‘Büyük kriz kapımızda’

  • 1.07.2014 00:00

Bildiğiniz gibi Irak- Şam İslam Devleti (IŞİD) saldırıları petrol fiyatlarını hızla artırdı. Bu yıl ekonomi yönetimi 2014 ortalama ham petrol varil fiyatını 103 dolar tahmin etmişti. Bütün planlar buna göre yapıldı. Oysa brent petrolün fiyatı yılbaşına göre yaklaşık yüzde 8,5 oranında arttı. Hatta IŞİD’in saldırıları devam ettiği takdirde petrol fiyatlarının daha da yükseleceği ileri sürülüyor. Tabii bu arada petrol fiyatlarındaki bu yükseliş özellikle Endonezya, Hindistan ve Türkiye ekonomilerini olumsuz etkiliyor.

 

The Wall Street Journal’ın hafta sonu nüshasında, manşetten, Orta Doğu’da IŞİD’in saldırıları nedeniyle kırılgan beşli içerisinde sayılan ve dış ticaret açıkları yüksek olan Hindistan, Türkiye, Brezilya, Endonezya ve Güney Afrika’nın varlıklarını, küresel yatırımcılar portföylerinden boşalttılar. Ve gazete Türk parasının 14 Mayıs’tan sonra yüzde 3, Hindistan parasının yüzde 3, Endonezya parasının yüzde 8’e yakın değer kaybettiğini belirtti.

 

Yine ham petrolün varil fiyatlarının 120 doları aşması hâlinde Tayland Baht’ı, Güney Kore Won’u ve Endonezya paralarının en kırılgan para birimleri olacağı tahmin ediliyor. Tabii aynı değerlendirmede Irak’ta yaşanan riskli durumun ardından Türkiye’de Merkez Bankası’nın politika faizlerini 0.75 puan indirmesinin ekonomide oynaklığı çoğalttığı ve yatırım fonlarının Türkiye’yi olumsuz anlamda radarlarına aldığı da söyleniyor aynı yazıda.

 

Niye anlattık bütün bunları?

 

Şundan anlattık; bildiğiniz gibi IŞİD yıl başından beri Kerkük- Yumurtalık boru hattına sabotajlar düzenledi. Sonunda bu yılın mart ayı başında boru hattından ham petrol akışını durdurdu. Ve bölgede yaptığı saldırılarla Türkiye için ekonomik ve ticari riskleri hızla çoğalttı. Ama bizim Dışişleri Bakanı hiç oralı olmadı. Hatta IŞİD, Musul’u ele geçirip, Türkiye Konsolosluğu’ndaki personeli rehin aldığında kendisi müsteşarıyla birlikte ABD gezisindeydi. Ve yine IŞİD’in artan tehlikeli saldırılarının ardından Dışişleri Bakanı 13 Haziran 2014’te “Irak’ta kaos varmış gibi yansıtılıyor” diyerek konuyu önemsizleştirmeye çalıştı. Fakat aynı Dışişleri Bakanı tam dört gün önce bu defa “Şu anda büyük kriz kapımızda ve biz komşular olarak bundan etkileniyoruz” dedi. Ve herkesi şaşkınlık içerisinde bıraktı.

 

Anlayacağınız Dışişleri Bakanı, Türkiye ekonomisini hiç dikkate almayan icraatlarına devam ediyor. Ve sürekli değişen görüşleriyle Türkiye ekonomisini küresel düzeyde en oynak ekonomiler arasına sokuyor. Aman dikkat.

 

suleymanyasar26@gmail.com

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums