Vergi affına sözde karşılar

  • 6.06.2014 00:00

Bildiğiniz gibi faizlerin yüksek ve kayıt dışının büyük olduğu bir ekonomide sık sık vergi affı getirmek bir zorunluluk hâline gelir.

 

Niye zorunluluk hâline gelir vergi affı?

 

Önce yüksek faizi ele alarak açıklayalım; ocak ayında Merkez Bankası, politika faizlerini 5,5 puan yükseltince küçük ve orta büyüklükte şirketlerin kullandığı kredilerin faizleri yüzde 22 düzeyine yükseldi. Ve üç aylık devre faizleri geldiğinde bu şirketler hem kullandıkları kredilerin yüksek faizleri hem de dönem vergileri ve sosyal güvenlik giderleriyle karşı karşıya kaldılar. Tabii işletmeler üretimi durdurmamak için kredi faizlerini ödediler. Haklı olarak vergileri ve sosyal güvenlik primlerini ödeyemediler. İşte bu nedenle vergi affı çıkmadığı takdirde, bırakın gecikme zammı ve ceza almayı işletmeler kapanacağından bundan böyle verginin aslını alması mümkün olamayacaktı devletin. İşte bu nedenle yüksek faizler vergi affını zorunlu hâle getiriyor.

 

Gelelim vergi affını sık sık yenileten kayıt dışı ekonomiye...

 

Önce bir konuyu belirtmekte fayda var.

 

Bazıları şimdi çıkmışlar “vergi affı, vergisini ödeyene haksızlık oluyor” diyerek sanki affa karşı bir hava yaratmaya çalışıyorlar. Oysa asıl vergide haksızlığı yaratan kayıt dışı ekonomi oluyor. Ve şimdi affa karşı çıkar gibi durup aslında “yan cebime koy” diyenlerin, Türk Ticaret Kanunu (TTK)’nun kayıt dışını önleyen maddelerini bir gecede kaldırtanlar, olduğunu herkes biliyor.

 

Peki, şimdi kayıt dışını önleyen maddeleri kaldırtan TOBB ve TÜSİAD’ın medyadaki adamları niye affa karşı durur gibi yapıyorlar?

 

İşte bu sorunun cevabını yeni TTK’yı hazırlayan Prof. Dr. Ünal Tekinalp veriyor; “Basında yer alan vergi affı yasa teklifinde şirketten çekilen paralara yüzde 3 oranında vergi getiriliyor. Yine şirket bilançolarında düzeltme isteniyor. Bu düzeltme yapılmadığı takdirde vergi alınacağı belirtiliyor.” İşte bu nedenle TTK’nin şirketten para çekme yasağını kaldırtan TOBB ve TÜSİAD’ın rahatsız olduğunu söylüyor Tekinalp.

 

Kısaca, sermaye şirketlerini, diğer ortakların hakkına tecavüz ederek kendi kasası gibi kullananlar vergi affında yer alan şirketten çekilen paralara yüzde 3 vergi koşulunu kaldırtmak için adamlarını medyada bağırtmaya başladılar. Yoksa, sorunları vergisini zamanında ödeyene yapılan haksızlığa karşı çıkmak değil. Eğer öyle olsaydı, bu kişiler, yeni TTK’nın kayıt dışını önleyen hükümlerini tam yürürlüğe girmeden bir gün önce kaldırtmazlardı. Çünkü vergide adaleti bozan asıl unsurun yaygın kayıt dışı olduğunu herkes biliyor.

 

Anlayacağınız bazıları vergi affına karşıymış gibi durup şimdi şirketten çektikleri paralardan vergi alınmasını önlemek istiyorlar. Sakın inanmayın onlara.

 

Not:Psikolojimi bozdular diyerek mahkemelere koşup ağlayıp para isteyen Rifat Hisarcıklıoğlu’nun parasını ödedim. Biz doğruları söyleriz parasını da öderiz Rıfat.

 

suleymanyasar26@gmail.com

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums