıracağı beklentisiyle yükseldiği için kısa vadeli mevduatta kalmak akılcı olabilir. Bir de özellikle Japon Merkez Bankası’nın ekonomiyi canlandırmak için agresif gevşek para politikası nedeniyleJapon parası yen taşıma ticaret için uygun bir para birimi oluyor. Bunun anlamı şu; Japon Yen’i, borçlanıp kısa vadeli işlemler yapmak bu dönemde kârlı olabilir. Yine altın ve döviz, düşük fiyat düzeylerinden portföyü dengeleyici araçlar olarak alınabilir.

Anlayacağınız, bir süre küresel varlık fiyatlarının yeniden oluşmasını beklemek gerekiyor.Dünya ekonomisi tehlikeli ve bilinmeyen bir döneme girdiği için şimdi uzun vadeli yatırımlara girerken dikkatli olmakta fayda var.

suleymanyasar26@gmail.com

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums