CHP'de kurultaya doğru

  • 23.07.2020 00:00

 Cumhuriyet Halk Partisi, bu hafta sonu 37. Olağan Kurultayı'nı toplayacak.

Pandemi koşullarının egemen olacağı kurultay her bakımdan ilklere sahne olacak.  Bilkent Odeon'da yapılacak olan kurultaya delegeler dışında kimse katılamayacak.

Kurultay anı iki farklı noktadan canlı yayınlarla hem salon dışına hem de Türkiye kamuoyuna yansıtılacak.

Gazeteciler, Kurultay’ı salonun önündeki otopark alanından yapacakları canlı yayınlarla izleycisine aktaracak.  

SEYİRCİSİZ KURULTAY

Kurultayda yaşanacak ilklerden biri de seyirciye kapalı olması. Tıpkı maçlarda olduğu gibi tribünlerde seyircilerin kulakları patlatan alkışları, sloganları ve tezahüratları bu kurultayda yaşanmayacak.

Siyasi partilere ve yabancı misyon temsilcilerine de pandemi koşulları nedeniyle davet gönderilmedi.  

Delegelerin oturma planı da fiziki mesafe dikkate alınarak düzenlendi. 1370 delege aralarında gerekli mesafe korunarak otutulacak.

YENİ ADAYLAR SAHNEDE

İlk gün kurultay Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun konuşmasıyla başlayacak. Yerel seçimlerde elde ettiği başarı nedeniyle Kılıçdaroğlu’nun en rahat kurultayı olacağı yorumları yapılsa da yeni adaylar sahada. İlhan Cihaner Genel Başkan adaylığı açıklamasını bu sabah yapacak. Kurultaya doğru son virajda, Aytuğ Atıcı ve Tolga Yarman adaylıklarını açıklamıştı.

Daha önce genel başkan adaylığı için delegenin yüzde 20'sinin imzası aranırken, tüzük değisikliği ile bu oran yüzde 5'e indirildi. Bu da yeni adayların yolunu açıyor.

ASIL HEYECAN PM DE YAŞANACAK

Asıl heyecanlı yarış ise kuşkusuz ikinci gün yapılacak olan PM seçiminde yanacak. 60 Kişilik Parti Meclisi üyeliği için çok sayıda aday yarışacak. Genel Merkezde, bu kurultay için blok liste önerisinin tartışıldığı, ancak Genel Başkanın çarşaf liste yönünde karar aldığı iddialar var. Genel Başkanın başkanın 70 kişilik bir anahtar listesinin olduğu da  kulislere yansıyan bilgiler arasında.

Her kurultayda yaşanan PM seçimi heyecanı pandemi nedeniyle yaşanamayacak. Ne elden ele uçusan listeler ne de delegelerin kucakjlarını dolduran eşantiyonlar olacak.

Bir de alternatif listeler var. Muhalifler de bu Kurutay için çalışmalarını sürdürüyor.  Onlardan biri olan İrade Grubu’nun Sözcüsü Hakan Aydos “daha dinamik ve parti içi demokrasiyi özümsemiş bir liste hazırladıklarını” söylüyor.  

Ayrıca, Gelecek İçin Biz Oluşumu ve henüz adını açıklamayan grupların da aralarında olduğu muhalefetin birleşebileceği konuşuluyor.

Pandemi koşulları içerik olarak da kurultayın yapısını etkileyecek gibi. Bu koşullarda toplanacak kurultay, sadece Genel Başkanlık ve PM seçimlerinin yapılmasının ötesine geçebilecek mi? Ana Muhalefet Partisi 37. Olağan Kurultayı'nda, önümüzdeki dönem yol haritasını şekillendirebilecek tartışmaları böyle bir ortamda yapabilecek mi?

CHP’nin Parti Meclisi üyesi Müslim Sarı, “tam da Cumhuriyet’in yüzüncü yılına doğru hazırlanırken bu kurultayda söz konusu tartışmaların yapılamayacak olmasını büyük bir eksiklik” olarak görüyor.

Sarı, bu koşullarda bile parti içi demokrasinin işletildiği geleceğe yönelik önemli kararların alınacağı bir kurultayın mümkün olduğu görüşünde.

Hafta sonu yapılacak kurultay tüm bu beklentilere yanıt verebilecek mi?

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Resmi İlanlar

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums