Pulitzer’e göre terör

  • 21.04.2016 00:00

 Ben, kendi adıma, her yıl Pulitzer alan kurumlar ve gazetecilerin hikayelerine göz gezdirdiğimde, arka planlarına indiğimde gazetecilikle yeni birşeyler öğrenmiş oluyorum. Örneğin bu yıl, 2015’de Los Angeles San Bernardino’da gerçekleşen saldırılara yönelik habercilik, bana büyük bir terör saldırısı veya şiddet olayı olduğunda medyanın konuya nasıl yaklaşabileceğini düşündürdü. Bu olaya ilişkin haberciliği nedeniyle Los Angeles Times, “Son Dakika Haberciliği” (Breaking News Reporting) dalında, tüm haber ekibiyle Pulitzer’e layık bulunmuş.

Aralık 2015 boyunca, San Bernardino’da 14 kişinin canını alan ve 22 kişinin ciddi biçimde yaralanmasına yol açan terör saldırısını, ilk kurşunların sıkıldığı andan itibaren takip eden Los Angeles Times, gerçekten de böylesi vakalara medyanın nasıl yaklaşması gerektiği konusuna örnek davranmış. Bir kere, Los Angeles Times gazetecileri, hem haberin tam ortasında olmanın, yani muhabir ola-rak bildirmenin hakkını vermişler hem de, olaylara objektif biçimde bakarak olayın en ironik yönünü yakalamışlar: Kurbanlar ve faillerin iki tarafının da ağırlıklı olarak ABD’ye daha iyiyi arama arzusuyla gelen göçmenler olmasının yarattığı trajediye odaklanmışlar. Saldırıyı gerçekleştiren Pakistan kökenli çifte yönelik en ufak bir şeytanlaştırma çabası da haber dilinde göze çarpmıyor; olayın vehameti ve yarattığı insani trajedi öyle bir aktarılmış ki, zaten okuyucu kendi hükmünü veriyor. Terör sözcüğünün bu kadar az geçtiği, ama okuyucuya “işte bu terör” duygusunu bu kadar yoğun yaşatan haberler yapmış Los Angeles Times.
Temiz, net, detaylı bilgi
Los Angeles Times’ın haberlerinden, 210 bin nüfuslu bu orta ölçekli şehirde o gün anı anına ne oldu bitti, olayın gerçekleştiği mekanlar nasıl yerler, saldırganlar Taşfin Malik ve Syed Rizvan Faruk nasıl insanlar ve neden bu saldırıyı gerçekleştirmiş olabilirler; tüm gerekli bilgilere gayet net ve güvenilir kaynaklardan erişebiliyorsunuz. Ayrıca, Los Angeles Times, San Bernardino saldırısı ile ilgili sıcağı sıcağına haber takibi ile beraber, soruşturmaya ilişkin derinlemesine bilgilendirme de sağlamış. Ayrıca, olayın “dış haber” boyutu, Washington’da saldırıya verilen tepkiler ile California ve San Bernardino genelindeki yerel dinamikler de son derece başarılı şekilde birleştirilmiş. Yani, Pulitzer ödülüne layık bulunan Los Angeles Times ekibinin çalışmaları sayesinde, “cihat” uğruna terör eylemi gerçekleştiren çiftin kişisel özellikleri, yerleştikleri San Bernardino’daki yaşamları ve çevreleri, Pakistan’a uzanan kökenleri ve El Kaide ile ilişkilerinin gelişimini çok berrak haber dili ile takip etmek mümkün. Ankara gazeteciliği ve dış habercilik geçmişim nedeniyle, Los Angeles Times’ın başkent Washington’da olan biteni ve küresel ölçekte El Kaide veya radikal İslamcı silahlı örgütleri oluşturduğı haber zinci-
rine ekleme perspektifini özellikle takdir ettim. Bir de, Los Angeles Times’ın bu haberde, sosyal medyanın sağladığı yeni imkanları kullanış şekli de ilginç; muhabirler ve editörler, Twitter’dan Facebook’a sosyal medyayı da haber paylaşma konusunda çok aktif kullanmışlar.
Meraklısı, bu haberleri şu adresten gözden geçirebilir-kaldı ki, Los Angeles Times, bu olayla ilgili araştırma yapacaklara da dört dörtlük bir arşiv sunmuş oluyor: <http://www.pulitzer.org/winners/los-angeles-times-staff>
Türkiye’de, bu aralar ne yazık ki sıklıkla gerçekleşen terör olaylarına medya nasıl yaklaşabilir, nasıl haber takibini rafineleştirebilir; Los Angeles Times’ın çalışması ders gibi bu açıdan. Tabii, ABD’li gazeteciler, Türkiye’deki meslektaşları gibi, “yayın yasaklarıyla” karşılaşmıyorlar. Gene de, mesleki ideali hedeflemek, iyi örnekleri göz önüne almakta yarar var. Şu anki, “basına baskı” ortamındaki en büyük kaybımız da, “iyi gazeteciliğin” ne olduğu bilincinden toplum olarak uzaklaşmamız zira.

https://www.yarinabakis.com/2016/04/20/pulitzere-gore-teror-sezin-oney/

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Resmi İlanlar

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums