İşçi cinayetleri Bakan’ın umurunda değil

  • 10.09.2014 00:00

 Son on iki yılda tam 13 bin 168 işçi çalışma sırasında hayatını kaybetti. Bunun adı iş kazası olamaz. Çünkü kazalar her türlü iş güvenliği önlemi alındığında ortaya çıkan yeni risklerden kaynaklanırOysa bu ülkede durum farklı.

Niye farklı?

Farklı, çünkü, maliyeti çoğaltmamak için işçinin güvenliğine yönelik tedbir alınmıyor.Örneğin madende pahalı olduğu için anti grizu malzeme kullanılmıyor. İnşaatta asansör arıza yapsa bile maliyeti artırmamak için yenisiyle değiştirilmiyor.

Peki, bütün bunların nedeni ne?

Tabii bütün bunların nedeni her koşulda çalışmak zorunda bırakılan işçiler. Çünkü güvenlik yok diyerek işi bıraktığı takdirde o iş için bekleyen binlerce genç işsiz var.

 

YARDIMLAR SUS PAYI

Niye binlerce işsiz var?

Binlerce işsiz var. Çünkü, hükümet işçi ücretlerini düşük tutmak için yedek bir işsizler ordusu oluşturdu. İşte ücretleri düşük düzeyde tutmak için elinde olanaklar olduğu hâlde işsizliği azaltmıyor hükümet. “Yani nasıl” sorusu akla gelebilir. Şöyle; işsizliğin nedeni hükümetin ekonomi politikası oluyor. Ve 30 milyar lira tutarında her yıl bütçeden sosyal yardım yapan hükümet bu defa yatırım yapmıyor. GAP, Konya Ovası sulaması türünden dış ticarete konu mal üretip istihdamı artıracak projeleri 13 yıldır tamamlamıyor. Onun yerine 12 milyon kişiye düşük tutarda yardım veriyorBu sayede sus payıyla hem aileleri düşük ücrete razı ediyor hem de sosyal patlamayı önlüyor. Tabii bu arada hükümet vatandaşa, bakın size yardım veriyorum diyerek, kamu kaynaklarını lüks devlet binası ve lüks uçak için israf etmekten kaçınmıyor.

Peki, hükümetin işsizlik sorununu çözmek için bir programı var mı?

Yok.Bildiğiniz gibi 2000 yılında işsizlik oranı yüzde 6,5 düzeyindeydi. 2001 krizinden sonra yüzde 9’a yükselen işsizlik oranı 14 yıldır hep yüzde 9’un üzerinde kaldı. Hatta Orta Vadeli Program (OVP)’da 2014 ve 2015 işsizlik hedefi sırasıyla yüzde 9,4 ve yüzde 9,2 olarak tahmin edildi. Yeni bütçe beraberinde hazırlanıp 17 Ekim’de Meclis’e sunulacak OVP için Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz 3 Eylül 2014’te yaptığı açıklamada “Bizden çok köklü bir değişiklik beklemeyin” diyor. Yani işsizler ordusuna ve işçi cinayetlerine devam.

 

***

“Bizde petrol fiyatı niye düşmüyor?”

Okuyucumuzun yetkililere sorusu şu:

“Merhaba Süleyman Bey,

Yurtdışı piyasalarda brent petrol varil fiyatı 99 dolara düşmesine rağmen bizde fiyatlarda düzenleme yapılmadı.

Bu konuda bir köşe yazısı ile bilgilendirme yapabilir misiniz?

Varil fiyatı 108 dolar olduğu zaman doları 2,15 liradan hesap edersek petrolün varili 232,2 lira olur. Petrolün varil fiyatı 99 dolar olduğunda doları 2,165 liradan hesap edersek petrolün varili 214,33 lira oluyor. Kısaca yüzde 7,7 oranında bir düşüş var. Niye gereken fiyat indirimi yapılmıyor?” (Şükrü Bal).

suleymanyasar26@gmail.com

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums