Berin Uyar: 1 Eylül Dünya Barış Günü

 Berin Uyar: 1 Eylül Dünya Barış Günü
5.09.2020 - 20:37
25760

“Bugün dünya barış günü değil ki, dünya bunu başka bir günde kutluyor“ dedi bir arkadaşım.

Ne farkeder diye düşündüm. Ha o ha bu. Yeter ki insan barış istesin, yeter ki barış olsun.

Geçenlerde, 68'li yıllardan arkadaşım Hüseyin Erdem ile konuştuk. Ben Dünya Barış Günü ile, bundan 45 yıl önce, şimdi aramızda olmayan Saadet Arıkan‘la birlikte yazıp sahneledikleri muhteşem bir gösteri ile tanışmıştım. Sanırım çoğumuz da ilk kez o zaman karşılaştık bu günle. Açık Hava Tiyatrosu'nda gerçekleştirilen bu gösteriye katılanlar anımsayacaktır. Nasıl bir coşku ve umut vardı. Hem ülkemizde hem de barış gününün kutlandığı ülkelerde.

O tarihlerde yapılan aktivitelere onbinlerce insan katılırdı. Barışı savunmak o gün de zor ve rizikoluydu. Tıpkı bugünkü gibi. Nitekim, anımsarsanız eğer, Barış Derneği kurucuları ve aktivistleri, 12 Eylül zindanlarında barışın yargılanacağı mahkemenin açılmasını bekledi yıllarca. Beklerken de acı çekti, işkenceyle karşılaştı. Aralarında ülkemizin en değerli aydınları, sanatçıları, öğretim görevlileri bulunuyordu.

Bu vesile ile artık aramızda olmayan ve savunduklarından bir milim ödün vermeyen ve ne yazık ki artık aramızda olmayan sevgili insanlarımızı da anmak isterim. Türkiye'yi yıllarca dışarıda temsil etmiş emekli büyükelçi Mahmut Dikerdem, canımın içi Reha İsvan (ziraat mühendisi), Ahmet İsvan (İstanbul Belediye Başkanı), Gündoğan Görsev (Konuk Yayınları sahibi, yayıncı), Ali Taygun (yazar ve oyuncu), Orhan Apaydın (avukat), Metin Denizmen (sendikacı), Halit Çelenk (avukat), Turgan Arınır (avukat), İsmail Hakkı Öztorun (CHP milletvekili). Ve daha adlarını anımsayamadıklarım. Sizi unutmadık, saygıyla eğiliyorum anınız ve mücadeleniz önünde.

Barış Derneği iddianamesi 1982’de hazırlandı ve dava açıldı. İddianamede özetle, „derneğin SSCB yanlısı olduğu, Türkiye'deki meşru düzene ve bu düzeni sağlayan ittifaklara, NATO'ya karşı olduğu, mevcut düzeni yıkarak yerine Marksist bir düzen getirmeyi amaçladığı ileri sürülüyor ve sanıkların TCK'nin 141 ve 142. maddelerine göre cezalandırılmaları“ isteniyordu. Türkiye Barış Derneği Davası'nda "SAVAŞ HALİ“ koşulları uygulanıyordu. 27 sanığın sorgusunun yapılması 6 ay sürdü ve mahkumiyet kararlarıyla bitti. İstanbul 2 Numaralı Sıkıyönetim Mahkemesi'nin mahkumiyet kararı, Askeri Yargıtay 3. Dairesi oyçokluğuyla aldığı bir kararla ve "eksik inceleme" nedeniyle bozuldu.

Türkiye Barış Derneği Davası sürerken, dava sanıkları 1984 Nobel Barış Ödülü için aday gösterildiler ve doktor Metin Özek'in de üyesi bulunduğu Savaşa Karşı Hekimler Nobel Barış Ödülünü aldı.

Yıllarca süren dava, 21 Nisan 1991'de tüm sanıkların beraatıyla sona ererek, darbecilerin rezaletlerinden biri daha olarak tarihe geçti.

Görüyorsunuz ya, devran aynı devran…

Barışı savunmak her zaman rizikolu. Ama barış da uğruna mücadele etmeden kazanılmıyor.

Diyeceğim o ki, barış gününü ben 1 Eylül'de kutluyorum. Bir başka günde de kutlanıyorsa o güne de katılırım. Keşke hergün barış konuşsak..

Bu kısa yazıyla bir hatırlatma yapayım dedim. Bilmeyenler de bilsin. Türkiye’nin aydınları hiç temiz bir hava soluyamadılar. Ve barış özlemimiz hiç bitmedi.

(Berin Uyar. 1 Eylül 2020)

       

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums