Türkiye, Albay Thom Karremans hakkında ne yaptı

  • 10.07.2014 00:00

Tam 19 yıl önce 11 Temmuz 1995’te Srebrenitsa, Sırp ordusuna teslim edildi. Ve şehri teslim alan Sırp Ordusu Başkomutanı Ratko Miladiç bir kameraya “İşte 11 Temmuz 1995’te Sırp Şehri Srebrenitsa’dayız. Büyük bir Sırp bayramı arefesinde bu şehri Sırp milletine armağan ediyoruz. Nihayet yeniçerilere karşı ayaklanmasından sonra bu toprakta ‘Türklerden intikam almamızın vakti geldi” dedi. Ardından silahsız 8372 sivil Boşnak erkek ve erkek çocuk katledildi. Sırp askerler kimlikleri teslim edilmesin diye sayısı 64’ü bulan toplu mezarlara gömdüler Boşnakları. Kurbanlardan 5332’inin cenazesine ulaşılabildi, 3 bin 40’ının cesedi ise bulunamadı.

 

Peki, Srebrenitsa’yı Sırp General Ratko Miladiç’e kim teslim etti?

 

Birleşmiş Milletler adına güvenli bölge ilan edilen Srebrenitsa’nın güvenliğinden sorumluHollandalı Albay Thom Karremans şehri silahlı 400 Hollandalı asker ile birlikte Miladiç’e teslim etti. Hatta Sırplar Srebrenitsa’yı kuşattığında Boşnaklar toplanan silahlarını geri almak için Karremans’a başvurdu. Ama Karremans bu başvuruyu reddetti. Ve silahsız sivil Boşnakları, bir de Miladiç’in elinden hediyeler alıp kahkahalarla el sıkışıp öldürülmeleri için teslim etti. Bunların video görüntüleri mevcut. İşte bir askere yakışmayan bu davranışın ardından Hollanda hükümeti Karremans’ı kıdemli albaylığa yükseltti.

 

Niye anlattık bütün bunları?

 

Anlattık çünkü 2010 yılında Srebrenitsa katliamından sağ kurtulan Hasan Nuhanoviç ve akrabası Rizo Mustafic soykırım ve savaş suçu işledikleri gerekçesiyle Albay Karremans hakkında suç duyurusunda bulundular. Fakat Karremans’ın avukatı Geert-Jan Knoopsyaptığı açıklamada Karremans’ın kusurlu bir davranış göstermediğine karar verildiğini açıkladı. Ama bu karar sürecin sona erdiğini göstermiyor. Yakınlarını kaybedenler hem Hollandalı askerlerden hem Albay Karreman’dan hem de Hollanda Devleti’nden şikâyetçi olabilirler.

 

İşte Türkiye bu noktada devreye girebilir. Boşnakları haklarını aramalarında herhalde yalnız bırakmaz. Ve Türkiye, Boşnaklara maddi ve hukuki destek verip, olayın baş sorumlusu Hollanda ve Albay Karremans hakkında şikâyetçi olmalarını sağlayabilir. Hatta Türkiye, Hollanda’ya Srebrenitsa katliamından sorumlu olanların yargı önüne çıkarılmasına kadar ekonomik yaptırım uygulayabilir. Çünkü Türkiye, Hollanda’dan geçen yıl 3,3 milyar dolar tutarında ithalat yaptı. İşte bu ithal edilen Hollanda malları boykot edilebilir. Çünkü Boşnakların niçin katledildiği belli. Sırp Ordusu Başkomutanı Miladiç açıklıyor; “Türklerden intikam almamızın vakti geldi” diyor.

 

O hâlde Türkiye, Boşnak katliamına aracılık eden Hollandalı albayın yargı önüne çıkartılmasını sağlamakla yükümlü oluyor. 12 yıldır iktidarda olan Hükümet’in bu işlere artık zaman ayırması şart.

 

suleymanyasar26@gmail.com

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums